Comunitatea OSC – RoDiabet: Dezvoltarea aplicației Diabeta a pornit de la o necesitate

Distribuie

În calitate de prescriptor mi-am dat seama că întâmpin o mare problemă atunci când vreau să prescriu medicație pentru pacienții cu diabet, mai ales atunci când aveam nevoie să folosesc diverse combinații” a explicat conf. dr. Anca Pantea Stoian motivele care au dus la dezvoltarea chatbotului Diabeta, primul chatbot dedicat medicilor diabetologi.

„În acest context și fiind foarte dificil să stai tot timpul conectat la ce apare nou, m-am gândit că toate aceste informații ar fi bine să le regăsim într-un singur loc. Ideea a fost să le publicăm ca atare, doar că asta ar fi însemnat că de fiecare dată când un protocol este amendat va trebui să reiei publicarea materialului respectiv, ceea ce făcea aproape imposibilă realizarea in timp util a acestei idei. Iar de aici a mai fost un singur pas până la încercarea de a aduna aceste informații într-o aplicație” a continuat conf. dr. Anca Pantea Stoian prezentarea procesului care a dus la dezvoltarea primului chatbot AI dedicat medicilor diabetologi din România.

Diabeta este interfața inteligentă care vine în ajutorul medicilor și profesioniștilor din domeniul sănătății, oferindu-le posibilitatea de a accesa cu ușurință volume mari de date profesionale. Diabeta include toate protocoalele moleculelor vechi și noi care sunt prescrise în diabet, RCP-urile medicației mai vechi și informațiile din protocolul terapeutic dedicat diabetului zaharat publicat de Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Scopul echipei care s-a ocupat de dezvoltarea aplicației a fost să adune toate aceste materiale și să le facă accesibile tuturor celor care doresc să utilizeze, iar angajamentul este să aducă în permanență la zi modificările care apar.

”Această aplicație nu ne va lua locul niciodată”, a precizat medicul diabetolog Anca Pantea Stoian ”nu va judeca în locul nostru, nu va pune nici diagnosticul și nici nu o să ne spună vreodată ce tratament trebuie să-i dăm pacientului nostru. Aplicația nu face nimic altceva decât să ne ajute să luăm o decizie corectă în ceea ce privește prescripția medicală, aceasta bazându-se exclusiv pe judecata noastră.”

Cum se va dezvolta Diabeta

Medicul Anca Pantea Stoian a subliniat că își dorește ”foarte mult ca în afară de moleculele pe care le regăsim în protocoale, să existe și informații legate de posibilitatea utilizării device-urilor, precum senzorii și pompele, cel puțin o scurtă prezentare pentru fiecare în parte, astfel încât să fie la fel de ușor de accesat și această informație și oricând disponibilă.”

Diabeta a fost dezvoltată de o companie românească, Apollo Technologies, specializată în crearea de aplicații profesionale bazate pe inteligență artificială. Aplicația este pusă la dispoziția medicilor din comunitățile medicale profesionale administrate de Oameni și Companii, cu susținerea partenerilor Boehringer – Ingelheim și Medtronic.

Chatbotul Diabeta a fost prezentat specialiștilor diabetologi în cadrul dezbaterii profesionale Ora Specialistului RoDiabet, organizată la începutul lunii decembrie.

Ora Specialistului Rodiabet este o inițiativă a Platformei RoDiabet, o serie de dezbateri profesionale, dedicate specialiștilor din domeniul sănătății dezvoltată cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega FarmacieBoehringer Ingelheim, Dahna, FADR- Federația Asociațiilor Diabeticilor din România,  LiamedMedtronic, Novo Nordisk și Worwag Pharma.

Activități similare