Dr. Mihaela Lăzăroiu: Suntem în momentul aplicării terapiilor personalizate în leucemia limfocitară cronică

Distribuie

“Dacă în urmă cu 10 ani, pentru a pune un diagnostic de leucemie limfocitară cronică era suficientă o analiză medulară, în acest moment diagnosticarea fără flowcitometrie nu își are rostul în medicina românească a anului 2021. Discutăm de terapii personalizate în leucemie limfocitară cronică, discutăm de anumite teste genetice, care permit pacientului să beneficieze de terapiile personalizate disponibile momentul actual”, a arătat dr. Mihaela Lăzăroiu, Medlife Brașov, în cadrul dezbaterii profesionale de Management Modern în Hematologie, organizate la Craiova în 30 iunie 2021.

Flowcitometria și evaluarea statusului mutațional – esențiale pentru un diagnostic corect în LLC  dar și pentru alegerea terapiei adecvate

“În momentul în care tratăm un pacient cu leucemie limfocitară cronică deja diagnosticat suntem atenți la indicația de terapie pe care o are și trebuie să vedem dacă pacientul are status mutant sau nemutant, mutația 17p sau p53. Și aici noi clinicienii avem primul blocaj,  pentru că nu avem acces la acest tip de analize decât prin sponsorizare. În funcție  de comorbidități, de vârsta pacientului și activitatea bolii stabilim ce avem de făcut cu pacientul mai departe. Ulterior dacă pacientul  are  cu un anumit tip de mutație primește un anumit tip de terapie, iar dacă are o altfel de mutație recomandăm altfel de terapie”, a explicat dr. Lăzăroiu procesul de diagnostic și tratament în cazul LLC.

Fără acces la cele două tipuri de investigații, flowcitometrie și evaluarea statusului mutațional și teste fish ( 17p si p53)  nu poți trata corect pacientul cu leucemie limfocitară cronică în acest moment. “În momentul în care irosești linii terapeutice crești costurile și nu îi dai o șansă reală pacientului la viață” susține dr. Mihaela Lăzăroiu.

Multiple opțiuni terapeutice

Dr. Mihaela Lăzăroiu a prezentat invitaților prezenți la dezbatere și opțiunile terapeutice disponibile. “Când discutăm la ora actuală de soluții terapeutice pentru pacienții cu LLC, avem la dispoziție o mulțime de molecule, avem chimioterapie, avem terapii fixe dar și pe termen nelimitat, avem venetoclaxul ibrutinib, rituximab, obinutuzumab, fie în interapie individuală, fie în combinație. Avem terapii de lungă durată, cu molecule bune dar care necesită o administrare constantă. Combinația cu venetoclax care poate fi folosită și în primă linie și în a doua linie, deși inițial aduce costuri crescute de administrare, este o terapie cu durată fixă care nu îl face dependent pe pacient de spital și aduce două mari plusuri:

  1. asigură un răspuns terapeutic bun, ceea ce înseamnă că asigură pacientului controlul bolii și reprezintă un beneficu pentru el
  2. și al-2lea este pentru sistemul sanitar pentru că costurile finale ale administrării sunt mai mici decât terapia de lungă durată” a arătat dr. Lăzăroiu în finalul intervenției sale.

Management Modern în Hematologie 2021

Dezvoltat, începând de anul acesta, de platforma Hematologie.roOameni și Companii, cu susținerea Abbvie România, programul Management Modern în Hematologie este unul de comunicare profesională și este dedicat îmbunătățirii managementului leucemiei limfocitare cronice în România. Seria dezbaterilor profesionale dedicate leucemiei limfocitare cronice a marcat până acum 5 ediții organizate în București, Iași, Timișoara și Cluj și Craiova.

Rezumatul discuțiilor și cele mai importante concluzii ale comunității de hematologie vor fi incluse în raportul special dedicat Leucemiei Limfocitare Cronice din România ce va fi transmis în iulie 2021.

Comunitatea OSC – Hematologie este o comunitate lansată în 2019, administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 33 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.

Activități similare