Dr. Irina Mateieș: Cele mai întâlnite mituri privitoare la alimentația pacientului cu cancer

Distribuie

În cei peste șase ani de când s-a specializat în nutriţie oncologică, dr. Irina Mateieş, medic primar de medicină de familie şi nutriţionist, a avut ocazia să observe că există multe mituri legate de alimentația pacientului cu cancer. Într-un interviu acordat portalului DespreObezitate.ro, dr. Irina Mateieş a realizat un top personal cu trei cele mai întâlnite idei care se dovedesc a nu fi corecte în acest domeniu.

1. Zaharul hrănește cancerul

Glucoză sau alte zaharuri (carbohidrați) găsim în foarte multe alimente. Carbohidrații pot fi împărțiți în două – carbohidrații simpli, care se găsesc în produse de cofetărie, patiserie, bombonele sau chiar zahărul simplu și – carbohidrații complecși, care se găsesc în cerealele integrale, fructe, legume, leguminoase.

Carbohidrații, indiferent despre care dintre aceștia vorbim, sunt hidrolizați, adică sunt transformați, în timpul digestiei, în monozaharide. Monozaharidele sunt cei mai mici carbohidrați posibili. Iar într-un final toți carbohidrații noștri sunt transformați în glucoză. De ce? Pentru că glucoza este sursa preferată de energie a tuturor celulelor noastre, fie ele celule sănătoase, fie celule tumorale.

În mod evident, având în vedere că glucoza este sursa de energie a tuturor celulelor noastre și că noi nu putem să alegem, atunci când mâncăm, care celule vor primi nutrienți și care nu, nu are rost să scădem sursa de energie pentru întreg organismul, în speranța că poate reușim, cumva, să țintim și celulele bolnave. Acest lucru nu ar avea efect asupra tumorii, însă ar duce la malnutriția pacientului.

În condiții de sănătate, este, cu siguranță, de preferat să alegem să mâncăm carbohidrați complecși și să-i lăsăm pe cei simpli doar pentru consum ocazional. Însă în timpul tratamentului pentru cancer, mulți pacienți au dificultăți de a se alimenta. Unii pacienți nu pot să mestece sau să înghită, alții au grețuri sau vărsături, altora li se modifică percepția gustului alimentelor. Pe lângă problemele acestea care pot să ducă la scăderea semnificativă a aportului alimentar, mai avem și posibilitatea creșterii necesarului energetic, lucru pe care-l putem întâlni la aproximativ un sfert din pacienții cu cancer. Având în vedere aceste posibile probleme, în timpul tratamentului pentru cancer nu este util să limităm opțiunile alimentare, inclusiv pe cele ce provin din zona carbohidraților simpli. Limitarea zaharurilor nu va duce la dispariția cancerului, însă este foarte posibil să ducă la accentuarea malnutriției. Prin urmare, o dată ce avem deja cancer, scopul alimentației se modifică. Alimentația în timpul tratamentului are, în primul rând, scopul prevenirii malnutriției și a combaterii efectelor adverse ale tratamentului. Dacă pacientul se simte bine, atunci sigur trebuie sa urmeze recomandările alimentare valabile și în perioada de sănătate. Însă dacă pacientul nu se simte bine, nu poate mânca, scade în greutate, atunci orice aliment poate să ajute și nu are sens să îi restricționăm opțiunile.

 2. Dieta alcalină sau apa alcalină vindecă cancerul

În primul rând, să subliniem că există mai multe variante de diete alcaline, așa că este bine să cerem detalii de câte ori cineva ne vorbește despre ele. Apoi mai merită menționat că aparatele care alcalinizează apa costă foarte mult.

Recomandările multora dintre variantele de diete alcaline sunt destul de rezonabile. Adică, dieta recomandă, de obicei, să scădem consumul de alcool, zahăr și carne și să creștem consumul de legume și fructe. Până aici nu e nicio problemă. Însă întotdeauna detaliile contează.

Ideea de la care pleacă dieta este una greșită. Cei care recomandă această dietă susțin că celulele devin tumorale din cauza mediului acid și că, dacă mediul ar deveni alcalin, celula tumorală nu ar putea supraviețui.

Avem mai multe probleme aici.

  • Diferite compartimente ale corpului nostru au ph-uri diferite.
  • Dacă ne referim doar la sânge, valoarea ph-ului acestuia este o constantă ce se află mereu între 7,35-7,45. Nu putem să ne modificăm valoarea ph-ului sângelui cu alimentele. Ar fi tare greu pentru noi să rămânem sănătoși dacă ph-ul sângelui ar varia teribil de mult cu fiecare masă, pentru că, din păcate, atât valori mult mai mici (mai acide), cât și valori mult mai mari (mai alcaline) reprezintă, de fapt, o stare patologică. Ele se numesc acidoză și alcaloză, există din cauze respiratorii sau metabolice, și ambele sunt motiv de îngrijorare. Deci dacă sangele nostru devine prea alcalin sau prea acid, cu siguranță vom ajunge la spital.
  • Mediul extracelular al celulei tumorale este acid, dar acest lucru se întâmplă din cauză că celula a devenit tumorală și nu este cauza apariției tumorii.

Prin urmare, este în regulă să urmați recomandările legate de consumul crescut de legume, fructe, leguminoase, cereale integrale și de scădere a consumului de alcool, zahăr, produse ultraprocesate. Însă este bine să înțelegeți că beneficiul unei diete bazate pe consum crescut de plante nu are legătură cu alcalinitatea și că banii dați pe aparate de alcalinizat apa nu-și au rostul.

3. Sucul de sfeclă combate anemia și vindecă de cancer

Sucurile naturale, de toate felurile, sunt foarte populare. Dacă vreți, ocazional, să stoarceți anumite legume sau fructe, este ok, dar nu este un lucru absolut necesar. Dintre toate sucurile stoarse, cel de sfeclă este cel mai popular. Din nou, dacă vă place și, ocazional, vreți să beți un pahar, nicio problemă. Dar este bine să știți că nu conține fier, nu avem motive să credem că ajută în vreun fel în combaterea anemiei și nici nu ajută, în  mod particular, în lupta împotriva cancerului. Mai mult de atât, sucurile stoarse în cantități mari, consumate timp îndelungat, pot chiar să dăuneze. Alegeți să consumați fructele și legumele cu totul și nu stoarse, atunci când puteți.

În concluzie, fiți sceptici când vi se oferă tratamente miraculoase. Pe lângă faptul că este posibil să cheltuiți mulți bani degeaba, uneori este posibil chiar și să vă faceți rău.

Pentru a fi permanent la curent cu noutățile în domeniul nutriției oncologice, o puteți urmări pe Dr. Irina Mateieș pe pagina web https://irinamateies.ro/ și pe canalul propriu de Youtube.

Activități similare