Joi 19 mai 2022, pe platforma digitală ZOOM, a avut loc Conferința online de Pneumologie, ediția a 6-a. Speakerii acestei ediții au fost Prof. Univ. Dr. Traian Mihăescu – medic primar pneumolog Iași, Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi – Universitatea de medicină și farmacie „Grigore T. Popa” Iași și Șef de lucrări Dr. Andrei Vâță – Spitalul clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași. Tema dezbaterii a fost “Pneumonia Pneumococică”.

“Pneumonia fără bacteriemie este cea mai frecventă manifestare a bolii pneumococice la adulți. În pneumonia severă diagnosticul adecvat și inițierea timpurie a tratamentului antimicrobian adecvat pentru pneumonia severă sunt cruciale în îmbunătățirea supraviețuirii în rândul pacienților în stare critică. Identificarea agentului patogen cauzal de bază este critică pentru administrarea antimicrobiene. Stabilirea unui diagnostic etiologic este o provocare la majoritatea pacienților, în special la cei cu boală cronică de bază, cei care au primit anterior tratament cu antibiotice și cei ventilați mecanic. Respectarea ghidurilor privind pneumonia se asociază cu rezultate mai bune”, a declarat Prof. Univ. Dr. Traian Mihăescu.

“Lansarea primului Program de Vaccinare Pneumococică a fost lansat la Gura Humorului 4-6 iulie 2002. Vaccinurile pneumococice polizaharidice neconjugate provoacă răspunsuri imune prin activarea celulelor B dar nu si a celulelor T-helper, ele nu generează un efect protector la copii cu vârsta sub 2 ani și nici nu induc memoria imunitară. Aceste vaccinuri sunt recomandate pentru utilizarea la vârstnici și la subiecții de peste 2 ani, în contextul unor comorbidități care cresc riscul producerii bolii pneumococice invazive. Dezvoltarea vaccinurilor pneuomococice conjugate, în care fiecare dintre polizaharidele capsulare bacteriene selectate sunt cuplate cu o moleculă proteica transportoare a reprezentat un progres major în prevenirea bolii pneumococice invazive. Schema de vaccinare la seniori este alcătuită din vaccinarea anti-gripală anuală, vaccinarea pneumococică, rapelul diftero tetanus- pertussis și un vaccin pentru cei care au riscul de a face infecții zosteriene. Utilizarea vaccinului pneumococic conjugat cu 7 valențe la copii sub 5 ani a redus povara polipneumococice invazive în rândul copiilor mai mari și adulților prin diminuarea transmiterii serotipurilor de pneumococ conținute în vaccin prin mecanismul de protecție colectivă. Schema de vaccinare recomandată de ACIP: până în 2021 cuprind pe lângă vaccinarea copiilor, vaccinarea adulților cu vaccin cu 13 valențe urmată de vaccinarea cu vaccinul polizaharidic cu 23 de valențe cu rapel la 5 ani și după 2021 includ și alte preparate vaccinale cum ar fi vaccinul polizaharidic conjucat cu 15 valențe și 20 de valențe și alte scheme mult simplificate și cost eficiente. Vaccinarea antipneumococică cu vaccin pneumococic conjugat este recomandată de multiple societăți de profil pentru a contribui la protejarea copiilor, adulților cu comorbidități și a vârstnicilor împotriva bolilor pneumococice. Vârstnicii prezintă un risc semnificativ mai mare de boală pneumococică și acest risc crește și mai mult în prezența mai multor comorbidități. Vaccinul PCV20 îl așteptăm și în România și conține serotipurile incluse în PCV13, plus 7 serotipuri suplimentare regăsite în PPSV. Prevenirea infecțiilor cu pneumococ și virusul gripal trebuie să constituie o strategie prioritară aplicată în populația generală și mai ales la indivizii aflați la risc. Experiența privind vaccinarea pneumococică a demonstrat utilitatea strategiilor de imunizare atât prin reducerea BPI și implicit a spitalizărilor sau decesului cât și pentru limitarea utilizării antibioticelor în politica de scădere a rezistenței. Evoluția tehnologiilor pentru prepararea vaccinurilor siguri, eficiente și în scheme ușor de aplicat trebuie să crească complianța populației la vaccinare”, a explicat Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi.

“Pneumoniile sunt boli pulmonare inflamatorii acute, de etiologie foarte diversă, infecțioasă și neinfecțioasă, caracterizate prin alveolită exsudativă și/sau infiltrat inflamator interstițial. Cea mai frecventă bacterie izolată a pneumonie bacteriere este pneumococul. Pneumonii virale: SARS COV-2, virusuri gripale și paragripale, varicela, rujeola etc. O altă clasificare a pneumoniilor se poate face după originea lor, locul în care au apărut: pneumonie comunitară și cea nosocomială”, a concluzionat Șef de lucrări Dr. Andrei Vâță.
Programul este dezvoltat de Comunitatea OSC- Pneumologia cu suportul extraordinar al partenerilor: Alliance Healthcare, Regina Maria, Alphega Farmacie, Braun Sharing Expertise, Boeringer Ingelheim și Liamed.
Oameni și Companii – OSC reprezintă un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 130 de comunități business și profesionale și platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.