Comunitatea OSC – BolileRare: Cea de-a patra întâlnire a Comitetului Științific

0

Cea de-a patra întâlnire a Comitetului Științific Cunoașterea și Recunoașterea Sclerodermiei a avut loc pe 18 octombrie, online. Proiectul de comunicare publică şi profesională de cunoaştere şi recunoaştere a sclerodermiei sistemice constă în 6 întâlniri ale comitetului ştiintific şi 6 dezbateri video din seria “Ora pacientului cu sclerodermie”.

Preşedinte al Comitetului  Ştiinţific Prof. Dr. Simona Rednic a fost gazda acestei întâlniri, alături de Dr. Laura Groșeanu – Spitalul Clinic Sf. Maria, ce a prezentat ca studiu de caz – Centrul Eustar 096.

“Problemele din Centrul Eustar 096 nu sunt diferite față de problemele tuturor centrelor mari care tratează pacienți cu sclerodermie, am încercat să fac un rezumat plecând de la baza de date EUSTAR, noi suntem centrul 096, condus de Prof. Dr. Ionescu. Din anul 2004 de cand facem parte din acest centru au fost în total 247 de pacienți înregistrați, în prezent mai sunt 168 cu o monitorizare activă cu vârsta medie de 49 ani  cu un raport de sexe F/M – 5,6/1 și cu o discretă predominantă a forței difuze de 50,34% ,  cu o durtă medie a urmăririe de 5,66(0,44) ani și cu o rată medie de supraviețuire de la 81,33% la 5 ani, 74,81% la 10 ani și 65,28% la 15 ani”, a menționat Dr. Laura Groșeanu.

Potrivit acesteia, screeningul se face de elecție pe baza simptomatologiei  clinice și se face de elecție a pacienților care au  forme cutanate difuze și a pacienților care au anticorpi AcantSCL70.

„Există încă percepția că daca e afectare cutanată limitată este un pronostic bun, și că nu trebuie screnat pentru afectare pulmonară interstițială, tot legat de screening dar și de monitorizare de regulă se utilizează probele funcționale respiratorii, mai ales probele functionale respiratorii atunci unde se poate dar din pacate doar în 80% din cazuri dintre pacientii care repetă probele respiratorii există ecografia făcută.  Tomografia computerizată și mai ales tomografia computerizată cu rezoluție înaltă sunt destul de rar utilizate, cred că undeva în jur de 26% de procente dintre pacienți au facut CT, indiferent de valoarea probelor funcționale respiratorii și asta de fapt pune in prim plan problemele pe care le avem, noi mulți ani de zile nu am avut în centru posibilitatea de a face probe funcționale respiratorii, acum din fericire avem un pneumolog în spital, avem un aparat pe care poate să facă probe funcționale complete, colaborarea cu pneumologul există, nu avem gaz pentru efectuarea ecografiei”, a explicat Dr. Laura Groșeanu.

Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 35 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.