Companiile din România nu vor fi afectate de raportarea corporativă de sustenabilitate – CSRD

Distribuie

Raportarea corporativă de sustenabilitate (CSRD) nu va avea efecte majore asupra companiilor, deoarece acestea sunt deja obişnuite cu raportările nefinanciare, a declarat Alin Marius Andrieş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
“Sustenabilitatea a devenit din ce în ce mai importantă atât la nivel public, cât şi la nivelul companiilor, şi este foarte important să avem dezbateri şi discuţii, astfel încât, într-o oarecare măsură, să uniformizăm cunoştinţele şi tot ce ţine de mini-concepte şi de legislaţie. La nivelul Ministerului Finanţelor, prin Ordinul de ministru 85/2024 pentru reglementarea aspectelor referitoare la raportarea privind sustenabilitatea, publicat la finalul lunii ianuarie, s-a transpus parţial Directiva, însă în speţă s-a transpus articolul 1 cu privire la reglementările contabile, astfel că incidenţa acestor norme se referă la companiile mari, mici şi mijlocii, cotate bineînţeles, şi cu privire la societăţile-mamă ale unui grup mare. În prima etapizare a aplicării acestor prevederi, sfera este una generală şi, din perspectiva noastră, această arie de aplicabilitate nu va avea efecte majore, deoarece aceste companii sunt deja obişnuite cu raportările nefinanciare. În al doilea val, vor urma companiile mari, cu peste 500 de angajaţi. Urmează ca ASF şi BNR să emită normele aplicabile agenţilor economici supravegheaţi şi reglementaţi de către aceste autorităţi, iar companiile mijlocii vor intra sub incidenţa acestui act normativ, atât cele listate, cât şi cele nelistate”, a explicat Andrieş.
Conform reprezentantului de la Finanţe, la nivel european urmează să fie stabilite o serie de standarde sectoriale.
“Ministerul Finanţelor urmăreşte, în primul rând, discuţiile la nivelul Comisiei Europene, urmând ca ulterior să se vadă modul în care adaptăm sau transpunem aceste norme la nivel naţional. Prin Ordinul de ministru s-au transpus prevederile corespunzătoare reglementărilor contabile, iar toată lumea ştie că raportarea privind sustenabilitatea este parte din raportul administratorilor. În momentul de faţă, nu s-a modificat Legea contabilităţii în sensul introducerii unor sancţiuni specifice pentru neîndeplinirea acestor obligaţii. Anul acesta urmează să analizăm în ce măsură se impune o abordare aplicabilă expres raportărilor privind durabilitatea, dar este foarte important să mergem în tandem. Pe de o parte, avem transpunerea şi reglementările privind auditul şi ulterior vom vorbi despre acestea”, a afimat Alin Marius Andrieş. AGERPRES

Activități similare