H3-Healthcare in Hospitals Hackathon: 5 proiecte inovative vizând siguranța pacientului, realizate de tineri în cadrul competiției

Distribuie

În perioada 17-19 iunie 2022, a avut loc competiția H3 – Healthcare in Hospitals Hackathon, ediția a II-a, organizată de Oameni și Companii și Asociația Română de Lingvistică Computațională. 5 echipe, formate din studenți sau specialiști IT, medicali sau de marketing au lucrat timp de aproape 3 zile pentru a dezvolta proiecte dedicate siguranței pacienților.

Echipa interaMED a prezentat xREACT– o nouă abordare în gestionarea reacțiilor adverse ale medicamentelor. xREACT este o aplicație ce aduce o abordare inovativă interdisciplinară într-un format digital al corelării interacțiunilor dintre medicamente. O aplicație care își propune să  atingă obiective precum creșterea conștientizării pacienților cu privire la  posibile interacțiuni medicamentoase în automedicație, scăderea frecvenței interacțiunilor medicamentoase în schemele de tratament ale diagnosticelor multiple, crearea unei baze de date cu posibile interacțiuni între suplimentele alimentare și medicamente și, în final, realizarea unei centralizări a informațiilor pentru o mai bună comunicare medic-medic și medic-pacient.

Echipa RAAD a creat HealthBox. Echipa lor a identificat o nevoie a pacienților de a nu mai avea după ei  un dosar fizic pe care să îl prezinte tot timpul medicului și de a avea acces simplu și rapid la documente medicale digitalizate. Soluția lor pentru această problemă este o aplicație multi-modulară care poate ajuta și medicul în cadrul managementului. O aplicație web mobil neintegrată cu alte sisteme digitale medicale care prin camera foto a dispozitivului realizează o fotografie a documentului medical al pacientului și din acea fotografie se  scanează respectivul document, iar pe baza unor cuvinte cheie înregistrează toate aceste date relevante pentru medic începând de la diagnostice, tratamente chiar și analize paraclinice. Toate informațiile sunt stocate într-o bază de date pe un server privat, respectând standarde de securitate, de comunicare și de confidențialitate a datelor, și unde pacientul le poate accesa cu ușurință.

Echipa All4Health a dezvoltat aplicația Dr.Script. Unele dintre calitățile aplicației sunt speech to text – aplicația permite recunoașterea cuvintelor rostite și salvează într-un format electronic, apoi permite o interconectabilitate între medic și farmacist, prin transmiterea comenzilor de medicamente direct către farmacie și obținerea în timp real a unui feedback. O altă calitate a aplicației este că vine în sprijinul pacienților pentru că permite obținerea medicamentelor în timp util.

Echipa Chronic Recomedik a dezvoltat proiectul Asthma Health, obiectivul acestuia fiind cel de a oferi personalului medical susținere în a minimiza riscurile și suport în mărirea capacității de a oferi servicii medicale de calitate. Totodată dorința lor este ca impactul să fie unul pozitiv asupra pacientului în primul rând, prin îmbunătățirea calității vieții și asigurarea susținerii  potrivite în momentele de criză.

Echipa TumoRadar a prezentat un concept de prevenție a cancerului pulmonar, ce poartă același nume. TumoRadar este o aplicație mobilă de estimare a riscului de cancer pulmonar din viața de zi cu zi, dincolo de vizita la medic. Ca și proces presupune vizita în cabinetul medical, unde pacientului îi este recomandat acest tool de predicție pe baza factorilor săi de risc, iar el trebuie introduce factorii de risc, simptomele și investigațiile efectuate. Astfel, în urma calculării unor algoritmi și  unor scale de risc, pacientul va fi încadrat într-o categorie de risc și va primi recomandări specifice.

Echipele au beneficiat, pe parcursul celor 3 zile, de sprijinul unor mentori specializați pe 3 domenii majore: tehnologie, medicină, marketing. Aceștia le-au ascultat ideile, le-au oferit sugestii de îmbunătățire și resurse pentru documentare, și i-au ajutat să depășească anumite blocaje.

Ediția a 2-a a H3-Healthcare in Hospitals Hackathon a fost organizată cu sprijinul partenerilor: Facultatea de Informatică din IașiAsociația Studenților Informaticieni IașiRotaract Club IașiCaravana cu MediciImago-MOLProgramare cu răbdareFacultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică AplicatăAsociația EduSoftSpitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”RotsaUniversitatea Româno-AmericanăLiga Studenților ElectrotehniștiFacultatea de Inginerie Medicală din cadrul Universității Politehnica din București.

Parteneri media au fost June CommunicationIasi4UImact FMTeleMTheStudent.ro, iar sponsorii competiției: CGM Computer SoftwareHP Inc, Siemens HealthineersBCR.

Activități similare