Dr. Florica Ghilezan, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara: Analizele de sânge la persoanele sănătoase trebuie efectuate neapărat în fiecare an

Distribuie

Analizele de sânge se efectuează la persoanele sănătoase o dată pe an, ca metodă de screening (depistare) a unor boli, sau repetat, ca metodă de monitorizare a unei boli sau evaluare a răspunsului la tratament. Aceasta este recomandarea Dr. Florica Ghilezan de la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, adresată, într-un interviu, cititorilor platformei Hematologie.ro.

Ce teste conține un set obișnuit de analize

Chestionată în legătură cu ce teste de sânge trebuie să cuprindă un set normal de analize și la ce intervale de timp trebuie repetate, în funcție de vârsta pacientului, Dr. Florica Ghilezan a detaliat:

  • Hemoleucograma completă, care evaluează numărul leucocitelor și formula leucocitară, numărul trombocitelor, a eritrocitelor și valoarea hemoglobinei;
  • Setul de biochimie, care evaluează funcția ficatului: TGO, TGP, bilirubina totală și directă, GGT, fosfataza alcalină și a rinichiului: ureea serică, creatinina, acidul uric;
  • Glicemia, care poate depista un diabet zaharat la debut;
  • Examenul de urinăexamenul scaun;
  • Coagulare: APTT, timp quick, INR, fibrinogen.

Potrivit medicului, repetarea analizelor de rutină se recomandă anual, indiferent de vârstă, dacă persoana examinată nu prezintă simptome sau semne clinice de boală.

Factorii care influențează eventuala lărgire a setului de analize

În urma unei examinări clinice, se pot depista simptome sau semne sugerând afectarea unui organ sau sistem, semne de infecție, astfel încât, potrivit Dr. Florica Ghilezan, sunt necesare, țintit, analize suplimentare, de exemplu, analize pentru anemie sau pentru focare de infecție. ”De asemenea, dacă se cunoaște istoricul familial privind anumite boli cardiovasculare, boli autoimune, cancere, se pot face periodic analize specifice, pentru depistarea precoce și tratament: profil lipidic, ionograma, teste hormonale sau pentru boli autoimune, markeri tumorali”, a mai explicat medicul specialist.

Cine poate interpreta corect analizele de sânge

Analizele trebuie să se efectueze la recomandarea unui medic, în special, a medicului de familie, care ”are un rol important, deoarece cunoaște istoricul familial și personal al pacientului, în funcție de care face recomandările”. Traseul medical, explicat de Dr. Ghilezan: ”Pacientul revine la medicul de familie pentru interpretarea analizelor. Dacă apar modificări, medicul trimite pacientul la specialist pentru o consultație, acesta stabilind investigațiile suplimentare și monitorizarea ulterioară.”

Activități similare