În cadrul celui mai recent webinar CRED în Medicină, cu titlul „De cealaltă parte a stetoscopului: și eu am fost pacient”, care s-a desfășurat în data de 19 martie, pe Zoom, au fost abordate provocările medicale, emoționale și psihologice cu care se confruntă cadrele medicale atunci când trec de cealaltă parte a relației medic-pacient.
Moderatoarea celei de-a 12-a ediții, Izabela Marinescu, Jurnalist TVR, Producător şi realizator al podcastului „Poveşti sănătoase”, i-a avut alături pe:
- Ada Palea, Director General, Grupul Medical NORD;
- Dr. Ovidiu Palea, Medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, FIPP, Fondator Grupul Medical NORD;
- Prof. Univ. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Medic primar Pneumologie, Coordonatorul Centrului integrat de Pneumologie al Spitalului NORD Pipera și Directorul Școlii de Pregătire Postuniversitară a Societății Române de Pneumologie;
- Dr. Alexandru Vasilescu, Medic primar Chirurgie Cardiovasculară, Grupul Medical NORD;
- Oana Cueșdeanu, Psiholog, Grupul Medical NORD.
Pe parcursul celor 2 ore, invitații au împărtășit cadrelor medicale prezente la webinar, propriile experiențe și sentimentele pe care le-au trăit în momentul în care au trecut de cealaltă parte a stetoscopului:
Dr. Ovidiu Palea, Medic primar Anestezie și Terapie Intensivă și specialist în Terapia Durerii a vorbit despre momentul în care a devenit pacient, pe care-l consideră o lecție de viață: „Când am fost de partea cealaltă a stetoscopului mi-am pus întrebări precum «De ce trăiesc eu treaba asta? De ce mi se întâmplă mie?». Este o lecție de viață, a trebuit să înțeleg ceva din experiența asta, să schimb modul în care abordez pacientul.”
„Atunci când ai o intervenție în care crezi, dar care nu a funcționat pentru tine, îți creează dileme și încerci să fii medic, să afli de ce nu a funcționat. În clipa în care ești pacient, logica începe să «scârțâie» și devii critic la adresa deciziilor, devii critic la adresa colegilor”, a mai completat medicul.
În cadrul intervenției sale, Dr. Alexandru Vasilescu, Medic primar Chirurgie Cardiovasculară, a menționat importanța încrederii și confortului emoțional: „A fost foarte important pentru mine faptul că îmi cunoșteam medicul și restul personalului, eram apropiați, eram între prieteni. Faptul că locul era familiar, iar eu aveam alături persoane cunoscute și dragi, în care aveam încredere deplină, m-a ajutat poate cel mai mult. Dar știu că această situație în care am fost eu, nu poate să fie o situație pentru orice pacient, nu există varianta în care orice pacient vine la spital și e între prieteni. El vine, îl vezi la consultație, stabilești un parcurs, faci un plan, se internează; tu (medicul) îl vezi atât cât apuci să îl vezi”, a adăugat Dr. Vasilescu.
Medicul a mai precizat că experiența sa ca pacient i-a reconfirmat faptul că „este esențial, în atitudinea mea de zi cu zi să dau această impresie de familiaritate cu toți oamenii pe care îi văd, să creez o atmosferă în care omul să se simtă în siguranță, să vadă un partener în mine.”
Prof. Univ. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Medic primar Pneumologie, a prezentat situațiile în care a fost pacient, explicând modul în care a perceput fiecare experiență, dar și cât de importantă a fost atitudinea cadrelor medicale cu care a relaționat din postura de pacient:
„Impactul tuturor lucrurilor care îți trec prin cap și, evident, sunt cele mai rele vizavi de ceea ce se poate întâmpla, faptul că o foarte lungă perioadă de vreme nu știi ceva sigur și nu ai niciodată cum să știi foarte sigur, această pendulare între voi trăi sau nu voi trăi este copleșitoare. Pentru mine, această chimie, între mine, ca pacient, nu ca medic, și medicul de care am avut nevoie, a însemnat mult. Probabil că am învățat din experiența mea ca medic cum ar fi bine să fiu și am fost de fiecare dată un pacient foarte cuminte”, a afirmat medicul primar Pneumologie.
Atunci când tu, medicul, te afli în postura de pacient, trebuie să ai încredere și să mergi pe mâna echipei respective, a subliniat Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, afirmând și că: „În medicină, lucrurile nu sunt albe sau negre. N-ai cum să știi sigur – e asta, dar, în același timp, știi cu mare probabilitate că asta trebuie să faci pentru pacientul respectiv.”
În acest context, Ada Palea, Director General al Grupului Medical NORD, a evidențiat încă o dată importanța relaționării empatice cu pacienții și a unei abordări centrate pe nevoile fiecrărui pacient: „Încrederea pacientului român, a familiilor și a aparținătorilor acestora în sistemul de sănătate românesc se rezumă la experiența pe care aceștia o au atunci când intră în contact cu sistemul. Această experiență se rezumă mai mult la partea emoțională a interacțiunii, cum se comunică cu ei și cum sunt întâmpinați”. Pe altă parte, Psih. Oana Cueșdeanu a prezentat mecanismele de coping utilizate (în mod inconştient şi/sau conştient) de către medici atunci când devin pacienți:
„În momentul în care vorbesc de etapele prin care trec doctorii în momentul în care ajung înspre boală, avem momentele de șoc și negare, de furie, negocierea, acest fenomen în care ne gândim la cine să mergem, unde să mergem, la cine să apelăm, dar bineînțeles că unul dintre pași, înainte de acceptare, este și zona de tristețe și depresie. Chiar dacă sunt medici, aceste elemente se întâmplă și bineînțeles că îi copleșesc de cele mai multe ori.”
***
Webinarul „De cealaltă parte a stetoscopului: și eu am fost pacient” , a fost al 12-lea din cadrul Programului CRED în Medicină, derulat de Oameni și Companii, cu suportul și la inițiativa Grupului Medical NORD.
Partener în promovarea evenimentului: platforma EventsMax.ro.
Programul „CRED în Medicină” susține și promovează standarde înalte de Comunicare, Respect, Etică și Demnitate în practica medicală. Pentru mai multe informații, vizitați www.credinmedicina.ro .