Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial: Trebuie să asigurăm accesul pacienților la tratamente inovative

Distribuie

”Important este să asigurăm accesul pacienților la tratamente inovative” și ”medicina personalizată este medicina viitorului” sunt principalele mesaje adresate de Consilierul Prezidențial, Dr. Diana Loreta Păun, în cadrul dezbaterii profesionale ”Management Modern în Hematologie: Leucemia limfocitară cronică (LLC) în România”, organizată online pe 30 martie 2021. Dezvoltat, începând de anul acesta, de platforma Hematologie.ro, Oameni și Companii, cu susținerea Abbvie, programul este unul de comunicare profesională și este dedicat îmbunătățirii managementului leucemiei limfocitare cronice în România.

900 de cazuri noi, diagnosticate anual cu LLC

“Mă bucur că, în ciuda circumstanțelor dificile, cu care ne confruntăm, legate de pandemie, efortul pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților cu leucemie limfocitară cronică rămâne consecvent și vreau să vă felicit pentru inițiativa care vine ca o continuare a evenimentelor din anii trecuți și readuce în atenție problema provocărilor cu care se confruntă pacienții, în ceea ce privește și diagnosticarea, și tratamentul bolii”, a mai arătat Consilierul Prezidențial.

Potrivit datelor statistice prezentate de Dr. Păun, în România, aproximativ 900 de cazuri noi sunt diagnosticate anual cu leucemie limfocitară cronică, fiind ”o cifră semnificativă, cu atât mai mult cu cât diagnosticul se pune, de multe ori, tardiv”.

Registrele de boală, o necesitate

”La nivel de terapie, eforturile de cercetare au fost extraordinare, în ultima vreme”, a mai spus oficialul, care și-a arătat totodată susținerea, în legătură cu dezvoltarea unei infrastructuri pentru colectarea și partajarea sistemică a datelor, în special, a registrelor de boală, subliniind totodată că medicina personalizată va avea impact atât asupra costurilor de spitalizare, dar, mai ales, asupra calității vieții pacientului.

Banii europeni, o soluție și pentru sistemul de sănătate din România

”În acest an, s-a lansat, la nivel european, Planul European de Cancer,care aduce 4 miliarde de euro, distribuiți în toate statele membre. Și noi putem beneficia de ei, cu condiția de a ne elabora un Plan Național de Cancerși de a submite proiecte care să permită susținerea tuturor pilonilor, de la prevenție la depistare precoce și, nu în ultimul rând, tratament, deci baza financiară are o argumentare, condiția este ca noi să putem accesa aceste fonduri europene.”

Dezbateri profesionale lunare, despre LLC

Seria dezbaterilor profesionale dedicate leucemiei limfocitare cronice a debutat cu întâlnirea din 30 martie 2021 și va continua cu întâlniri lunare, până în iunie 2021. În cadrul întâlnirilor sunt discutate diverse teme, cum ar fi: soluţiile menite să îmbunătăţească povara şi managementul bolii pentru pacienţii cu LLC; rolul și cât de importanți sunt medicii specialişti în depistarea precoce a LLC şi cum pot ei  facilita accesul pacienților la tratament; beneficiile terapiilor cu durată fixă pentru pacienţii diagnosticaţi cu LLC.

Activități similare