Am lansat programul “CRED în Medicină”

Distribuie

Siguranța pacienților în spitale, ca dimensiune fundamentală a calității îngrijirilor de sănătate și importanța educației medicale în contextul medical actual – au fost două dintre temele principale dezbătute în cadrul dezbaterii “Ziua Mondială a Siguranței Pacientului: repere / standarde internaționale în sănătate”, organizată pe 18 septembrie la Hotel Novotel din București de către Oameni și Companii, în cadrul Programului de Comunicare “Modernizarea Sistemului de Sănătate din România”.

La dezbatere, la care au participat atât factori de decizie din cadrul Ministerului Sănătății, CNAS, parlamentari din comisiile de Sănătate din Senat și Camera Deputaților, cât și reprezentanți ai mediului privat, s-a mai discutat despre problema culturii medicale în ceea ce privește siguranța pacientului și despre modul în care întâmpinăm consecințele unei boli și cum putem schimba mentalitățile și percețiile existente în domeniu.

Moderatorul dezbaterii, Dr. Vasile Cepoi, a propus o prezentare ale cărei idei principale au făcut referire la modul cum se poate schimba focusul de la un model de guvernanță bazat pe controlul costurilor la unul concentrat pe calitatea îngrijirilor și managementul calității, respectiv la riscurile asociate îngrijirilor pacientului, ce nu vor putea fi niciodată eliminate complet.

În cadrul dezbaterii a fost lansat Programul CRED în Medicină – o inițiativă dedicată promovării și implementării unor standarde internaționale ridicate în ceea ce privește relaționarea dintre cadrele medicale și pacienți sau familiile acestora.

CRED este un acronim care reprezintă patru valori fundamentale în orice sistem de sănătate: Comunicare, Respect, Etică și Demnitate. Cei prezenți au concluzionat că aceste elemente sunt esențiale în furnizarea unei îngrijiri medicale de calitate și în stabilirea unei relații corecte și încrezătoare între profesioniștii din sănătate și pacienți.

“Avem nevoie de un sistem medical reformat, care să permită pacienților să fie mai implicați în deciziile privind tratamentul lor, oferindu-le mai multă autonomie și informații transparente despre opțiunile de tratament disponibile. Personalul medical trebuie să fie instruit și să dezvolte abilități de comunicare empatică, astfel încât să poată interacționa mai eficient cu pacienții, să le asculte preocupările și să răspundă adecvat nevoilor lor emoționale”, a declarat Ovidiu Nicolae Palea, fondatorul Nord-Grupul Medical Provita, cu prilejul lansării Programului „CRED în Sănătate”. 

Activități similare

Lideri Sănătate
Dr. Daciana Toma: Siguranța pacientului este firul roșu al îngrijirii medicale

Conform Dr. Daciana Toma, vicepreședinte Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), siguranța pacientului trebuie să fie axul central al tuturor gândurilor și acțiunilor din cadrul relației medic-pacient și familia acestuia: siguranța pacientului este firul roșu care trebuie să ne conducă în tot ceea ce gândim și în tot ceea ce facem în relația cu pacientul nostru și cu familia lui.

Lideri Sănătate
Conf. Dr. Diana Loreta Păun: Siguranța pacientului impune, în egală măsură, stabilirea unei relații solide între medic și pacient

În domeniul medical, relația dintre medic și pacient joacă un rol crucial în garantarea siguranței și calității serviciilor oferite. Cele patru valori fundamentale ale Programului CRED în Medicină – Comunicare, Respect, Etică și Demnitate – sunt repere esențiale, care contribuie la edificarea unei relații bazate pe încredere și empatie, transmite Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun.