Comunitatea OSC-Administrație: Digitalizare și securitate cibernetică în administrația publică

Distribuie

Tema întâlnirii comunității OSC-Administrație, din 16 iunie, digitalizare și securitate cibernetică în administrația publică, a adus în prim plan discuții de interes pentru administrația publică centrală și locală. Partenerul ediției a fost Microsoft.

Invitații ediției au fost Lucian UngureanuCloud Business Group Lead, Microsoft, Mihai Rotariu, Manager Direcția Comunicare, Media și Marketing, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Adrian IurcanCEO BIOCOMP. Alături de moderatorul întâlniriiMihai-Bogdan Petrișor,  au discutat despre importanța implementării de sisteme care să asigure securitatea datelor procesate, dar și despre importanța educației digitale.

Mihai-Bogdan Petrișor a deschis întâlnirea cu o scurtă prezentare a unui  studiu realizat înainte de a începe pandemia, referitor la modul în care accesăm internetul, în acord cu administrația publică. România a avut un salt enorm de utilizare a internetului zilnic, însă la capitolul interacțiunii cu autoritățile publice, România a rămas mult în urmă.

În cadrul întâlnirii, Lucian UngureanuCloud Business Group Lead la Microsoft, a vorbit despre soluțiile de siguranță în mediul online, precum și  despre digitalizarea accelerată. În ceea ce privește siguranța în mediul online, Lucian ne sfătuiește să mai adăugăm încă un mod de autentificare pe conturile deținute.

” Pandemia ne-a arătat ca digitalizarea nu mai este un avantaj competitiv, ci este critic pentru a avea o reziliență în afaceri. Companiile care erau deja digitale au avut un avantaj de la începutul pandemiei. Au apărut foarte mulți utilizatori online care, în urma unor chestionarii, au răspuns ca vor rămâne în mediul online pe o perioadă îndelungată. 80% din lideri declară că vor accelera digitalizarea iar multe companii își schimbă modul de adresare a clienților.”

Mihai Rotariu, Manager Direcția Comunicare, Media și Marketing din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, ne-a vorbit despre cât este de importantă educația digitală și securitatea cibernetică pentru evoluția procesului de digitalizare, inclusiv în spațiul public.

”Creșterea volumului conexiunii online a adus și riscuri – infracționalitatea cibernetică. Pandemia a devenit un moment oportun pentru atacatori pentru a-și putea șlefui planurile și a le duce la bun sfârșit. Utilizatorii trebuie să fie atenți unde își introduc date personale, date financiare și informațiile pentru conturile online. Igiena și rutina de securitate cibernetică pe care suntem nevoiți să le aplicăm zilnic sunt vitale și mai importante decât orice soluție de securitate.”

De asemenea Mihai Rotariu, a oferit și câteva recomandări esențiale pentru angajați în ceea ce privește securitatea: folosirea numai și numai a dispozitivelor și software-urilor furnizate de companie; folosirea de parole puternice; membrii familiei nu au permisiunea să acceseze dispozitivele de lucru, precum și faptul că nu trebuie accesate toate link-urile din email-uri, mai ales pe cele nesolicitate.

 Trebuie să privim securitatea cibernetică, din mediul online, la fel cum privim securitatea fizică. Nu trebuie să oferim date la liber, parole unice, chei de la casă unice- la fel procedăm și când primim link-uri și atașamente în mediul online.”

 Adrian Iurcan, CEO la BIOCOMP, a vorbit despre securitatea ecologică și a adus la zi cazurile medicale din diverse birouri de afaceri.

 În ciuda faptului că majoritatea ne dorim să lucrăm hibrid sau doar acasă, numărul îmbolnăvirilor crește și va crește permanent. Cea mai mare provocare în administrația publică este aerul. Trebuie să asigurăm un mediu de lucru bun pentru fiecare angajat.”

Comunitatea OSC-Administrație este administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing și advocacy utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.

Activități similare