Comunitatea CLCC: Subiecte actuale privind securitatea energetică a României

Distribuie

Securitatea energetică a României este un domeniu cu impact fundamental asupra securității naționale. În acest context și pe fondul celor mai recente informații din această sferă, a avut loc o nouă dezbatere CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, vineri, 30 iunie, ora 11:00, pe ZOOM.

Tema dezbaterii a fost tema „Securitatea energetică a României. Se investește pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, Hidroelectrica vine la Bursa de la București”, iar moderatorul, Constantin Rudnițchi – Jurnalist, Director Executiv CLCC, a dezbătut subiectul cu invitații lui speciali: Silvia Vlăsceanu, Directorul Executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică – HENRO, Laurian Lungu, Analist economic, Cofondatorul Consilium Policy Advisors Group, Cosmin Păcuraru, Analist de strategii și politici energetice, Consultant în regim de freelancing.

Referitor la unul dintre subiectele dezbaterii ”Securitatea energetică a României și reducerea dependenței de importuri”, Silvia Vlăsceanu a declarat:

”Cred că am fi putut şi în anii anteriori pandemiei, conflictului din Ucraina, să renunţăm la importurile din Rusia, dacă într-adevăr ar fi fost un obiectiv în sine acest fapt. E adevărat, dacă gazul natural a fost mai ieftin de importat, nu am dezvoltat propriile capacităţi aici, în România, nu am încercat să exploatăm noi zăcăminte de gaze naturale, dar acum se dovedeşte că suntem capabili și sper ca securitatea pe partea de gaze naturale să poată fi atinsă din nou. conform unor termene anunţate”.

 România este printre fruntașele Europei

”În această vară, pe fondul unui unei solicitări foarte bune, au fost zile în care consumul de energie a fost asigurat în proporție de 60-70 % din surse regenerabile. Dacă punem în balanță, și trebuie să punem în balanță această energie, producția de energie din hidro mare a ajuns să acopere 50% în unele zile. România este printre fruntașele Europei. Sunt țări care se află printre promotoarele surselor regenerabile și care chiar dacă au avut, la fel ca și noi, angajamente luate conform primei directive pe surse regenerabile, nu au reușit să-și atingă țintele”, explică directorul executiv HENRO.

Neptun Deep, impact pentru economia României

”Impactul economic al Neptun Deep este undeva în jur de 42,4 miliarde de euro, vorbesc de toată perioada în care are loc această explorare, respectiv 2027 – 2036 – şi poate mai adunăm un an sau doi pentru tot ceea ce înseamnă aşa numitul »decommissioning«. Vorbim de 22 de miliarde de euro, impact la venitul bugetar”, a explicat economistul Laurian Lungu.

De asemenea, analistul a susținut afirmația conform căreia, până în 2030 România va deveni primul producător de gaz din Europa: ”Atunci când România va începe să extragă din Neptun Deep, Groningen se va închide şi evident că ponderea producţiei de gaze a României în total producţie gaze la nivel UE va fi foarte, foarte mare”.

Cosmin Păcuraru și-a axat discuția pe prezentarea risurilor, dar și pe oferirea unor date statistice care prezintă situația actuală:

”Vreau să trag un semnal de alarmă că în acest moment, Rusia deține 46 % și China 11% din capacitățile de îmbogățire a uraniului, fapt ce ar trebui să ne pună pe gânduri. Pentru anul 2030 se preconizează că Rusia va deține 36%, iar China 28%”.

”În privința energiei termice, 17% din totalul energiei consumate în România este reprezentat de lemnele de foc, ceea ce înseamnă în jur de 50%, după care urmează 30% încălzire cu gaz în centrale individuale și 20% prin sistem de alimentare cu energie termică în sistem centralizat”, explică expertul îndomeniul securităţii şi politicilor energetice.

Ultima parte a temei stabilite a fost abordată de Laurian Lungu, care și-a exprimat părerea privind listarea Hidroelectrica la Bursă: ”Efectul pozitiv al listării Hidroelectrica la Bursă este dat de faptul că va aduce o transparență suplimentară în ceea ce privește activitățile Hidroelectrica, va îmbunătăți calitatea managementului, și așa mai departe”.

Înregistrarea întâlnirii „Securitatea energetică a României. Se investește pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, Hidroelectrica vine la Bursa de la București” poate fi urmărită integral, AICI.

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

Activități similare