Comunitatea OSC – Hackathons: Inteligența artificială aplicată în descifrarea scrierilor vechi românești 

Distribuie

Inteligența artificială aplicată în descifrarea scrierilor vechi românești a fost tema unui Hack-venture desfășurat în perioada 16 septembrie – 8 octombrie 2022.

Competiția a fost organizată de Facultatea de Informatică din Iași și Institutul de Informatică Teoretică al Academiei Romane, Filiala Iași, alături de platforma Hackathons.ro.

În competiție s-au înscris studenți de la mai multe facultăți de informatică și calculatoare din țară. În primele două zile ale competiției, cadre didactice și studenți doctoranzi au oferit cursuri și prezentări participanților, pentru ca aceștia să înțeleagă problema ce le-a fost dată spre rezolvare și să se familiarizeze cu diverse metode și tehnologii de IA. În următoarele două weekend-uri, participanții au beneficiat de sprijinul mentorilor, care au ascultat ideile și propunerile lor, oferindu-le sfaturi de îmbunătățire și resursele necesare pentru antrenarea și validarea tehnologiilor și pentru documentare.

Pe 11 octombrie s-a făcut jurizarea finaliștilor într-o sesiune de prezentare a proiectelor și a avut loc premierea. În urma deliberării juriului, echipa denumită This was once revealed to me in a dream a fost desemnată câștigătoare.

Echipa a folosit tehnici deep learning de clasificare a imaginilor, implementarea fiind în limbajul Python3, într-un mediu Jupiter Notebook care a inclus mai multe biblioteci de sistem. Soluția, calată pe o arhitectură secvențială cu mai multe straturi convoluționale, s-a dovedit capabilă să clasifice, cu o rată foarte mică de eroare, caractere ale scrisului chirilic din tipărituri românești vechi.

Competiția Hack-venture, a fost organizată cu sprijinul partenerilor AIESECASAA, iar sponsorul principal al competiției a fost NTT Data. 

Activități similare