Marketing and Communication Solutions addressing +100 Business & Professional Communities

Consilierul de stat Diana Păun, de la Administraţia Prezidenţială, a declarat, la o conferinţă pe teme de sănătate, că intervalul de timp necesar pentru introducerea pe lista de medicamente compensate şi gratuite a unui nou produs este de peste 300 de zile.

“Accesul la medicamente în România reprezintă o provocare majoră, aşa cum ştim cu toţii. Politicile de stabilire a preţului şi de rambursare sunt orientate şi către medicamentele generice. Pe de altă parte, actualizarea listei de medicamente în România este de dată recentă, respectiv în ţara noastră s-a îmbunătăţit accesul la medicamente inovatoare abia din anul 2014, după o perioadă lungă de lipsă de intrare pe listă a medicamentelor. Cu toate acestea, sustenabilitatea creşterii finanţării şi continuarea actualizării listei rămân provocări cu care ne confruntăm. Intervalul de timp necesar pentru introducerea pe listă a unui nou medicament în România, conform datelor internaţionale, şi aduc în discuţie aici Euro Health Consumer Index, este de peste 300 de zile”, a explicat consilierul.

Diana Păun a spus că, pe lângă faptul că medicamentele inovatoare sunt introduse cu dificultate, medicamentele generice dispar de pe piaţă. “Medicamentele inovatoare sunt introduse cu dificultate, dar medicamentele generice dispar de pe piaţă. Ne aflăm într-o situaţie paradoxală, care ridică mari întrebări pacientului”, a susţinut ea.

Păun a mai spus că România se confruntă şi cu lipsa de consecvenţă în ceea ce priveşte politicile şi reglementările în domeniul medical. “Ne confruntăm cu lipsă de consecvenţă în ceea ce priveşte politicile şi reglementările şi poate chiar cu o lipsă de asumare din partea autorităţilor, a acelora care decid soarta pieţei farma”, a afirmat consilierul.

Potrivit ei, medicamentele biosimilare oferă o opţiune terapeutică mai atractivă din punct de vedere financiar. “Cred că argumentul cel mai solid în discuţiile de astăzi îl constituie faptul că medicamentele biosimilare oferă o opţiune terapeutică mai atractivă din punct de vedere financiar. Banii din economii ne oferă posibilitatea de a asigura sustenabilitatea sistemului”, a arătat Păun.

Consilierul de stat Diana Păun a participat, pe 20 martie, la conferinţa “Oportunităţi ale adopţiei medicamentelor biosimilare pentru sistemul de sănătate din România”. AGERPRES