Comunitatea OSC – DespreCancer.ro: Medicina personalizată și viitorul tratamentului oncologic

Distribuie

Cea de-a doua ediție a webinarului Ora pacientului cu boli oncologice a adunat medici specialiști, autorități și pacienți la masa de discuții, unde principalul subiect a fost accesul pacienților oncologi la tratamentele medicale personalizate.

Invitată în cadrul webinatului, dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial, a discutat despre preocuparea administrației prezidențiale în ceea ce privește prevenția și medicina personalizată, care schimbă dinamica medicinei. Domeniul începe să prezinte calea de urmat în multe arii oncologice, tratamentele realizate în funcție de necesitățile pacienților sunt cele care au cele mai mari rezultate și ajută pacientul să ducă o viață cât mai apropiată de normalitate. De asemenea, menționează doamna Consilier Prezidențial, costurile sunt mai reduse cu asistența medicală. Conform ultimului raport al Agenției Medicamentului din Statele Unite ale Americii(FDA), menționează dr. Diana Păun, terapiile personalizate au reprezentat mai mult de o tremie din medicamentele nou aprobate în Statele Unite în 2020. Această efervescență în inovare care există în Statele Unite, dorim să o putem aplica la nivel național. Acestă eră a medicinei personalizate se caracterizează prin eficiență, echitate și prin incluziune, principii ce trebuie să stea la baza tratamentului pacienților oncologici și în România. “Angajarea pacienților în acest proces este esențială” – a menționat în final reprezentantul Administrației Prezidențiale, care apreciază implicarea asociațiilor de pacienți în demersurile de inovare și dezvoltare a medicinei.

Dr. Marius Geantă, invitat în cadrul webinarului, a discutat despre cum se poate aplica un model european de medicină personalizată la nivel național. “Este un an foarte important pentru medicina personalizată în oncologie pentru că în acest an a fost lansat Planul European de Luptă împotriva Cancerului”, menționează dr. Geantă, plan prin care se urmăsește oferirea unui tratament personalizat tuturor pacienților cu cancer. Suntem într-un moment în care tehnologia reprezintă un element important din viața noastră și mai mult, un element important în medicină. E important să folosim această tehnologie pentru a analiza paramentrii ce țin de fiecare persoană și care țin de fiecare boală pentru a reuși să oferim un tratament personalizat. În 2010, medicina personalizată era legată în oncologie de medicina de prezicie și identificarea de biomarkeri. Între timp, lucrurile au evoluat și capacitățile tehnologice ne-au adus în punctul în care medicina personalizată nu ar mai trebui identificată doar cu medicina de precizie, acesta fiind doar un element din marele tabloul al medicinei personalizate. În final, dr. Marius Geantă a menționat că medicina personalizată ar trebui să fie privită ca un element al prezentului, nu ca o inovație la care ar trebui să ne așteptăm în viitor, pentru că există posibilități și soluții de implementare.

Ultimul invitat al ediției, doamna dr. Andreea Cătană, medic primar Genetică medicală, a vorbit despre importanța existenței unei echipe multidisciplinarea în tratamentul pacientului oncologic, dar și despre rolul geneticii în cadrul medicinei personalizate. “Este imposibil ca tratamentul să fie realizat doar de către oncolog sau doar de către genetician. Trebuie să existe o colaborare și o echipă de medici care să contureze un plan specific nevoilor pacientului”  a menționat dr. Cătană în deschidere. Cancerul este rezultatul acumulării unor modificări genetice și epigenetice, iar testarea genetică este metoda prin care aceste modificări pot fi identificate și mai apoi tratate. Testarea genetică reprezintă doar o etapă, o investigație uzuală, ce ar trebui să fie urmată de diagnostic, prognostic, terapie moleculară țintită și terapie personalizată.  Terapia personalizată este o abordare complexă, meționează doamna doctor, în care este necesar accesul la markerii meleculari prognostici/terapeutici, la markeri de rezistență la terapie, farmacogenetică, nutrigenetică, etc. Discuțiile au continuat cu prezentarea unor cazuri practice în care a fost aplicată terapia moleculară țintită, “cea mai apropiată formă de terapie personalizată care poate fi aplicată la în acest moment pentru pacienții oncologi”.

În cadrul webinarului, pacienții au avut libertatea de a comunica cu invitații atât prin cadrul platformei ZOOM, cât și live pe facebook. Evenimentul se poate urmări integral pe pagina de facebook DespreCancer.ro.

Comunitatea DespreCancer.ro este o comunitate de business dezvoltată de Oameni și Companii. Oameni și Companii  oferă soluții de marketing utilizând un ecositem inovator de 30 platforme digitale proprii și +100 comunități business și profesionale, administrate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.

Activități similare

Asociații de Pacienți
Comunitatea OSC – Caspa: Sănătatea pielii

Despre principalele afecțiuni ale pielii sau semnele care ar trebui să te trimită rapid la dermatolog dar și despre cum se pot implica farmaciștii în campanii pentru îngrijirea pielii discutăm joi, 12 septembrie 2023, începând cu ora 14.00 la webinarul CASPA.RO: SĂNĂTATEA PIELII.

Asociații de Pacienți
Conf. Dr. Diana Loreta Păun, Administrația Prezidențială: Rolul asociațiilor de pacienți trebuie să devină din ce în ce mai important

”O mai bună implicare a asociațiilor de pacienți în elaborarea politicilor de sănătate pornește de la recunoașterea valorii expertizei furnizate de acestea” a declarat consilierul prezidențial Diana Loreta Păun în deschiderea Conferinței naționale a Comunității Asociațiilor de Pacienți – Caspa.ro.