Peste 2.100 participanți activi au luat parte la cea de-a șasea ediție a conferinței „Dialogurile Obezității”, o manifestare cu caracter internațional, organizată la începutul lunii martie de Asociația medicală de prevenție prin stil de viață sănătos.
Principalul invitat al conferinței a fost Prof. Jeffrey Mechanick, profesor de medicină la Icahn School of Medicine New York și medic endocrinolog la Mount Sinai Hospital din New York, unul dintre pionerii medicinei stilului de viață și cel care a definit, pentru prima dată, conceptul de boală cronică cardiobetabolică, un model tridimensional dinamic al sindromului metabolic. Alături de acesta s-au mai aflat Dr. José Luis Palma, directorul unui centru de medicina stilului de viață din Madrid și prof. dr. Manfredi Rizzo, de la Universitatea din Palermo.
“Cooperarea multidisciplinară funcționează și deja xistă numeroase terapii și posibilități de tratament ale obezității”
“Tematica abordată a fost extrem de generoasă. Prof. Jeffrey Mechanick a făcut un update al conceptului de boală cardio-metabolică, adăugând hipertensiunea între factorii care influențează starea de sănătate și trecând la conceptul de boală cronică cardiobetabolică, un model tridimensional dinamic al sindromului metabolic, după care a răspuns provocărilor primite din partea participanților într-o sesiune interactivă, moderată de prof. dr. Cătălina Poiană și conf. dr. Diana Păun. S-au discutat apoi legăturile dintre somn, obezitate, tulburări hormonale și tiroidă, dar și despre paradoxul obezității, stilul de viață și exemplul personal al medicului în reușita intervenției asupra obezității pentru pacienți”, spune dr. Anca Hâncu, Președintele Asociației Medicale de Prevenție prin Stil de Viață Sănătos, Coordonatorul programului Medicina stilului de viață MedLife, într-un interviu pentru portalul DespreObezitate.ro.
Cea de-a doua parte a conferinței a fost dedicată complicațiilor obezității, fiind trecute în revistă, pe rând, complicațiile endocrine, complicațiile metabolice, cancerele și complicațiile cardiovasculare. Prof. dr. Manfredi Rizzo a prezentat beneficiile terapeutice disponibile în acest moment, precizând că, în afară de stilul de viață, avem acum la îndemână și abordarea farmacologică foarte modernă pentru pacienții cu obezitate și cei cu diabet.
“În sală am avut mulți medici diabetologi, cardiologi, medici de medicină internă și medici de familie, dar și pneumologi, iar online au fost peste 2000 de participanți din toate specialitățile medicale. Numărul semnificativ de participanți ne-a demonstrat că evenimentul a devenit unul de referință pentru tot ceea ce înseamnă obezitatea în România. Anul trecut am marcat Ziua Mondială a Obezității printr-un eveniment pe Zoom și a fost prima dată când am trecut de 1000 de participanți. De această dată numărul a fost dubu, iar pentru o asociație micuță cum suntem noi, care a crescut organic, prin evenimente interesante, prin teme interesante și speakeri absolut deosebiți, este un mare succes și înseamnă foarte mult”, arată dr. Anca Hâncu.
A existat și o surpriză pentru participanții la conferință: un pacient care le-a vorbit despre cum este să trăiești cu obezitate. A fost vorba de fapt despre marea victorie a unui pacient cu obezitate și cu depresie, care a trecut prin izolare socială, prin stigmatizare, prin rușinea față de propriul corp, dar care acum s-a simțit suficient de încrezător încât a putut să vină să vorbească despre tot ce înseamnă lupta cu obezitatea și echipa multidisciplinară care-l tratează.
“Cred că abia acum publicul larg, dar și medicii, încep să vadă altfel obezitatea și că se schimbă perspectiva așa cum ne dorim. Trebuie să trecem de la abordarea foarte rapidă în cabinet, în care eventual se notează și diagnosticul de obezitate în fișă și îi spunem pacientului ‘va trebui să scădeți în greutate, să duceți un stil de viață corect’ și apoi pacientul pleacă, către centrele dedicate, unde poate fi făcută o abordare complexă și în care există timpul necesar pentru a pentru a aborda această problemă. Cooperarea multidisciplinară funcționează și deja discutăm mai mult despre aceste lucruri, există terapii și există mult mai multe posibilități, deci cumva lucrurile s-au schimbat deja”, menționează Președintele Asociației Medicale de Prevenție prin Stil de Viață Sănătos.
Centrului BetterMe abordează integrat prevenția, tratamentul și remisia bolilor cronice prin stil de viață
Dr. Anca Hâncu amintește și de apariția Centrului BetterMe by MedLife, primul centru de medicina stilului de viață din România, care își propune să devină un centru de referință la nivel european. Este un centru care abordează prevenția, tratamentul și remisia bolilor cronice prin stil de viață. Centrul BetterMe integrează nutriția și recomandările de nutriție, activitate fizică, somnul de calitate, dependența de substanțe și stresul într-o abordare unitară.
“Este mult mai ușor pentru pacient în momentul în care găsește într-un-singur loc, într-un-singur centru, toate direcțiile și recomandările de care are nevoie, întregul său traseu multidisciplinar este supervizat pentru a putea avea această privire unitară și această abordare închegată a tuturor afecțiunilor sale. Practic, acesta e centrul în care pacientul este văzut integral. El primește recomandarea de stil de viață, dar aceasta este integrată în toate tratamentele pe care pacientul le are deja”, explică interlocutoarea noastră.
Potrivit acesteia, medicina stilului de viață înseamnă abordarea nonfarmacologică și non-procedurală a bolilor cronice, dar nu exclude tratamentul farmacologic, atunci când acesta era deja inițiat sau tratamentul chirurgical, ci se adaugă acestuia și înseamnă respectarea tuturor ghidurilor științifice și a medicinei bazată pe evidențe.
“Este momentul să atragem atenția tuturor că peste 50% din populația generală a României are supragreutate sau obezitate. Cifrele de mai sus ar trebui să ne facă pe toți să petrecem câteva minute în care să ne calculăm indicele de masă corporală și poate să facem o vizită la un nutriționist, pentru a ne calcula și a ne evalua compoziția corpului. Dacă vedem modificări ale greutății noastre în timp, trebuie să facem un pas suplimentar pentru a schimba acest lucru, pentru că obezitatea este o boală și trebuie tratată, nu neglijată”, concluzionează Dr. Anca Hâncu.