Antrenamentul de Marketing: o discuție cu Călin Biriș despre strategii eficiente de marketing

Distribuie

Pe 7 decembrie, în cadrul unei întâlniri organizate de EventsMax.ro, profesioniștii în marketing au avut oportunitatea de a discuta despre evoluția marketingului și a comunicării și integrarea marketingului digital în strategiile de comunicare ale companiilor. Evenimentul, moderat de Cătălin Hosu, președintele Asociației Române de Relații Publice, l-a avut ca invitat pe Călin Biriș, trainer și consultant de marketing și autor al Antrenamentului de Marketing – o carte practică cu 47 de antrenamente de marketing, însoțite de povești din lumea sportului, din lumea tehnologiei și din propriile experiențe de business.

Călin Biriș a împărtășit observațiile sale cu privire la schimbările majore din 2008, când majoritatea companiilor își începeau prezența online, comparativ cu contextul actual, în care frontiera dintre marketingul digital și cel offline pare să fi dispărut. Evidențiind importanța evenimentelor offline în sectoare precum B2B și retail, Biriș a subliniat modul în care acțiunile desfășurate în spațiul fizic, cum ar fi acțiunile la raft sau participarea la târguri, pot contribui semnificativ la creșterea notorietății și generarea de lead-uri. Consultantul de marketing a pledat pentru o abordare integrată a strategiilor, susținând că acțiunile offline și online ar trebui să se completeze reciproc pentru a obține rezultate mai bune.

Importanța colaborării interdepartamentale în atingerea obiectivelor de afaceri

Călin Hosu și Călin Biriș au subliniat importanța mixului între strategiile digitale și cele tradiționale, precum și necesitatea unei colaborări strânse între departamentul de Relații Publice și cel de marketing pentru un management eficient.

În ceea ce privește prioritizarea acțiunilor de marketing în funcție de obiectivele stabilite, Călin Biriș a evidențiat importanța pornirii de la obiective și a evaluării impactului fiecărei acțiuni în atingerea acestora. Folosind exemple concrete, el a demonstrat cum această abordare poate funcționa în practică, concentrându-se pe obiective precum generarea de potențiali clienți sau creșterea notorietății. De asemenea, a subliniat importanța unei abordări interdisciplinare și a colaborării cu echipa de top management pentru stabilirea de obiective realiste și realizabile.

Cătălin Hosu a adus în discuție problema măsurătorilor și indicatorilor de performanță în evaluarea succesului unei campanii integrate de marketing și comunicare. Călin Biriș a accentuat importanța unor măsurători relevante, adaptate specificului fiecărei afaceri, cum ar fi generarea de lead-uri precalificate în cazul B2B sau cota de piață și volumul de vânzări în cazul produselor de consum.

Discuțiile au evidențiat necesitatea unei strategii de marketing bine puse la punct, care să integreze atât elemente online, cât și offline și să ofere rezultate măsurabile și adaptabile într-un mediu în continuă schimbare. Importanța colaborării strânse între diferitele departamente ale unei companii și alinierea obiectivelor de marketing cu cele ale întregii afaceri au fost subliniate ca factori esențiali pentru succesul unei astfel de strategii integrate.

Referindu-se la construirea relației cu publicul țintă, Călin Biriș a evidențiat importanța rețelelor sociale și a comunicării organice pentru loializarea comunităților. Acesta a precizat că social media nu trebuie privită ca un canal de vânzare directă, ci mai degrabă ca un mod de a construi și menține relații pe termen lung.

Impactul tehnologiei și al inteligenței artificiale

Călin Biriș vede inteligența artificială ca un asistent util, dar care nu poate înlocui omul de marketing. Tot mai mulți marketeri se vor folosi de inteligența artificială, dar marketerii inteligenți se vor folosi de inteligența artificială ca un asistent și vor adapta tot ceea ce vine din partea inteligenței artificiale.

În privința viitorului, Călin Biriș anticipează impactul asistenților virtuali, utilizarea tot mai extinsă a realității virtuale și augmentate, precum și creșterea comenziilor vocale și interacțiunilor prin voce cu aplicațiile.

În concluzie, Călin Biriș a susținut că bazele marketingului rămân constante, dar adaptarea continuă la schimbările din comportamentul consumatorului și evoluția tehnologică sunt esențiale și a recomandat revizuirea strategiei la intervale mai scurte pentru a ține pasul cu schimbările rapide din mediul de afaceri.

Întâlnirea face parte din programul de evenimente adresate comunității de profesioniști în marketing, program demarat de către Oameni și Companii în 2017. Pentru informații suplimentare despre programul dedicat comunității, ne puteți urmări pe pagina de LinkedIn și pe EventsMax.ro.

Activități similare