Finanțele digitale nu mai sunt doar un trend, ci o realitate prezentă, și înseamnă comisioane mai mici, acces mai ușor, viteză mai mare și productivitate sporită, a declarat la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu.
‘Prezența unui guvernator al unei bănci centrale poate nu era foarte obișnuită sau era neobișnuită acum câțiva ani. Dar astăzi, este ceva normal. Pentru că trebuie să implementăm noi tehnologii, precum Inteligența Artificială, blockchain, să ne ocupăm de securitatea cibernetică. Trebuie să folosim aceste noi tehnologii pentru a oferi cele mai bune servicii financiare cetățenilor, companiilor și întregului sector financiar, în general. Finanțele digitale nu mai sunt doar un trend, ci o realitate prezentă. De la portofelele mobile la tranzacționarea algoritmică și platformele de finanțare descentralizată, tehnologia remodelează modul în care accesăm capitalul, efectuăm tranzacții și proiectăm servicii financiare. Pentru Moldova, finanțele digitale reprezintă o cale către creștere și, de fapt, către o creștere sustenabilă. Finanțele digitalizate înseamnă comisioane mai mici, acces mai ușor, viteză mai mare și productivitate sporită. În ansamblu, ne concentrăm pe îmbunătățirea competitivității economiei noastre’, a subliniat Dragu.
Aceasta a adăugat că digitalizarea intensifică competiția în sectorul financiar pentru ca beneficiari să fie companiile și cetățenii. ‘Digitalizarea intensifică, de asemenea, competiția în sectorul financiar, împingând instituțiile bancare tradiționale să gândească în afara tiparelor, iar beneficiarii sunt cetățenii și companiile. Pe măsură ce ne digitalizăm ecosistemul financiar, Banca Națională a Moldovei investește în soluții inovatoare, inclusiv într-un sistem național de plăți modernizat, în dezvoltarea capacităților și standarde mai ridicate de securitate cibernetică. Dezvoltăm cadre de supraveghere pentru monedele stabile, care apar rapid ca instrumente-cheie în plățile și decontările de mâine. Regulamentul privind activele crypto oferă un cadru cuprinzător cu care Moldova se aliniază activ. Lucrăm la acest cadru legal pentru a face progrese semnificative în perioada următoare, până la sfârșitul anului și anul viitor’, a afirmat reprezentanta Băncii Naționale a Moldovei.
Potrivit lui Dragu, Republica Moldova privește digitalizarea ca pe un model de inovație și creștere sustenabilă, nu ca pe o amenințare. ‘A treia zonă pe care vreau să o menționez este îmbunătățirea capacității de reglementare privind tehnologia registrelor distribuite – DLT, care are potențialul de a îmbunătăți infrastructura financiară, făcând-o mai transparentă, eficientă și sigură. De asemenea, Moldova se angajează să își alinieze cadrul normativ la Regulamentul UE 858 din 2022, privind un regim-pilot pentru infrastructura de piață bazată pe DLT, împreună cu alte reglementări relevante din domeniu, pentru a explora aplicații inovatoare ale blockchain-ului în tranzacționarea de valori mobiliare, compensare și decontare, gestionând în același timp riscurile pe care aceste tehnologii le introduc. În concluzie, Moldova îmbrățișează digitalizarea nu ca pe o amenințare, ci ca pe un catalizator pentru incluziune, inovație și creștere sustenabilă. Este o țară cu un nivel ridicat de digitalizare în administrația publică. În toate serviciile publice, cetățenii și companiile beneficiază de servicii foarte rapide și digitale’, a menționat Anca Dragu. AGERPRES