”Pot spune, fără să greșesc, că un absolvent de Farmacie chiar are de unde alege; pentru fiecare tip de personalitate umană există o ramură a științelor farmaceutice în care să se poate regăsi. Ca farmacist poți activa într-o farmacie comunitară, într-o farmacie de spital, într-un depozit farmaceutic, în industria farmaceutică, cercetare, companii farmaceutice sau mediul academic”, declară Conf. Univ. Dr. Farm. Gabriel Hancu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, în cadrul interviului acordat platformei FarmaciaViitorului.ro.
”În ultimul timp am fost neplăcut surprins de atitudinea negativistă a studenților Facultății de Farmacie, privind viitoarea lor activitate profesională. Practic mulți dintre ei puneau răul în față, deși nu activaseră o zi ca și farmaciști pe piața muncii. Nu am reușit să înțeleg această abordare.”
”Este important să fii omul potrivit la locul potrivit”
”Ca și în viața personală și în cea profesională, este important să fii omul potrivit la locul potrivit. Prin urmare, fiecare absolvent al Facultății de Farmacie ar trebui în primul rând să se cunoască pe sine însăși. A ști cine ești, a ține cont de limitele tale, dar și a conștientiza jurământul făcut la absolvire înseamnă o orientare profesională corectă”, susține domnul Hancu.
În continuare, domnul Hancu se adresează viitorilor farmaciști și subliniază importanța învățării continue:”Viitorii farmaciști trebuie să fie conştienţi că pentru a fi un adevărat profesionist în domeniul farmaceutic, trebuie să începi întotdeauna de jos, să ştii tot ce, cum şi de ce se întâmplă. Domeniul farmaceutic este în continuă evoluție, cu apariția de noi medicamente și tehnologii, așa că farmacistul trebuie să rămână curios, să fie la curent cu evoluția profesiei și nu să nu înceteze să-și extindă cunoștințele și competențele de-a lungul întregii sale activități profesionale. Nu-ţi poţi permite ca un pacient să vină la tine şi tu, specialistul, să nu îi poţi oferi o recomandare de încredere, bazată pe informare corectă şi completă.”
”În farmacia comunitară trebuie să îţi placă să lucrezi cu oamenii, să fii organizat şi să te bucuri de sentimentul de satisfacţie atunci când găseşti soluţia optimă la problema unui pacient. Să îți cunoști competențele profesionale, și să nu le depășești, dar să-ți îmbunătățești mereu cunoștințele. Farmacia este un domeniu care necesită o bază solidă de cunoștințe, atenție la detalii și o pasiune reală pentru a-i ajuta pe ceilalți”
Valorile personale se regăsesc în valorile profesionale şi viceversa
”Să nu uite că profesia de farmacist este una liberală, iar asta înseamnă autonomie deplină și completă în ceea ce privește deciziile profesionale. Profesia de farmacist într-o farmacie comunitară este o profesie vocațională, întrucât necesită un nivel ridicat de implicare și dedicare față de pacienți și comunitatea locală. Și aici apar cazurile triste, în care un tânăr cu vocație pentru activitatea farmaceutică, ajunge să activeze într-o farmacie și este dezamăgit, fiindcă aspirațiile lui profesionale nu se suprapun cu realitatea. Valorile personale se regăsesc în valorile profesionale şi viceversa; avem nevoie de profesioniști de valoare, cu valori sănătoase, și nu de promovarea mediocrității și a nonvalorilor. Compromisul nu își are locul când vorbim despre activitatea profesională a unui farmacist adevărat”, explică domnul Hancu.
Profesia de farmacist nu este întotdeauna comodă și facilă
În încheiarea interviului, Conf. Univ. Dr. Farm. Gabriel Hancu declară faptul că, absolvenții sunt singurii care-și pot stabili parcursul profesional:”Profesia de farmacist nu este întotdeauna comodă și facilă – așa cum este văzută de mulți din exterior, cărora le este mai ușor să emită judecăți de valoare care nu au nici o legătură cu realitatea, decât să observe mai atent ce se ascunde în spatele tejghelei din oficina farmaciei. Activitatea într-o farmacie este mult mai mult decât eliberarea de medicamente; implicând îngrijirea pacientului și promovarea bunăstării acestuia. Farmacistul beneficiază de oportunitatea de a se conecta cu pacienții, de a înțelege preocupările acestora și de a le oferi cea mai bună îngrijire posibilă. Acesta trebuie să fie un ascultător plin de compasiune, un furnizor de servicii medicale empatic. Prin urmare, cred că nu oricine poate îmbrăca halatul alb al farmacistului adevărat. Există farmaciști și există simplii purtători de halate albe; depinde doar de tinerii absolvenți în ce categorie intră.”