Dr. Alexandru Martiniuc: Diagnosticul precoce și tratamentul agresiv sunt esențiale în prevenirea consecințelor complicațiilor vasculare în chirurgia pancreatică

Distribuie

“Complicații vasculare în chirurgia pancreatică” a fost tema webinarului organizat de Asociația Română de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică și Transplant Hepatic pe 16 februarie, pe platforma www.chirurgiehbp.ro.

Întâlnirea a fost creditată EMC, iar invitatul ediției a fost Dr. Alexandru Martiniuc, Medic Specialist, Chirurgie generală, Spitalul Sfânta Maria, București, care a vorbit cursanților despre cazuri concrete de complicații vasculare, apărute în urma chirurgiei pancreatice, cu care s-au confruntat, medicii secției Chirurgie 2, din cadrul spitalului pe care îl reprezintă.

Lectorul susține că „Hemoragia post-pancreatectomie (PPH) are o incidență între 8,5% și 12% și este responsabilă de o mortalitate cuprinsă între 10% și 38%. Aceasta este o complicație severă, iar pacienții cu PPH au un risc de mortalitate de 6 ori mai mare. 35% dintre pacienții cu PPH necesită multiple intervenției pentru controlul hemoragiei. O analiză multicentrică, națională, efectuată în Germania, în 2016, a indicat că peste 20% dintre pacienții cu chirurgie pancreatică au primit peste 6 unități de sânge, parametru surogat, al faptului că, incidența reală PPH poate fi mai mare decât cea raportată.”

Concluziile la care a ajuns Dr. Alexandru Martiniuc, în urma webinarului, au fost: „Complicațiile vasculare în chirurgia pancreatică nu pot fi evitate. Diagnosticul precoce și tratamentul agresiv sunt esențiale în prevenirea consecințelor hemoragice|ischemice. Leziunile vasculare, apărute în urma chirurgiei pancreatice, pot avea consecințe dramatice cu morbiditate și mortalitate crescute. Scăderea ratei de mortalitate, asociată PPH, se obține în centrele cu volum mare, prin utilizarea tehnicilor intervenționale de control al hemoragiilor, evitându-se o re-laparotomie. ”

Activități similare