Conf. Dr. Horia Bumbea, Președinte, Comisia de Hematologie, Ministerul Sănătății: Pacienții români beneficiază de noile terapii

Distribuie

”Majoritatea pacienților cu  Leucemie Limfocitară Cronică (LLC) din România ajung să fie diagnosticați, în prezent, datorită progreselor făcute în acest sens” și ”pacienții români beneficiază de noile terapii” sunt mesajele încurajatoare pe care Conf. Dr. Horia Bumbea, Președintele Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătății le-a transmis, în cadrul dezbaterii profesionale ”Management Modern în Hematologie: Leucemia limfocitară cronică în România”, organizate pe 30 martie 2021, pe Zoom. Dezvoltat, începând de anul acesta, de platforma Hematologie.roOameni și Companii, cu susținerea Abbvie România, programul este unul de comunicare profesională și este dedicat îmbunătățirii managementului leucemiei limfocitare cronice în România.

Medicina personalizată, aplicată în tratamentul LLC

Potrivit Conf. Dr. Horia Bumbea (Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila”, Bucureşti), medic primar hematolog, LLC este un model de boală oncologică, în care se poate aplica acel concept de medicină personalizată și este una dintre afecțiunile oncologice, care a beneficiat de noile terapii, într-o măsură covârșitoare.

Ținta: apropierea de supraviețuirea  populației generale

”Tendința actuală, în bolile cronice, chiar și maligne, este de a ne apropia cât mai mult de supraviețuirea  populației generale. În plus, balanța beneficiu-cost este mult în favoarea noilor terapii și în favoarea unei vieți de calitate a pacienților cu LLC, reprezentând deja un fapt concret, care sprijină introducerea și utilizarea noilor terapii în LLC”, a mai arătat Conf. Dr. Horia Bumbea.

În opinia acestuia, ar trebui să fie colectate mai multe date din practică și să fie creat și un registru și al pacienților cu această boală, prin societățile profesionale. ”Ne dorim ca, pe viitor, să putem veni și cu date de genomică ai pacienților de leucemie limfocitară cronică, date care sunt disponibile în anumite centre din lume, inclusiv din Europa, chiar cu sprijin farma, în anumite proiecte internaționale, și, ca să accedem acolo, trebuie să ne dezvoltăm, poate prin Planul Național de Cancer, niște centre de diagnostic care să fie cumva susținute prin sistemul public de sănătate”, a mai spus medicul.

Dezbateri profesionale lunare, despre LLC

Seria dezbaterilor profesionale dedicate leucemiei limfocitare cronice a debutat cu întâlnirea din 30 martie 2021 și va continua cu întâlniri lunare, până în iunie 2021. În cadrul întâlnirilor sunt discutate diverse teme, cum ar fi: soluţiile menite să îmbunătăţească povara şi managementul bolii pentru pacienţii cu LLC; rolul și cât de importanți sunt medicii specialişti în depistarea precoce a LLC şi cum pot ei  facilita accesul pacienților la tratament; beneficiile terapiilor cu durată fixă pentru pacienţii diagnosticaţi cu LLC.

Activități similare