Comunitatea OSC – Hackathons: 7 proiecte inovative prezentate la Healthcare in Hospitals Hackathon

Distribuie

În perioada 5-7 mai 2023, a avut loc cea de-a III-a ediție a competiției H3 – Healthcare in Hospitals Hackathon, organizată de Oameni și Companii alături de coorganizatorii: Facultatea de Informatică din Iași și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.

H3 – Healthcare in Hospitals Hackathon a fost o ocazie unică pentru inovatori, dezvoltatori, studenți sau specialiști IT, medicali sau de marketing, de a se aduna și a dezvolta soluții inovatoare care să îmbunătățească calitatea sistemului medical. În cadrul hackathon-ului, 7 proiecte inovative au fost prezentate, punând accentul pe transformarea digitală în industria medicală. Participanții au lucrat intens timp de aproape 3 zile și au propus proiecte inovatoare care să rezolve problemele din domeniul sănătății, în special cele legate de îngrijirea pacienților și eficiența serviciilor medicale.

Echipa BIM STARS- a prezentat AlignSpine, o orteză inteligentă care este capabilă să ofere o postură corectă și care dorește să monitorizeze curburile coloanei vertebrale cu ajutorul unor senzori, ajutând la  prevenția posturilor.

Echipa BIM EVOLUTION a creat dispozitivul RehabBall- o minge în care sunt incorporați anumiți senzori care captează anumite informații de la subiect fie copil, fie adult, și care înlocuește mingile din spumă dintr-un cabinet de kinetoterapie cu o mingiuță care sa ofere mai multe informații kinetoterapeuților. Problema de la care au plecat a fost recuperarea deficitară din sistemele de kinetoterapie și timpul pe care un pacient îl asteaptă până când se eliberează un loc într-un centru. RehabBall prezintă un algoritm special  în ceea ce privește încadrarea jocurilor în tratamentul pacientului.

Echipa MEDFILE a propus un proiect care vizează planul de îngrijire sau planul de nursing pe care îl regăsim în spitalele din România.  Problema de la care au plecat a fost îngrijrea deficitară a pacienților dată de multele ore pe care asistențiii le petrec completând aceste planuri care conțin multe foi. Asistenții nu pot face activitate clinică la patul pacienților ci petrec mai mult timp stând și completând acste planuri. Echipa a venit cu o soluție pentru această problemă creândo aplicație Andoid/ IOS cu o interfață oprimizată pentru tabletă, astfel asistenții pot merge cu tableta la patul pacienților și vor putea completa acest plan de îngrijiri în timp real mult mai rapid.

Echipa HOPE a dezvoltat aplicația Hop-e care vine în sprijinul persoanelor ce suferă de atacuri de panică și care este destinată utilizatorilor de Smartwatch. Beneficiul acestei aplicații este gestionarea atacurilor de panică, iar soluția abordează provocările din jurul acestora, concentrându-se pe educație, opțiuni de prevenții, management, o comunitate de susținere și sprijin continu, prin creșterea gradului de conștientizare, furnizare de informații corecte și reducerea stigmatizării, le oferă indivizilor puterea să-și înțeleagă și să-și gestioneze episoadele.

Echipa MedAssist a dezvoltat o aplicație de tip chatbot denumită MedAssist destinată oricărei persoane care are nevoie de ajutor sau care ar dori să afle mai multe informații despre vaccinare, COVID sau tot domeniul medical.

Echipa DoctorSmart adezvoltat o aplicație cu același numecare dă posibilitatea medicilor să creeze documentele medicale prin dictare, autocompletare sau învățare. DoctorSmart este o aplicație creată de un medic pentru medic.

Echipa Dispenser a creat produsul Dispenser Medicamente care, asistat de aplicația telefonului smart va ajuta pacientul să îți mențină sanatatea mentală, organică și fizică pe termen lung. Aplicația mobilă poate fi utilizată de pacient, familie și de personalul medical, ajutând la monitorizarea de la distanță a utilizatorului. Ficare spațiu al dispencerului de medicamente se va deschide la ora programată a utilizatorului, fiind atenționat prin semnal acustic și vizual, dar și pe aplicație și pe dispozitiv.

Ediția a III-a a H3-Healthcare in Hospitals Hackathon a fost organizată cu sprijinul partenerilor strategici: Apollo AI TechnologiesPfizer, al partenerilor NORD, Donuterie, Krud, al partenerilor academici:  Universitatea Danubius Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacău, și al susținătorilor:  Global Women in TechLeaders , NoventiqLiga ACAsociația Studenților Matematicieni IașiAIESEC, ASMBSASIISocietatea Studenților Mediciniști IașiImago-MOLCALEMIS.

Parteneri media au fost  EventsOnline, June CommunicationIasi4U.

Activități similare