Cea de-a doua întâlnire a comunității OSC-Hackathons a avut loc pe 6 iulie și a provocat specialiști recunoscuți în domeniu să dezbată subiecte ce au avut în centrul discuției tema ,,Inovației în turism”.
Turismul reprezintă un domeniu în care inovațiile disruptive pot transforma călătoriile în experiențe unice. Andreea Marc, blogger, PR și moderatorul din cadrul webinarului a dezvăluit faptul că pasiunea sa pentru turism a început odată cu obținerea primului său loc de muncă, și anume PR în turism. A aprofundat acest domeniu iar la momentul actual face parte din categoria persoanelor care se implică activ în dezvoltarea sa, nișa către care s-a îndreptat fiind cea a turismului enologic.
Din punctul său de vedere, inovarea acestui domeniu se face gradual iar apetența călătorilor pentru turism este tot mai clar evidențiată. Deși digitalizarea prezintă o serie de aspecte pozitive și în beneficiul tuturor, creatorul de cuvinte, Andreea Marc menționează ,,să nu uităm de umanitate în drumul accelerat spre tehnologizare, să folosim tehnologia pentru a finaliza fiecare proiect, idee, vis, însă să ne păstrăm caracterul pentru a da unicitate experiențelor”.
Constantin-Iulian Tănașcu , Președinte Călător prin România, este de asemenea un susținător activ al progresului inovației din mediul turistic: ,,Ideile întreprinzătorilor locali îmbinate cu tehnologia disponibilă la momentul actual vor duce cu siguranță la dezvoltarea din punct de vedere turistic a României. Ceea ce mă bucură în mod deosebit este faptul că există implicare în toate nivelurile, de la comunitățile mai mici până la cele municipale. Oportunitățile se află pe piață, trebuie doar să avem curajul să le fructificăm”.
Corina Oltean, Head of Marketing, Eventya evaluează piața tehnologică din România ca fiind foarte ofertantă și cu multe inițiative de dezvoltare în viitor, mai ales în ce privește zona de turism. Cu toate acestea, sistemul prezintă și impedimente precum stagnarea proiectelor în derulare de către instituțiile responsabile. ,,Există la momentul actual pe piață suficientă tehnologie pentru a avea un start important al inovației în turism. Adevărata provocare vine atunci când trebuie să alegi care proiect se potrivește cererii pentru a fi implementat, acel ,,ceva” pe care oamenii îl vor considera util și care le va fi cu adevărat potrivit. Este dificil de diseminat între proiecte care vor fi cu adevărat agregate de turiști și care nu, deși toate sunt concepute inovativ. Tehnologia este accesibilă tuturor la momentul actual, important este să o aducem în atenția turiștilor”.
Din punctul de vedere al Lect. univ. dr. Mihai Bulai, Prodecan al Facultății de Geografie și Geologie, UAIC, inovația are ca surse și comportamentele turiștilor, faptul că în ultimii ani aceștia se responsabilizează pentru ca impactul lor asupra mediului să fie minim. Totodată, inovarea nu se poate face pe termen scurt, este un proces ce urmărește toate etapele care stau la baza unei călătorii.
,,Ne dorim ca turismul să fie cât mai aproape de nevoile actuale ale călătorilor. Inovația vine din dorința și nevoia consumatorului. În ultima perioadă, necesitățile sunt axate pe dorințele emoționale și experiențiale într-o manieră digitalizată. Tehnologia smart poate aduce un aport semnificativ în ce privește colectarea datelor în mod centralizat în timp real cu privire la comportamentul turiștilor”.
Comunitatea OSC – Hackathons lansată în luna mai de catre Oameni și Companii în parteneriat cu Asociația Română de linvistică computațională conectează specialiști și experți în tehnologie, din multiple domenii de activitate, precum și echipele care dezvoltă în mod susținut proiecte în spirit creativ de tip Hackathon.
Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem inovator de 33 platforme digitale proprii și +100 comunități business și profesionale, administrate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici. Portofoliul OSC, aici.