Dr. Ovidiu Nicolae Palea: Durerea nu trebuie să fie parte din viața omului pe termen lung

Distribuie

Domeniu al medicinei moderne care a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare relevantă, atât pentru pacienți cât și pentru corpul medical, terapia durerii se concentrează pe tratarea durerii cronice și acute cu ajutorul unei game largi de tehnici și mijloace moderne.

Apărută în anii ’90 în SUA, terapia durerii presupune o abordare multidisciplinară a tratării tuturor tipurilor de durere: subacute și cronice. Inițial, a fost practicată de către medicii anesteziști, ulterior li s-au alăturat colegi din alte specialități precum neurologie, neurochirurgie, ortopedie, reumatologie, radiologie intervențională și recuperare medicală.

Dr. Ovidiu Palea, medic primar A.T.I. și specialist în Terapia Durerii, este fondator al Centrului de Terapia Durerii Nord – Grupul Medical Provita – unicul centru acreditat E.S.R.A. (Asociația Europeană pentru Anestezie Regională și Terapia Durerii) din România. În opinia sa, durerea este o trăire și o percepție pe care în mod normal nu suntem făcuți să o ducem și să o trăim pe termen lung; este un semnal de alarmă pe care trebuie să îl iei în serios când lucrurile devin severe și consecvente pentru mai mult de 3 luni, întrucât atrage după sine o reacție în cascadă a organismului, cu modificări deseori greu de stabilizat și chiar ireversibile. Durerea nu trebuie să fie parte din viața omului pe termen lung’’.

Echipa multidisciplinară este indispensabilă în terapia durerii

Tehnicile de terapie fizică și de recuperare, cum ar fi masajul terapeutic, terapia manuală și exercițiile terapeutice, sunt de asemenea eficiente în tratarea durerii, ajutând la relaxarea mușchilor și la creșterea flexibilității. Terapia psihologică poate fi, de asemenea, o modalitate eficientă de a trata durerile cronice și acute, prin abordarea problemelor emoționale sau psihologice care pot agrava durerea.

Terapia durerii poate fi personalizată pentru fiecare pacient, în funcție de tipul și severitatea durerii, precum și de alte condiții medicale sau circumstanțe individuale. În plus, există o serie de opțiuni de tratament alternative, cum ar fi acupunctura, hipnoza și medicina integrativă, care pot ajuta la ameliorarea durerii fără utilizarea medicamentelor.

’’Dacă nu există o echipă completă – de la diagnosticieni la clinicieni – nu poți să integrezi toată informația singur, indiferent cât de complexă este pregătirea ta profesională”, afirmă dr. Ovidiu Nicolae Palea.

Soluții profesionale și inovatoare de ameliorare a durerii

Terapia Durerii a fost motivul principal pentru înființarea Nord – Grupul Medical Provita și este pilonul său central, ca un loc neîngrădit ce reflectă tendințele în tratamentul modern, cu o poziție puternică și stabilă în domeniul tratamentului durerii.

Centrul de Terapia Durerii Nord – Grupul Medical Provita oferă soluții profesionale și inovatoare de ameliorare a durerii. În acest scop sunt folosite proceduri endoscopice moderne, minim invazive, asistență și servicii premium, acolo unde durerea este prezentă. Aceste proceduri se bazează pe medicina bazată pe dovezi și urmează recomandările asociațiilor internaționale pentru managementul durerii.

La Centrul de Terapia Durerii Nord – Grupul Medical Provita “multidisciplinaritatea” este unul dintre cuvintele cheie. Medici din specialități precum ATI, Neurochirurgie, Neurologie, Ortopedie, Reumatologie și Recuperare Medicală lucrează împreună pentru a diagnostica și trata cauza durerii. Aceasta poate fi evaluată și abordată din perspectiva mai multor arii medicale. Este bine de știut că unele dureri nu sunt o amenințare imediată pentru sănătate și pot fi tratate conservator.

Este practicată toată gama de proceduri și orice intervenție care este autorizată în Europa devine rutină pentru specialiștii Centrului în mai puțin de 3 luni de zile.

Când tratamentul conservator nu funcționează, pacientul este preluat de singurul Centru Intervențional REGIONAL de Terapia Durerii pentru managementul Spinal Minim-invaziv Nord, fiind singura clinică din România și Europa Centrală și de Est care oferă într-un sistem total integrat și complet o evaluare și un plan terapeutic în cadrul unei comisii medicale a coloanei vertebrale. Acesta este singurul centru internațional regional acreditat de European Society of Regional Anesthesia pentru pregătirea medicilor în Terapia Durerii Intervenționale, la ora actuală având sute de medici chirurgi și intervenționiști pregătiți în toată lumea.

Nord – Grupul Medical Provita are cel mai modern și experimentat centru de recuperare medicală și kinetoterapie care, dincolo de aparatura de ultimă generație, se mândrește cu o echipă medicală experiementată care aplică planuri terapeutice integrate, într-un continuu dialog multidisciplinar cu echipă intervențională și cu cea chirurgicală.

Cum funcționează evaluarea medicală la distanță în Terapia Durerii

Pentru a veni în întâmpinarea pacienților pe zona de durere și ținând cont de contextul actual și de siguranța pacientului, a fost implementat serviciul de evaluare medicală la distanță în Terapia Durerii. În maxim 24 de ore (o zi lucrătoare) de la trimiterea tuturor informațiilor și documentelor medicalor vei primi, tot pe email, un link pentru efectuarea plății cu cardul. Medicul verifică informațiile trimise și te contactează telefonic pentru a discuta opțiunile de tratament în maxim 72 h de la completarea dosarului (primirea tuturor documentelor medicale și a răspunsurilor la întrebarile date) și efectuarea plății. Imediat în urma discuției telefonice veți primi, tot pe email, raportul medical pentru opțiunile de tratament, raport ce va conține concluzii și recomandări.

Activități similare