Comunitatea OSC – Hematologie: Managementul Leucemiei Limfocitare Cronice în România în 2021

Distribuie

Avem progrese semnificative în ceea ce privește tratamentul pacienților cu leucemie linfocitară cronică în România în ultimii ani. Rămân însă o serie de bariere în privința testelor de laborator necesare pentru o diagnosticare corectă și stabilirea terapiei potrivite, iar utilizarea combinațiilor inovatoare, chiar în prima linie de tratament are un impact bugetar pozitiv semnificativ.

Acestea sunt principalele concluzii ale seriei de cinci dezbateri profesionale dedicate leucemiei limfocitare cronice organizate în cadrul Programului de Management Modern în hematologie în perioada martie – iunie 2021. Programul este dezvoltat de platforma Hematologie.ro cu susținerea partenerului principal Abbvie România și a partenerilor Regina Maria și Alliance Healthcare România.

Dezbaterile organizate în București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara și Craiova au reunit peste 130 participanți și au adus față în față specialiști hematologi, reprezentanți ai caselor județene de asigurări de sănătate și ai asociațiilor de pacienți.

“Accesul la tratamente inovatoare, pentru managementul leucemiei limfocitare cronice (LLC) este o realitate pentru medicii și pacienții din România”, a asigurat Adela Cojan, Vicepreședinte CNAS, în cadrul dezbaterii profesionale organizate în București.

Potrivit Conf. Dr. Horia Bumbea,  de la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” Bucureşti, medic primar hematolog, LLC este un model de boală oncologică, în care se poate aplica acel concept de medicină personalizată și este una dintre afecțiunile oncologice, care a beneficiat de noile terapii, într-o măsură covârșitoare. ”Tendința actuală, în bolile cronice, chiar și maligne, este de a ne apropia cât mai mult de supraviețuirea  populației generale. În plus, balanța beneficiu-cost este mult în favoarea noilor terapii și în favoarea unei vieți de calitate a pacienților cu LLC, reprezentând deja un fapt concret, care sprijină introducerea și utilizarea noilor terapii în LLC”, a arătat Conf. Dr. Horia Bumbea în cadrul dezbaterii.

Impactul bugetar al terapiilor inovatoare este important

Prof. Dr. Robert Ancuceanu a atras atenția că este importantă analiza și evaluarea impactului bugetar al moleculelor inovatoare în prima linie de tratament al pacientilor diagnosticați cu LLC. “Principalele concluzii pe care le putem extrage din desfășurarea studiului nostru sunt următoarele: În LLC, pentru prima linie de tratament, combinația Venetoclax plus Obinutuzumab s-a dovedit a fi cea mai cost-eficientă opțiune de tratament, care asigură aproape aceeași calitate a vieții la costuri de 2-3 ori mai mici. Alte combinații inovatoare oferă aproape aceleași beneficii dar la costuri de trei ori mai mari. Fondurile economisite prin aplicarea unei terapii cost-eficiente la cât mai mulți pacienți se pot folosi pentru tratarea altor pacienți cu oricare altă terapie indicată profilului lor genetic” aceasta a fost concluzia studiului prezentat de Prof. Dr. Robert Ancuceanu în cadrul seriei de dezbateri profesionale Management Modern în Hematologie, evenimente care au avut loc în perioada martie- iunie 2021

“Este o diferență foarte mare între un pacient cu Leucemie Limfocitară Cronică tratat în urmă cu 20 de ani și unul tratat astăzi. Impactul acestor tratamente noi asupra evoluției și asupra calității vieții pacienților este unul revoluționar”, a precizat dr. Anca Vasilache, șefa secției de hematologie din cadrul Institutului Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj Napoca în cadrul dezbaterii profesionale organizate la Cluj.

Dezbateri profesionale lunare, despre LLC

Dezvoltat, începând de anul acesta, de platforma Hematologie.roOameni și Companii, cu susținerea Abbvie România, programul Management Modern în Hematologie este unul de comunicare profesională și este dedicat îmbunătățirii managementului leucemiei limfocitare cronice în România. Seria dezbaterilor profesionale dedicate leucemiei limfocitare cronice a marcat până acum 5 ediții organizate în București, Iași, Timișoara și Cluj și Craiova.

Rezumatul discuțiilor și cele mai importante concluzii ale comunității de hematologie vor fi incluse în raportul special dedicat Leucemiei Limfocitare Cronice din România ce va fi transmis în iulie 2021.

Comunitatea OSC – Hematologie este o comunitate lansată în 2019, administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 33 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.

Activități similare