Comunitatea OSC – Hackathons: Ce oportunități au femeile în mediul tehnologic?

Distribuie

Tema întâlnirii comunității OSC-Hackathons din luna martie  –  Despre Tehnologie la Feminin – a adus în prim plan discuții cu privire la reprezentativitatea femeilor în mediul tehnologic și modul în care acestea reușesc să aducă plus valoare domeniului cu o mare importanță în reflexia viitorului.

Inovația constantă în tehnologie și abordarea futuristă a noilor concepte arată cât de importantă  este această ramură de studiu. Datorită progresului consecvent ne putem bucura de un stil de viață tot mai adaptabil nevoilor umane, și ne permite să ne dezvoltăm din ce în ce mai mult din punct de vedere neuroștiințific.

Invitatele acestei ediții: Steliana Moraru  Head of Marketing & Digital Transformation, Board Member Global Women in Tech și Alexandra Cernian – Lector universitar la Facultatea de Automatica si Calculatoare (Universitatea Politehnică din București), expert evaluator în inovație digitală pentru Comisia Europeană și senior consultant și trainer în digitalizare, alături de Andreea Marc, moderator, au dezbătut provocările cât și oportunitățile pe care femeile le au în profesarea în domeniul tehnologic.

Steliana Moraru are o vastă experiență în mediul tehnologic și cel de marketing. În cadrul discuțiilor a menționat parcursul său profesional, următorii pași în carieră și modul în care a gestionat situațiile mai dificile apărute în calea sa. Deși drumul în carieră nu a fost unul total diferit de cel al colegilor săi de muncă, Steliana menționează faptul că au existat momente în care a resimțit unele diferențe sociale impuse de faptul că este o femeie într-un post de leadership în domeniul tehnologic. ,,De-a lungul carierei am avut uneori situații în care m-am confruntat cu mici expresii, comentarii, care, deși nu au fost exprimate în mod direct ca fiind discriminatorii au avut un subînțeles în acest sens. Privind în urmă, cu ochii de atunci și experiența de acum, le pot identifica drept momente în care am fost privită diferit pentru că sunt femeie”.

Pe de altă parte, Alexandra Cernian, a relatează o experiență diferită, cu un parcurs îndreptat constant către zona de cercetare însă fără a resimți diferențieri în mediul său de lucru. ,,Nu am simțit diferențieri pe parcursul profesional, deși eram mai puține fete decât băieți în mediul academic. Ambii părinți au absolvit studii în domeniul informaticii și pentru mine era absolut normal ca mediul tehnologic să fie privit cu aceeași deschidere și de bărbați cât și de femei”.

Un punct comun în discuțiile celor două invitate a constituit ideea conform căreia, în România se dezvoltă un trend pozitiv în ceea ce privește reprezentarea femeilor în domeniul tehnologic. Steliana Moraru afirmă faptul că ,,procentul femeilor care se implică în domeniul tehnologic este în creștere iar asta este un lucru bun. Diversitatea de idei și abilități nu pot decât să aducă și mai multe beneficii companiilor. Ceea ce îmi doresc este ca această reprezentare să crească pe mai multe paliere din punct de vedere organizațional, nu doar cele de <<executive professionals>>.”

Alexandra Cernian menționează în acest context :,,zona de antreprenoriat și leadership are multe modele de femei de succes. Mă bucur să cunosc tot mai multe femei care dețin companii de tehnologie și inovează constant în acest domeniu.” 

Comunitatea OSC-Hackathons este administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +120 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.

Partenerul științific al Comunității este Asociația Română de Lingvistică Computațională – ARLC. ARLC este o organizație nonprofit care se ocupă cu studiul științific al limbii. A fost fondată în 2017 și este dedicată cercetărilor din domeniul Lingvisticii Computaționale și dezvoltării educației române pe același domeniu.

Activități similare

Hackathons
Comunitatea OSC – Hackathons: Hackathon cu tema “Inteligența artificială aplicată în descifrarea alfabetului chirilic”

Colectivele reunite ale grupurilor de limbaj natural din cadrul Institutului de Informatică Teoretică al Academiei Române, Filiala Iași, Facultății de Informatică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, alături de platforma Hackathons.ro, lansează o provocare adresată studenților de profil tehnic (informatică, automatizări și calculatoare): hackathon de inteligență artificială (IA) pentru digitizarea automată a scrierilor vechi românești.