Comunitatea OSC – Oncologie: Paliația trebuie introdusă încă de la început

Distribuie

„Durerea este un simptom foarte comun, aproximativ 60% din pacienții care primesc chimioterapie, respectiv 60% din pacienții cu boli avansate metastazice vor avea pe parcursul bolilor dureri. Și după terminarea tratamentului aproape o treime experimentează dureri”, a menționat Prof. Dr. Doru Paul, Medic Specialist, Divizia de Hematologie și Oncologie Medicală, Weill Cornell, New York, în cadrul webinarului „Terapia durerii în oncologie”, ce a avut loc pe 3 mai.

Acesta a explicat că durerea poate fi tratată sistemic cu medicamente, existând o scară stabilită de OMS care pornește de la simple analgezice, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul și poate escalada până la opioide slabe și ulterior la cele puternice cum este morfina. De altfel, în spitalul din New York unde lucrează există specialiști în tratamentul durerii care pot fi contactați în momentul în care un medic, generalist sau oncolog, are dificultăți în controlul durerii pentru pacienți.

„În România există prea puțini specialiști în tratamentul durerii”

După ce a urmat timp de doi ani de zile o specializare în tratamentul durerii și tratamentul paliativ, Prof. Dr. Doru Paul susține că „paliația poate fi introdusă și trebuie să fie introdusă încă de la început și nu doar la finalul vieții”.

Potrivit acestuia, durerea este de mai multe tipuri și este important de știut ce fel de durere este (durere cauzată de stadiul tumorei, durere cauzată de anxietate, etc) și ulterior trebuie tratată specific.

„Mai există o a patra treaptă a durerii, cea în care aceasta nu mai poate fi controlată cu tratamentul sistemic cu medicamente și atunci specialiștii pot să administreze diferite medicamente local prin anestezie epidurală, spre exemplu”, explică medicul specialist de la Weill Cornell.

Deși tratamentul durerii este absolut esențial în oncologie, Prof. Dr. Doru Paul a observat că, din păcate, în România există deocamdată prea puțini specialiști și prea puține centre dedicate tratamentului durerii.

„Tratamentul durerii este făcut doar de către specialiști. Chimioterapia și radioterapia pot fi folosite pentru controlul durerii, deci există o paletă întreagă de tratamente care pot ameliora durerea. În America există pompe cu ajutorul cărora inclusiv pacientul își poate administra opioide, dar în România mulți medici oncologi sunt reticienți în a prescrie opioide pentru că se gândesc la adicție, ceea ce este o eroare. Este importantă distincția între un morfiroman care folosește morfina pentru euforie și un pacient care foloește morfina pentru a reduce dureri. În ceea ce privește canabisul medical, în SUA acesta se folosește pe scară largă pentru două motive clare: pentru că este o metodă de a crește și a stimula apetitul și a doua pentru că ajută la tratamentul durerii”, a detaliat invitatul special al webinarului „Terapia durerii în oncologie”.

„Confruntarea acesta cu suferința celuilalt te face să îți dorești permanent să găsești soluții”

Prof. Dr. Doru Paul a mai spus că în SUA, spre deosebire de România, pacientul are contact direct cu medicul și îi poate pune orice fel de întrebare fără a avea teama că medicul se poate supăra. „În România, pacientul vine de multe ori la medic cu frică, cu încercarea de a nu-l deranja cu prea multe întrebări. De aceea, în România este necesară schimbarea mentalității, astfel încât pacientul să-l simtă pe medic ca pe un colaborator, ca pe un ajutor în tratamentul cancerului. Pe de altă parte, medicul trebuie să transmită pacientului optimism, ceea ce reprezintă un lucru foarte dificil: practic, medicul trebuie să își controleze emoțiile nu doar în sensul de a nu avea emoții negative, ci a avea emoții pozitive. Confruntarea acesta cu suferința celuilalt te face să îți dorești permanent să găsești soluții, să poți aplica tratamentul eficient pentru a obține vindecarea”, a concluzionat Prof. Dr. Doru Paul.

Prof. Univ. Doru Paul este expert în tratamentul cancerului de sferă ORL, pulmonar și tiroidian, având o experiență îndelungată în dezvoltarea abordărilor multidisciplinare de succes pentru tratarea acestor afecțiuni. A avut, de asemenea, contribuții majore ca cercetător translațional și clinic. Actualmente Medic Specialist, Divizia de Hematologie și Oncologie Medicală, la Weill Cornell, New York, Prof. Doru Paul poate fi găsit și în România, în cadrul Nord – Grupul Medical Provita, unde oferă consultații cu regularitate, de 3-4 ori pe an.

Webinarul „Terapia durerii în oncologie” a fost organizat în cadrul platformei EventsOnline.ro, cu suportul Nord-Grupul Medical Provita.

EventsOnline.ro este un produs Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.

Activități similare