Comunitatea OSC – Construcții, Management: Construcții în pandemie

Distribuie

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Ediția de lansare a Programului Global Construct Manager, desfășurată în luna septembrie, a adunat în mediul virtual manageri de companii de construcții și instalații, pentru a discuta despre trendurile în ceea ce privește materialele și tehnologiile noi, în perioada pandemică, despre sisteme de finanțare nerambursabilă dedicate sectorului construcțiilor, criza de forță de muncă, impulsionarea digitalizării sectorului construcțiilor și, nu în ultimul rând, despre construirea în condiții de sustenabilitate pentru a respecta normele de protecție a mediului și pentru a creșterea calității vieții.

În această ediție, moderatorul întâlnirii, Tiberiu Andrioaiei – Owner New Europe Consulting, membru în Boardul Director al Build Europe, Bruxelles, Vicepreședinte CN UGIR, Secretar General la PSC, Consiliul de Export al României (MECMA), i-a avut ca invitați speciali pe: Ana-Maria Icatoiu – Managing Partner, Avisso, Vicepreședinte OFA–UGIR/Finanțări europene și guvernamentale; Ing. George Bărbulescu – Owner Axion Project Bureau, Olanda, membru al Institutului Regal al Inginerilor din Olanda; Cosmin Victor Smighelschi – Consilier General al Municipiului București, membru in comisia de Urbanism si amenajarea teritoriului și pe Claudiu Mihail Bisnel – Managing Partner și Founder la Brisk Group.

Cosmin Victor Smighelschi – Consilier General al Municipiului București, membru în Comisia de Urbanism si amenajarea teritoriului, a vorbit în cadrul întâlnirii despre cum impactează criza pandemică dezvoltarea urbanismului.

După cum afirmă Cosmin Smighelschi, dezvoltarea haotică din ultimii ani este cauzata de lipsa unei viziuni clare. Soluția pentru dezvoltarea urbană sustenabilă ar fi modificarea PUG-ului, la care se lucrează deja. Tehnologizare, GIS-uri (Sisteme Informaționale Geografice), încărcarea hărților cu utilitățile publice sunt doar câteva dintre elementele de noutate. „Din păcate, timp de 30 de ani nu a existat o viziune clară, iar dezvoltarea a fost haotică din toate punctele de vedere. Deseori, multe dintre proiectele imobiliare, proiecte mixte sau doar de un anumit tip, au fost făcute cu gândul de a face bani. Cred că piața se va schimba însă, deoarece piața se autoreglează. Este un lucru normal ca clientul să se specializeze.

Proiectele mixte sunt clar viitorul în acest moment. După cum bine vedem, majoritatea proiectelor mari, care sunt în construcție sau care s-au construit în ultimii 7 ani, sunt pe stații de metrou sau în apropierea lor, pe foste platforme industriale a căror destinație a fost schimbată, oamenii dorindu-și să locuiască în proximitatea locurilor de muncă. Soluția pentru formarea unei viziuni clare, în vederea dezvoltării urbane, este refacerea PUG-ului (Planului Urbanistic General).

Noi, în acest moment, suntem practic la mâna unui PUG conceput acum 20 de ani. Era un plan bun pentru acel moment, dar focusul trebuie să fie pe modificarea și îmbunătățirea acestui Plan Urbanistic General. Chiar astăzi am avut o discuție cu Primarul General care o să prezinte săptămâna viitoare stadiul dezvoltării. Sunt multe de făcut: tehnologizare, GIS-uri (Sisteme Informaționale Geografice), încărcarea hărților cu utilitățile publice etc.”, a explicat Consilierul General al Municipiului București.

Autoritățile locale, dar și firmele de construcții au perceput această nevoie și posibilitatea de a face afaceri bune în condițiile în care se respectă și norme de protecție a mediului, de pregătire a clădirilor de a face față la o serie de intemperii pe care astăzi nu le cunoaștem, dar care țin de calitatea vieții noastre, indiferent dacă suntem antreprenori sau pur și simplu consumatori?

„Există 2 variante de a te asigura că se poate ajunge la finalitatea a ceea ce ți-ai dorit inițial. Și anume: fie prin sancționare, fie prin recompensare. În România, de regulă, folosim sancționarea, și aici este un mijloc foarte trist, un joc de-a șoarecele și pisica.

Încă mai sunt entități care pun anunțuri pe diferite platforme, prin care își oferă serviciile de a încărca materialele folosite în construcții și de a se debarasa de ele undeva la voia întâmplării. Când sunt prinși și amendați, aceste entități, de regulă, reușesc să se sustragă de la plata amenzilor. Am sesizat faptul că aceste amenzi nu vin, de fapt, la Municipiul București, ci se duc la sectoare, iar noi lucrăm la rezolvarea acestei probleme”, a mai declarat Cosmin Smighelschi.

Comunicarea eficientă între autorităţi şi domeniul construcţiilor şi vice-versa este o soluție care ar putea îmbunătăți considerabil dezvoltarea sustenabilă, respectând politicile de mediu și siguranța în muncă, este de părere Cosmin SmighelschiPe partea autorităților se știe ce e de făcut, toată lumea știe ce trebuie să facă politicienii, dar cred că mesajul intern în comunitate ar trebui să fie să se comunice mai eficient pe ceea ce se face în zona de construcții. Putem promova mai bine siguranța în muncă, cum anumite companii respectând regulile reduc accidentele pe șantiere ș.a.m.d.”, a concluzionat Cosmin Smighelschi.

Comunitatea Global Construct Manager

Programul de întâlniri online ale Comunității OSC – Global Construct Manager este dezvoltat de Oameni și Companii, în parteneriat profesional cu Opera Share Management și este dedicat managerilor de companii de construcții și instalații și specialiștilor din domeniu, care se pot conecta la comunitate pe platforma GlobalConstructManager.ro. Comunitatea promovează managementul modern în construcții și instalații, prin acces la informații despre inovație și tehnologie și prin schimbul de bune practici între specialiști.  ​

Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 35 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.

Activități similare