Comisia Europeană la Forumul ARIR: Rolul piețelor de capital este crucial în procesul de revenire economică

Pentru prima dată în piața de capital din România reprezentanții Comisiei Europene stau la aceeași masă cu companiile listate, membre ale Asociației pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR). În cadrul Forumului ARIR au fost prezenți reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară și ai EuropeanIssuers, cea mai mare organizație paneuropeană a companiilor listate și asociațiilor naționale. În unanimitate a fost reiterat rolul esențial al pieței de capital în finanțarea companiilor și dezvoltarea economiei reale. Au fost discutate măsurile legislative aferente ”Pieței Unice de Capital” și legătura dintre sustenabilitate și guvernanță corporativă.

Tatyana Panova, Head of unit of Capital Markets Union at DG FISMA, Comisia Europeană: “Traversăm un moment de provocare privind operațiunile companiilor și multe dintre ele vor ieși post-pandemie mai îndatorate. Rolul piețelor de capital este foarte important și va deveni crucial în procesul de revenire, de aceea ne dorim să echilibrăm acest raport între capital și datorii.

În acest moment creionăm un singur punct de acces european pentru raportările companiilor listate și o directivă privind transparența până la sfârșitul toamnei. Va fi un mod de a interconecta bazele de date cu informațiile despre companiile listate, astfel încât datele să fie găsite ușor de către investitori și să asigurăm respectarea prevederilor directivei privind transparența.”

Daniel Apostol, Purtător de cuvânt, Autoritatea de Supraveghere Financiară: ”Obiectivul major al Autorității este dezvoltarea durabilă a pieței de capital, iar pentru atingerea acestui obiectiv, ASF are în vedere identificarea tuturor instrumentelor și activităților care asigură premisele creșterii atractivității pieței de capital din România pentru investitorii străini și pentru emitenți, precum și creșterea aportului pieței de capital la finanțarea și dezvoltarea economiei reale. Astfel, ASF s-a implicat, alături de alte autorități ale statului, în derularea proiectului privind “Strategia națională pentru piața de capital”, finanțat din fonduri europene, având drept consultant Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). În cadrul acestui proiect, este realizată o analiză a situației actuale a pieței, în vederea identificării principalelor probleme structurale, respectiv a formulării unui set specific de măsuri care să fie puse în aplicare de toate părțile implicate.”

Acesta este mesajul Președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, Prof. Univ. Dr. Nicu Marcu, transmis în cadrul Forumului ARIR de către Daniel Apostol, Director Direcția Comunicare și Relații Interinstituționale a Autorității.

Daniela Șerban, Președinte & Co-fondator ARIR: “Este o provocare foarte mare din punct de vedere legislativ de a găsi noi soluții pentru a încuraja companiile mici să se finanțeze prin bursă. Piețele de capital europene joacă un rol mai mic în finanțarea capitalului de risc al companiilor față de celelalte regiuni dezvoltate, iar un studiu recent arată că numărul listărilor din UE a scăzut în 2018 cu 12% față de 2010, în timp ce delistările au depășit noile listări aproape în fiecare an în perioada 2010 – 2018. Au fost luate deja măsuri legislative în această direcție prin setul legislativ Piața Unică de Capital, aflat acum la a doua revizuire pentru a încuraja finanțarea prin intermediul burselor.”

Dr. Gerrit Fey, Head of Capital Markets Department la Deutsches Aktieninstitut & Co-Head of the Capital Union working group la EuropeanIssuers: „EuropeanIssuers susține nevoia unei mai bune reprezentări a companiilor listate. Acestea se confruntă cu reglementări complexe, cu prea multă birocrație. Dezvoltarea piețelor de capital trebuie să fie dezbătută într-un context mai larg. Spre exemplu, la nivel european, legea de taxare, care este un impediment în direcția dezvoltării piețelor de capital, ar trebui să reprezinte un obiectiv important pentru discuțiile viitoare. Dacă împovărăm companiile cu raportări adiționale trebuie să ne asigurăm că aceste sarcini vor reduce alte probleme ale companiilor din piața de capital. Problema privind atractivitatea piețelor se referă atât la IMM-uri, cât și la companiile mari care se confruntă cu aceleași dificultăți, iar un indicator bun în acest sens este scăderea numărului de companii listate la nivel european.”

ARIReste o organizație non-guvernamentală și non-profit care a fost înființată cu scopul de oferi emitenților actuali și potențiali o platformă pentru dezvoltarea profesioniștilor în relația cu investitorii (IR) și pentru a contribui la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii și în guvernanță corporativă. A fost înființată în Noiembrie 2018 și are ca membri companii listate, companii cu potențial de a deveni companii listate, administratori de fonduri, profesioniști în relația cu investitorii, precum și consultanți. Membrii fondatori sunt Bursa de Valori București (BVB), ALRO, Electromagnetica, Franklin Templeton Management – suc. București, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica, Daniela Șerban, Cosmin Răduță și Tony Romani, în timp ce Electrica, OMV Petrom, Antibiotice, Purcari, Idea Bank, BRK Financial Group, Banca Transilvania, Transgaz, Biofarm, MedLife și Romcarbon s-au alăturat ca Membri Asociați, INNOVA Project Consulting, ENVISIA, RTPR, Intercapital Invest, eVote și Mazars ca Membri Afiliați

Sursa: www.financialintelligence.ro