Dr. Anca Hâncu, Ambasadorul medicinei stilului de viață în România

Distribuie

Despre rolul medicinei stilului de viață și potențialul său de a schimba fundamental viața oamenilor, dar și despre seria de întâlniri ”Dialogurile Obezității” într-un interviu acordat de dr. Anca Hâncu, echipei DespreObezitate.ro.

Obezitatea este o boală, însă doar în ultimii ani a fost recunoscută ca atare și de către Organizația Mondială a Sănătății și organismele europene. Dar, în vreme ce în lumea medicală acest lucru este clar, fără a implica neapărat și acțiune din partea medicilor, la nivel populațional, la nivelul societății în general, obezitatea este departe de a fi percepută la gravitatea, la care există acest fenomen.

Cifrele ne oferă perspectiva completă: peste jumătate din populația României are suprapondere sau obezitate, iar un procent de circa 20% este deja afectat de obezitate2, dar numai 2% dintre români consideră obezitatea ca fiind cea mai gravă boală1.

Dr. Anca Hâncu, Președintele Asociației Naționale de Prevenție prin Stil de Viață ne-a explicat în interviul acordat platformei DespreObezitate.ro, de ce a fost nevoie de organizarea seriei de întâlniri ”Dialogurile Obezității” și care sunt rezultatele pe care le urmărește.

Obezitatea este puternic legată de stilul de viață. Acesta poate fi factor de risc și poate duce la obezitate, dar poate fi și cel care previne obezitatea, chiar un tratament al obezității. Așa mi-a venit ideea acestui concept al ”Dialogurilor obezității”, concretizat în 5 evenimente mari, care se realizează online și care sunt adresate medicilor, adică specialiștilor care vor fi implicați în gestionarea obezității. Obezitatea înseamnă comorbidități, înseamnă afectare mecanică, dar și metabolică, așa că va trebui să dăm tot mai mare atenție acestui fenomen, acestei boli” este de părere dr. Anca Hâncu, Președintele Asociației Naționale de Prevenție prin Stil de Viață.

5 ediții ale Dialogurilor Obezității

Seria de evenimente ”Dialogurile Obezității” a început în luna decembrie a anului trecut. Prima ediție a adus în fața participanților speakeri recunoscuți, precum profesor dr. Gabriela Roman, Președinta Federației Române de Diabet și profesor Maria Moța, fost Președinte al Societății Române de Diabet. S-a discutat despre ”Obezitatea între realitate și percepție” și au fost prezentate medicilor și profesioniștilor din domeniul medical cele două studii mari PREDATORR și ORO, cu rezultate asemănătoare, care arată prevalența îngrijorătoare a obezității în România. În cadrul aceleași întâlniri a fost prezentat și un studiu de percepție, la nivel populațional general, care ne-a arătat cât de departe de realitate sunt percepțiile oamenilor.

A fost dovada că mesajele noastre trebuie să meargă cât mai mult către populație, pentru a crește gradul de conștientizare al acestei boli, dar și pentru a preveni boala, pentru a o trata în mod profesionist” crede dr. Anca Hâncu.

Continuarea materialului pe platforma specializată Despreobezitate.ro

Activități similare