Dep. Petru Movilă, Comisia de Sănătate: Sprijin orice demers pentru ca pacienții care suferă de hemofilie să poată avea un acces cât mai facil la tratamentele necesare

Distribuie

”În calitatea mea de deputat, membru al Comisiei pentru Sănătate şi familie, am sprijinit și voi sprijini în continuare toate demersurile necesare, astfel încât să îmbunătățim în permanență cadrul legislativ, pentru ca pacienții care suferă de hemofilie să poată avea un acces cât mai facil la tratamentele necesare. De asemenea, vă asigur de tot sprijinul meu în derularea tuturor proiectelor și campaniilor pe care le inițiați, pentru că sunt ferm convins că implicarea noastră a tuturor, pacienți, părinți, medici, actori neguvernamentali, instituții, politicieni, poate crea cu adevărat o viață mai bună pentru toți pacienții care suferă de hemofilie”, a fost mesajul pe care deputatul Petru Movilă l-a transmis, prin intermediul MedicalManager.ro, cu ocazia celei de-a 30-a ediții a Zilei Mondiale a Hemofiliei, celebrată vineri 17 aprilie 2020.

”Doresc totodată să vă felicit pentru implicare, pentru efortul pe care-l depuneți, pentru demersurile pe care le faceți, astfel încât, alături de specialiști din domeniu, de instituțiile responsabile, de factorii politici decizionali, să reprezentați un real sprijin pentru cei peste două mii de pacienţi, care suferă de hemofilie în România”, a mai arătat dep. Petru Movilă.

Campania dedicată Zilei Mondiale a Hemofiliei 2020

Portalul Hemofilie.ro,  alături de Asociația Română de Hemofilie organizează o campanie de informare pentru publicul larg, dedicată Zilei Mondiale a Hemofiliei. Obiectivul acestei acțiuni îl constituie atragerea atenției asupra hemofiliei, asupra provocărilor la care boala îi supune pe toți cei afectați, dar și asupra progreselor realizate în ultimii ani, pentru a îmbunătăți viața persoanelor care suferă de această afecțiune. Întreaga comunitate este încurajată să folosească, pentru mesajele din această perioadă, #TotiInRosu pentru Hemofilie.

Despre Hemofilie

Hemofilia este o boală rară, genetică, înnăscută şi moştenită de la mamă, ce are la bază deficitul unui factor ce participă la închegarea sângelui: factorul (F) VIII sau IX. Este o boală cronică (durează toată viața), necesitând un tratament de suplimentare continuă cu factorul deficient, în care este afectată formarea cheagului de sânge sau coagularea sângelui. Hemofilia este o afecţiune rară, frecvenţa ei în populaţie se situează în jur de 100/1 milion de locuitori, hemofilia A fiind de aproximativ 5-6 ori mai frecventă, decât hemofilia B. Conform unui studiu realizat în 2017 de World Federation of Hemophilia, la nivel mondial, trăiesc peste 196.000 persoane cu hemofilie, dintre care peste 158.000 suferă de hemofilia de tip A.

Situația din România

În România, aproximativ 1.300 de hemofilici sunt înregistraţi prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar specialiştii spun că numărul real al bolnavilor ar fi undeva la 2.000 de persoane. Printre aceştia sunt și 450 de minori. Pacienții cu hemofilie din România sunt reprezentați de două asociații mari de pacienți: Asociația Română de Hemofilie și Asociația Națională a Hemofilicilor din România.

Programul Național de Hemofilie a apărut în 2007, când bugetul alocat inițial a fost foarte mic, crescând greu, de-a lungul anilor. În anul 2017, s-a majorat însă de trei ori bugetul alocat, de la aproximativ 80-90 milioane, la 280 de milioane de lei, dar consumul banilor a fost dificil de gestionat de sistemul de sănătate din România. Statisticile arată că suntem în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană, în ceea ce privește calitatea tratamentului cu hemofilie. Avansul bugetar semnificativ, obținut în ultimii ani şi posibilitatea aplicării unui nivel terapeutic ridicat ar fi trebuit să transforme hemofilia într-o boală care poate fi ținută sub control, iar persoana afectată să poată duce o viață normală, cu condiția accesului imediat şi corect la tratamentul cu factor antihemofilic. Cu toate acestea, în România, incapacitatea utilizării eficiente a bugetului alocat Programului Național de Hemofilie și Talasemie și centralizarea excesivă (cu doar 3 centre de asistență comprehensivă, organizate la nivel național) are ca o consecință directă și imediată menținerea diferențelor importante dintre calitatea asistenței din România și celelalte țări europene. Hemofilicii  români continuă să sufere de diverse dizabilități, încă din perioada copilăriei, ceea ce le scade dramatic calitatea vieții și șansa la o viață normală, pe fondul accesului deficitar la terapie și la servicii medicale dedicate.

Activități similare