Comunitatea OSC – Hackathons: importanța prevenției în sănătate

0

Întâlnirea din luna septembrie a Comunității OSC- Hackathons a adus în atenție managementul din sistemul medical românesc, necesitățile identificate la momentul actual cât și inovațiile menite să aducă plus valoare muncii medicilor și managerilor din instituții.

Tema – Inovație în Managementul Medical – a antrenat discuțiile specialiștilor în diferite zone ale inovației, punând în centru necesitatea susținerii continue a îmbunătăților, și mai ales, a prevenției în detrimentul tratării. Idee cu care dr. Bogdan Pană, fondator Alprevia,  rezonează cu convingere, menționând faptul că prevenția este una din cele mai importante axe din sănătate, pe care însă, din păcate sistemul o valorifică mult mai puțin decât ar fi necesar: ,,Statistic, prevenția poate reduce cu 60%-80% decesele. În România doar 10%-20% din populație a făcut un test de prevenție. Aceasta  se poate face prin evaluarea diverselor boli iar apoi livrarea rezultatelor ce au în vedere evaluarea de risc, recomandări, educație, trimiteri plus o serie de alte detalii ce vor ajuta pacienții să prevină și să trateze în faze incipiente o mare parte din afecțiuni.”

De asemenea, s-a realizat o analiză atentă a sistemului medical actual prin identificare necesităților prioritare. În acest context, dr. Bogdan PANĂ a menționat: ,,Din punct de vedere al inovației și al viziunii ca și management ne propunem următoarele: spitalul sau clinica va trebui să treacă de la curativ la integrat; să vină în întâmpinarea pacientului în lumea online; să crească volumul de servicii cât și o implicare activă în rezolvarea  problemelor majore de sănătate în comunitate.”

Prevenția este cu adevărat o formă de inovare a medicinei, atât prin managementul instituțiilor responsabile cât și prin acțiunile individualizate ale fiecărei persoane în parte. Dr. Bogdan PANĂ a făcut un pas important în această linie directoare, lansând Alprevia, un instrument software de evaluare a riscurilor.  Alprevia este un algoritm de prevenție personalizată și reprezintă un software bazat pe inteligența artificială, fundamentat pe dovezi științifice, stocat în cloud, care livrează evaluarea de risc și recomandările pentru boli cardiovasculare, diverse  tipuri de cancer, diabet și depresie. În cadrul întâlnirii. Proiectul este gândit pentru a fi folosit atât de pacienți cât și de cadre medicale ,,este un instrument software dedicat atât publicului larg, în varianta Alprevia Online cât și medicului în varianta Alprevia Desktop pentru a-l sprijini în evaluarea factorilor de risc pentru sănătate și emiterea de recomandări preventive personalizate”.

Întâlnirile din cadrul OSC – Hackathons au scopul de a identifica și aduce în prim plan inovațiile și tehnologiile ce aduc plus valoare întregii comunități.

Comunitatea OSC – Hackathons este dezvoltată de Oameni și Companii, cu suportul Asociației Române pentru Lingvistică Computațională (ARLC), și este deschisă organizațiilor și persoanelor interesate să susțină inovația disruptivă din România.

Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici