Comunitatea OSC – Spitale Publice: reorganizarea spitalelor după experiența din pandemie

Distribuie

Video-dezbaterea din seria Management Medical Modern în Spitale Publice ce a avut loc pe 30 martie, cu tema “Reorganizarea spitalelor după experiența din pandmie”, i-a avut ca alocutori pe Dr. Horea Timiș – Director, Direcția de Sănătate Publică, Arad și Constantin Poiană – Manager, Spitalul Orășenesc Buhuși.

“Am plecat la drum în această pandemie fără prea multe oportunități, spitalul nostru figura pe lista spitalelor care trebuiau transformate în ambulatorii fără nici un pat cu internare continuuă sau internare de zi, cred că cei doi ani de pandemie au fost o provocare pentru noi și în primul rând am putut să demonstrăm că și spitalele mici și medii pot să aibă un rol esențial în gestionarea unei pandemii sau a unei situații de criză oricare ar fi ea. Am avut o mare problemă în anul 2020 cu medicii, erau foarte puțini medici la Spitalul Buhuș, avem 20 de medici iar jumatate din ei erau la vârsta pensionarii, ne era foarte greu să reușim să implementam ceva nou sau să creăm noi specialități mai ales având în vedere conjunctura care era.  Structura organizatorică a spitalului era foarte greu de modificat în acea perioadă. În perioada pandemie am primit pacienți din cele mai îndepartate județe ale țării, vreau să cred și sunt convins ca și colegii mei că se poate face performanță și la un spital mediu din România. Cei doi ani de pandemie au fost doi ani plini de provocări, au fost ani în care am putut să demonstrăm ca putem face ceva pentru sistemul sanitar din România, pentru pacienții nostri în primul rând. La spitalul nostru avem specialități noi înființate în perioada de pandemie, vorbim despre specialitatea de diabet-zaharat- nutriție și boli metabolice care este funcțională în acest moment, am mai înființat oftalmologie, serviciul de anatomie patologică, ATI, recuperare medicală si gastroenterologie sunt  specialități pe care am reușit să le punem în practică”, a declarat Constantin Poiană, Managerul Spitalului “Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși.

“La nivel național se dezbate strategia națională pe sănătate care va fi până în anul 2030, acum trebuie să vedem care este vizunea noastră a țării față de ce înseamnă noile structuri de spitale, vreau să discut două ascpecte unde ar trebui să ajungem și sub ce formă și primul lucru propunerile care s-au discutat la ordinul 434 care sunt gândite să lase structurile spitalicești în dinamică în așa fel încât să se poată interveni oricând în orice fel situație și să existe un rol regulator al DSP-urilor astfel încât să se stabilească când, cum și unde trebuie mărite numărul de paturi în funcție de situația pe care o impune. Acest aspect a pornit de la experiență din pandemie care a arată că nu putem spune că doar spitalele de gradul 3,2 și 1 un, pot avea paturi COVID, avem cazuri cum ar fi spitalele monospecialitate, izolate, psihiatrie de exemplu, aveau un caz de COVID ușor iar pe vechea legislație avea următoarea variantă: să sune la ambulanță și să trimită cazul la spitalul superior, lucrul acesta însemna foarte multe resurse implicate, pe când chiar și un COVID ușor chiar și într-un spital de psihiatrie poate să fie tratat, aici ne-am lovit de reticiența medicilor dar noi trebuie să ne aducem aminte tuturor colegilor  că pe lângă specialitatea  care am fost confirmați noi trecem prin niște etape de formare profesională, în facultate am făcut și alte specialități. Viziunea este că toate spitalele trebuie să își identifice zone de izolare COVID care să îndeplinească capacitatea minina și maximă posibilă, exact că și în planul de reziliența, în funcție de  situația  epidemiologică să poată oferi asistență medicală  pocientilor covid dar numai cu existența unor circuite separate pentru pacienți conform unui plan, orice spital va putea să trateze COVID forme ușoare”, a menționat Horea Timiș, Directorul Direcției de Sănătate Publică Arad.

Dezbaterea digitală Management Medical Modern Spitale Publice este o acțiune de educare și informare a Platfornei Spitalepublice.ro, derulată cu sprijinul: LiamedBiocompRegina MariaAlliance HealthcareRocheAlphega.

Comunitatea SpitalePublice.ro este administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii – OSC oferă soluții de marketing și advocacy dezvoltând comunități business sau profesionale, personalizate. Detalii despre +100 comunități Oameni și Companii găsiți aici.

Activități similare