Comunitatea OSC – Pneumologie: Despre vaccinare și infodemie

Distribuie

Comunitatea OSC – Pneumologie s-a întâlnit pe 14 octombrie, pentru a treia oară în acest an, cu o temă de actualitate atât pentru cadrele medicale, cât și pentru pacienți: Despre vaccinare și nu numai.

Evenimentul a fost moderat de Prof. Dr. Traian Mihăescu, Universitatea de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa, Iași, Clinica de Pneumologie  iar invitații speciali prezenți la întâlnire au fost:  Prof. Dr. Cristian Apetrei – profesor român de boli infecțioase și microbiologie în Divizia de boli infecțioase a Departamentului de Medicină la University of Pittsburgh, SUA;  Prof. Dr. Doina Azoicăi – Președinte Societatea Română de Epidemiologie;  Dr. Tudor Toma – Consultant Respiratory Physician (medic specialist) la University Hospital Lewisham, în Londra, Marea Britanie; Dr. Diana Turcu, medic specialist pneumolog Spitalul Orășenesc Cernavodă.

“La Londra avem în continuare un număr mare de persoane depistate pozitiv în jur de 37 – 38 de mii pe zi dar în spitale avem un număr mic de pacienți, dacă în ianuarie- februarie aveam în jur de 150 -200 de persoane acum avem 30 -40, marea majoritate a acestora sunt nevaccinate sau vaccinate cu o singură doză sau foarte puțini cu o formă relativ  ușoară, persoane în vârstă sau persoane care au tratament pentru alte afecțiuni, cum ar fi cancer în special cu tratamente imunosupresoare”, a arătat Dr. Tudor Toma.

Prof. Dr. Cristian Apetrei a dorit să prezinte în cadrul acestui eveniment noțiunea de infodemie. „Infodemia reprezintă combinația dintre informație și epidemic și care se referă la o disemniare rapidă și vastă a unor informații legate de un subiect(cum ar fi o epidemie). Aceste informații pot fi atât acurate, cât și inaccurate. Pe măsură ce faptele, zvonurile și fricile se amestecă și se difuzează pe scară largă devine din ce în ce mai dificil să dobândești și să discerni informațiile esențiale cu privier la acest subiect. Aceasta este definiția data de Organizația Mondială a Sănătății”.

Prof. Dr. Doina Azoicăi a prezentat datele unui studiu privind eficacitatea vaccinării, efectuat în perioada decembrie 2020 – august 2021 în SUA. „Studiul a inclus 3.436.957 pesoane vaccinate (cu vârsta medie 45 de ani), pentru personale complet vaccinate, eficacitatea imediată împotriva infecțiilor cu SARS-CoV-2 a fost de 73% și față de rata internărilor în spital a fost de 90%, eficacitatea impotriva infecțiilor a scăzut cu 88% în prima lună dupa vaccinarea completă, la 47% după 5 luni. Dintre variantele secvențiate, eficacitatea vaccinului împotriva infecțiilor cu delta a fost ridicată în prima lună după vaccinare completă 93% , dar a scăzut la 53% după 4 luni. Eficacitatea vaccinului față de rata internărilor în spital pentru infecții cu varianta delta pentru toate vârstele s-a menținut crescută 93% până la 6 luni de la vaccinare”.

“Am avut șansa la începutul campanei de vaccinare de a organiza un centru de vaccinare în cadrul Spitalului Orășenesc Cernavodă pe care l-am coordonat și a fost o experiență interesantă, în primul rând adresabilitatea populației chiar la începutul lunii ianuarie când a început campania în țara nostră a fost foarte mare având în vedere numărul mic al personalului medical din interiorul spitalului, supriza a fost foarte mare întrucât s-au deplasta foarte mulți pacienți, foarte mulți doritori de a se vaccina din afara județului nu din zone limitrofe acestuia, ci din zone depărtate, Prahova, Botoșani, acești pacienți au parcurs acest traseu pentru că nu găseau locuri la centrele de vaccinare din județele lor. De aici am tras concluzia ca dorința de vaccinare la început a fost foarte mare, acum după ce s-au relaxat restricțiile adresabilitatea a scăzut”, a afirmat Dr. Diana Turcu.

Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 35 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.

Activități similare