„Chirurgia metabolică este o specialitate frumoasă din punctul meu de vedere, care prezintă rezultate bune în timp, împreună cu o rată a complicațiilor postoperatorii extrem de mică și care îți oferă satisfacții foarte mari pe termen lung. Toate acestea sunt posibile, însă, într-o echipă multidisciplinară.” Aceasta este una dintre declarațiile date de Dr. Victor Diaconu, medic primar chirurgie generală, chirurgia obezității, Nord-Grupul Medical Provita, în cadrul webinar-ului ”Chirurgia metabolică-indicații multidisciplinare și beneficii”, desfășurat joi, 13 iulie, ora 15:00, pe ZOOM.
Obezitatea este un fel de pandemie, care necesită un număr mai mare de specialiști
„Există un număr uriaș de pacienți supraponderali în România, 52% din populația României este supraponderală. Mai grav este că aproximativ 53-54% dintre copiii din România sunt supraponderali. Acest aspect se datorează dietei proaste, lipsei de cunoștințe nutriționale și faptului că ceea ce vezi în familie preiei în timp”, explică specialistul.
„Nu poți lua de unul singur decizia de a face intervenția chirurgicală pentru că riști ca rezultatele să fie dezastruase în timp.”
„Înainte de intervenția chirurgicală are loc o evaluare multidisciplinară din care fac parte următoarele specialități: pneumologie, cardiologie, endocrinologie, psihologie, diabetologie, nutriție și boli metabolice. De asemenea, se realizează tot felul de investigații (endoscopie, ecografie), care ne spun ce se întâmplă cu pacientul respectiv. Obezitatea este o boală care produce niște modificări destul de profunde în starea noastră de sănătate, mai ales dacă este obezitate de lungă durată. De multe ori pacienții sunt tineri și nu simt aceste probleme, dar în momentul în care începi să investighezi găsești o grămadă de probleme, de boli, care trebuie tratate înainte de a supune pacientul intervenției chirurgicale.”
O altă idee menționată de Dr. Victor Diaconu a fost cea legată de faptul că nu există un Registru Național de Chirurgie Metabolică:„Nu înțeleg și nu știu de ce nu există acest impuls al oamenilor să facă registre pentru chirurgia metabolică, chirurgie oncologică, chirurgia defectelor parietale etc. Spre exemplu, Registrul Național de Diabet ne ajută enorm în practica noastră medicală și ajută foarte mult pentru a vedea în timp niște rezultate, iar în funcție de aceste rezultate poți lua niște decizii.”
Când se recomandă intervenția chirurgicală bariatrică?
„De regulă pacientul obez sau super obez ajunge în clinică după mai multe tentative de a slăbi. Toți pacienții noștri au la activ câteva programe de nutriție care, evident, n-au avut eficiență, n-au putut să slăbească și să mențină greutatea la un anumit prag. Acesta este momentul când apar problemele de de ordin psihic și abia atunci este momentul să dai indicații pentru o intervenție chirurgicală metabolică, pentru că știi prea bine că pacientul respectiv își pierde timpul cu acel regim de nutriție, știi că, în timp, va aduna tot felul de boli care îi vor pune în pericol calitatea vieții, speranța de viață etc.”
Rezultatele în timp sunt date de schimbarea obiceiurilor nutriționale și de mișcare
În continuare, doctorul a prezentat exemplul pacientului diabetic, care suferă de obezitate: ”Există pacientul diabetic, în cazul căruia alegem o intervenție specială pentru remisia diabetului zaharat. Remisia este variabilă, în funcție de modul în care pacientul se comportă în postoperator, iar aici vine importanța echipei care urmărește pacientul. Este foarte important ca atât nutriționistul, cât și diabetologul și cardiologul, să aibă situația pacientului sub observație, să dea acces tot timpul la informația corectă și să urmărească pacientul din punct de vedere biologic pentru că, de cele mai multe ori, pacientul obez nu este foarte disciplinat din punct de vedere nutrițional. Este foarte important să urmărești să se schimbe, să-l ajuți să se schimbe. ”
O intervenție chirurgicală metabolică ar putea produce o remisie de 5-10 ani a diabetului zaharat
„Este foarte important un Program Național destinat obezității, care să acopere măcar parțial costurile intervenției bariatrice și să facă mai ușoară relația clinică-pacient, lucru care se întâmplă în aproape toate țările din Uniunea Europeană.”
Specialistul prezintă efectul pe care îl poate avea o intervenție bariatrică în cazul diabetului, una dintre bolile metabolice des întâlnite:
„În cazul diabetului zaharat, aproximativ 90% dintre pacienții cu diabet zaharat de tip II ajung să aibă o ameliorare semnificativă printr-o remisie completă; din acest punct de vedere remisia diabetului este dată de momentul în care pacientul nu mai ia niciun fel de tratament antidiabetic, păstrând glicemiile în limite normale. Ameliorarea semnificativă, este dată de diminuarea tratamentului pe care pacientul îl ia pentru a avea glicemii normale”.
„O intervenție chirurgicală metabolică ar putea produce o remisie de 5 ani -10 ani a diabetului zaharat, lucru care ar duce la dispariția costurilor din partea statului pentru tratamentul acestuia. Pe de altă parte, o astfel de intervenție reduce perioada în care pacientul ar putea dezvolta complicații ale diabetului zaharat, care sunt extrem de costisitoare din toate punctele de vedere. Aceste complicații pot fi întârziate cu o decadă, poate chiar două. Acest tratament, dacă este aplicat corect poate să aducă statului foarte mari economii”, explică chirurgul, care a efectuat până în prezent peste 6.000 de intervenții bariatrice și peste 15.000 de intervenții chirurgicale miniminvazive.
Viitorul chirurgiei metabolice este colaborarea
„Viitorul chirurgiei metabolice este Centrul de Excelență, care să aibă o echipă multidisciplinară, fie că se află ea într-un spital public sau privat, trebuie să existe astfel de centre și trebuie să existe colaborări foarte strânse între medicii care se află în centrul respectiv. Trebuie să te gândești cum poți să îmbunătățești activitatea din centrul respectiv prin această legătură foarte strânsă între medici de specialități diferite, care trebuie să aibă același țel – pacientul trebuie să fie bine în timp, să își schimbe viața, să fie sănătos și aibă parte de o viață normală. Acesta este viitorul chirurgiei bariatrice”, concluzionează Dr. Victor Diaconu.
–
Webinarul Chirurgia metabolică-indicații multidisciplinare și beneficii, a fost organizat în cadrul platformei EventsOnline.ro, cu suportul Nord-Grupul Medical Provita.
EventsOnline.ro este un produs Oameni și Companii.