Comunitatea OSC – Administrație/ITC: Securitatea în administrația publică

Distribuie

Ediția lunii mai a webinarului Management modern în administrația publică a adunat în mediul virtual peste 130 de specialiști ITC din administrația publică centrală și locală. Tema ediției a pus accent pe Securitatea din administrația publică.

Invitații ediției au discutat mai multe despre ce înseamnă această serucitate cibernetică a administrației și cum contextul pandemic ne-a expus foarte mult la atacurile malware și virusurile informatice și cum pot acestea să afecteze bună  funcționare a sistemului.

Discuția a fost deschisă de către Mihai Rotariu – Public Affairs & Communication Leader și reprezentant CERT-RO care a evidențiat nevoia de o mai mare informare a personalului în ceea ce privește aceste tipuri de amenințări și educarea în vederea prevenirii pericolelor informatice. CERT-RO, în colaborare cu Asociația Română pentru Asigurarea Securității Informației (ARASEC)l, au dezvoltat Ghidul de securitate cibernetică, care are ca scop consolidarea capabilităților cibernetice în România prin creșterea gradului de conștientizare a securității informațiilor și îmbunătățirea abilităților autorităților de aplicare a legii și ale sectorului privat în combaterea criminalității cibernetice.

Ovidiu Pismac, Account Technology Strategist la Microsoft România, a vorbit despre Securitatea Windows Server 2022, compliance și protecția infrastructurii de servere cu Azure Security Center, Log analytics și Azure Sentinel. Azure Sentinel furnizează analize inteligente de securitate și informații despre amenințările din întreprindere sau instituție, oferind o singură soluție pentru detectarea alertelor, vizibilitatea amenințărilor și răspunsul la amenințări. Sentinel folosește inteligența amenințărilor și puterea inteligenței arficiale pentru a minimiza falsurile pozitive. Discuțiile au fost însoțite de o sesiune demo în care Ovidiu a simulat modul de răspuns a programului în fața unei amenințări cibernetice.

Ediția webinarului a fost încheiata de Ioan-Cosmin Mihai – Cybercrime Training Officer, (CEPOL) care ne-a vorbit despre tipurile de amenințări cibernetice. Specializat în domeniul securității cibernetice, criminalității informatice și cooperării internaționale conexe, Ioan-Cosmin Mihai ne-a împărtășit din experianța sa din aceste domenii, exemplificând modul în care de-a lungul timpului virusurile s-au instalat în diverse sisteme informatice, evidențiind totodată nevoie de conștientizare mai mare a pericolului și o conduită digitală bună care ne pot proteja de amenințările din online.

Evenimentul a fost organizat cu suportul Microsoft. Platforma Administratie organizează astfel de evenimente lunar, având ca obiectiv informarea și susținerea comunității de specialiști ITC.

Aceasta este o comunitate Oameni și Companii. Oameni și Companii – OSC – este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 30 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.

Activități similare