Cea mai recentă întâlnire a comunității OSC-Administrație, de pe data de 17 martie, a găzduit o discuție asupra unei teme de interes pentru administrația publică centrală și locală „Digitalizarea sectorului public prin finanțări din PNRR”. Partenerul ediției a fost Microsoft.
Nevoia de digitalizare a sectorului public este motivată de nevoia de eficientizare a calității serviciilor publice, de debirocratizare, dar și de creștere a transparenței instituțiilor de stat. Cu toate acestea, accelerarea procesului de transformare digitală a fost determinată, în mare parte, de restricțiile impuse de pandemia din ultimii doi ani. În prezent, finanțarea proiectelor de digitalizare prin PNRR reprezintă un pas important spre modernizarea administrației publice, dar care presupune atât oportunități cât și provocări.
Invitații evenimentului, Michele Giove, Senior Manager, Government & Public Sector, EY, Marius Pădureanu, Senior Account Executive for Public Sector la Microsoft România au discutat despre cum pot fi accesate fondurile din PNRR și ce soluții de digitalizare sunt disponibile pentru administrația publică alături de moderatorul întâlnirii, Mihai-Bogdan Petrișor.
Mihai-Bogdan Petrișor a deschis întâlnirea cu o scurtă prezentare referitoare la importanța digitalizării sectorului public, menționând principalele obiective ale e-guvernării: asigurarea accesului la informația oficială prin intermediul paginilor web în rețeaua Internet; prestarea serviciilor publice prin intermediul mijloacelor electronice pentru cetățeni și mediul de afaceri și simplificarea procedurilor administrative, dar și oantiteză între 2010 și 2019 a procentului de populație care accesa internetul minim o dată pe săptămână.
În cadrul întâlnirii, Michele Giove, Senior Manager, Government & Public Sector la EY, a prezentat o sinteză a ce s-a făcut până acum în România și care sunt provocările și oportunitățile viitoare. Obiectivul de a livra servicii publice presuspune disponibilitate, calitatea serviciilor trebuie să fie cât mai ridicată. Comisia Europeană promovează ca principiu al digitalizării „serviciile proiectate într-o mainieră digitală cât mai ușoară și prietenoasă cu utilizatorul, astfel încât acesta să prefere să comunice digital cu administrația publică”, a mai menționat acesta.
Bogdan Cătălin Ghelbere a constatat faptul că, din păcate, digitalizarea administrației publice locale este văzută destul de mult ca o lozincă, o propagandă, și acest lucru se întâmplă deoarece, către administrația publică, se adresează diverse proiecte aparținând unor firme care au dezvoltat o aplicație și care încearcă să o vândă, însă aplicația nu pleacă de la nevoile cetățenilor.
„Din punct de vedere al Guvernului, al Secretariatului General și al Administrației pentru Digitalizarea României sau a Ministerului Cercetării, există o disponibilitate și o deschidere totală. Dorim să fim ajutați și împreună să absorbim toți banii posibili din toate fondurile, nu doar din PNRR.” a mai adăugat aceasta.
Tot în cadrul întâlnirii, Marius Pădureanu, Senior Account Executive for Public Sector la Microsoft România, a afirmat că procentul de 20% din fondurile provenite din PNRR pentru digitalizare nu include partea de hardware, digitalizarea practic este pe partea de software, cloud.
„Microsoft România susține procesul de digitalizare și modernizare a României atât în sectorul public, cât și în cel privat prin activitățile pe care le desfășurăm prin intermediul ecosistemului de parteneri, pe de o parte, și prin echipe dedicate către companii sau către instituțiile publice. Încercăm să racordăm mediul din România la realitățile unui model mai eficient de a folosi tehnologia și anume prin utilizarea serviciilor versus modelul tradițional de a cumpăra produsele. Vrem ca oamenii să testeze înainte de a cumpăra ceva de la noi.” a mai adăugat aceasta.
Comunitatea OSC-Administrație este administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +120 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.