Comunitatea CASPA.RO: Oportunități de finanțare a asociațiilor de pacienți

Distribuie

Vești bune pentru asociațiile de pacienți din România la întâlnirea lunii iunie a comunității asociațiilor de pacienți CASPA.RO: invitații speciali prezenți au anunțat programe noi, posibile strategii de coagulare a eforturilor asociațiilor și viitoare oportunități de finanțare.  Întâlnirea Comunității Caspa.ro a avut loc la finalul lunii iunie, miercuri 30 iunie 2021 și continuă seria activităților dedicate comunității dezvoltate de Oameni și Companii din 2015.

Marius Ungureanu, Director de Cabinet al Ministrului Sănătății a anunțat că “Strategia Națională de Sănătate pentru perioada 2021-2027 este în curs de dezvoltare. Ministerul a selectat printr-un proces public cea mai mare parte a experților pentru această strategie Națională de Sănătate, iar în termen de câteva zile după dezvoltarea primului draft sunt prevăzute o serie de consultări destul de largi, cu toate părțile implicate și desigur vor fi invitate și asociațiile de pacienți. Pentru început există posibilitatea de consultare doar la nivelul capitalei, dar sunt prevăzute și consultări regionale. În următoarele câteva luni asociațiile vor primi mai multe detalii, odată cu realizarea primului draft.

3 investiții și 3 reforme fundamentale în sănătate

Marius Ungureanu a vorbit și despre cele mai importante reforme și investiții incluse în Planul Național de Reziliență și Redresare: “Mulți dintre voi știu deja prioritățile care au fost incluse în PNRR  pe domeniul sănătății:

  • Reforma fondurilor din sistemul național de sănătate a
  • Reforma și investițiile pentru infrastructură și
  • Reforma managementului în servicii de sănătate și a dezvoltării resursei umane în sănătate.

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate a menționat faptul că România este o țară privilegiată din punct de vedere al fondurilor pentru sistemul medical.  „Probabil nu foarte multă lume este conștientă, dar printr-un concurs de împrejurări România este în perioada următoare în fața unui adevărat plan  Marchall pentru sănătatea din România”. Tot el a atenționat și despre faptul că: „E nevoie de capacitate de absorbție și de administrare, pentru că tot ceea ce vine pentru noi este foarte consistent. Știm cu toții că acest domeniu nu era unul care să aibă parte de foarte multe finanțări din zona Europei, dar acum prin PNRR și prin Programul Operațional de Sănătate vin foarte multe finanțări.

E importantă coagularea eforturilor asociațiilor de pacienți

Vlad Mixich a adus în atenție și câteva idei despre coagularea eforturilor asociațiilor de pacienți: Trebuie înțeles că promovarea punctuală a unui interes total justificat nu cred ca va fi foarte productivă, mai degrabă promovarea intereselor asociațiilor de pacienți per-asamblu.”

Întâlnirile Comunității Asociațiilor de Pacienți – Caspa.ro au loc în fiecare lună și au ca principal obiectiv dezbaterea problemelor cu care se confruntă reprezentații asociațiilor de pacienți din România și identificarea unor posibile soluții care să conducă la schimbări în bine, pe termen lung și mai ales care să fie benefice pentru întreaga comunitate de pacienți și pentru sistemul de sănătate din România.

Comunitatea Caspa.ro este dezvoltată de Oameni și Companii din iunie 2015, cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare RomâniaAlphega FarmaciePfizerRegina MariaLiamed, Boehringer Ingelheim și Spitalul Sf. Constantin din Brașov. Oameni și Companii – OSC – este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 33 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.

Activități similare