La vârsta de 3-4 ani este important să ducem copilul la un prim consult oftalmologic, unde vom evalua refracția oculară și acuitatea vizuală, folosind panoul cu simboluri, ne-a explicat dr. Maria Marinescu, medic rezident oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București în cadrul dezbaterii Caspa.ro dedicată sănătății ochilor și organizată în 17 februarie 2023.
Dr. Marinescu atrage atenția că există anumite semnale de alarmă care ne pot anunța că este necesar un consult oftalmologic mai rapid: ”Apariția unei poziții anormale a globilor oculari, o deviere a acestora către interior sau către exterior, adică ceea ce denumim strabism este un prim semnal de alarmă. La fel de urgentă este și apariția unei culori albe în aria pupilară, sau opacifierea corneei, alături de modificări de dimensiuni ale globilor oculari sau modificări de comportament ale copilului, precum apropierea tot mai mare de televizor sau de cărți”.
O mare atenție trebuie acordată ambliopiei, o patologie care implică scăderea acuității vizuale pe parcursul perioadei de dezvoltare a ochilor, scădere care apare, cel mai frecvent, în urma unui viciu de refracție necorectat sau în urma strabismului. Hipermetropia este cea care ridică un risc mai mare de ambliopie, mai ales dacă există diferențe importante între cei doi ochi, a declarat dr. Maria Marinescu în intervenția sa.
Medicul oftalmolog ne-a explicat care sunt simptomele care ar trebui să ne trimită imediat la medic: ”o scădere bruscă de vedere, însoțită sau nu de durere la nivel ocular, o durere importantă oculară, care poate fi însoțită și de simptome vizuale de genul apariției unei cortine care acoperă câmpul vizual sau o senzații de puncte negre, numeroase, care apar în ploaie în fața ochiului sau senzații de tipul fulgerelor, scânteilor, musculițelor, flash-uri luminoase care apar brusc în câmpul vizual al unui ochi”.
Dezbaterea Caspa.ro organizată în 17 februarie 2023 și dedicată sănătății ochilor a fost parte a campaniei de educare și informare ”Lumina ochilor tăi cere cea mai mare atenție”, dezvoltată de comunitatea farmaciilor comunitare Alphega, cu sprijinul partenerului Thea Pharm și susținerea asociațiilor de pacienți FADR, COPAC, FABC și CASPA.
Comunitatea CASPA.RO – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți
Caspa.ro – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți este dezvoltată de Oameni și Companii din iunie 2015 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Pfizer, Regina Maria, Boehringer Ingelheim, Alphega Farmacie.
Din septembrie 2017 comunitatea beneficiază de propria platformă digitală, unde reunim proiectele, programele și toate inițiativele asociațiilor de pacienți. Săptămânal cele mai importante știri sunt reunite într-un newsletter transmis gratuit abonaților, la care vă puteți înscrie AICI.