Întâlnirea comunității CELF: Cum impactează criteriile ESG companiile?

Distribuie

În contextul actual al preocupării globale pentru sustenabilitate, termenul ESG (mediu, social și guvernanță) a câștigat o importanță tot mai mare în ceea ce privește evaluarea performanței unei companii. În acest sens, transparența și responsabilitatea fiscală reprezintă aspecte-cheie care contribuie la crearea unei societăți durabile.

Subiectul impactului pe care criteriile ESG, nevoia de transparență fiscală și sustenabilitate îl au asupra companiilor, în general, dar și a celor din România, a fost dezbătut în cadrul celei de-a patra întâlniri digitale a comunității CELF – Centrul de Excelență în Litigii Fiscale al NNDKP. Alina Timofti, Partener NNDKP Consultanță fiscală, Ruxandra Bologa, Partener NNDKP, Silviu Bădescu, Partener Consultanță fiscală și Emil Bivolaru, Partener NNDKP, au discutat despre modificările anticipate și modul în care urmează a fi transpuse în legislația românească prevederi implementate deja la nivel european.

Implementarea reglementărilor ESG este necesară pentru a răspunde provocărilor legate de schimbările climatice și protejarea mediului înconjurător. Respectarea standardelor ESG devine o condiție esențială pentru obținerea finanțării și pentru creșterea competitivității companiilor în viitor, raportarea non-financiară oferind posibililor investitori informațiile necesare pentru evaluarea impactului unei companii asupra mediului, societății și guvernanței. În cadrul acesteia, transparența fiscală devine un element crucial, evidențiind comportamentul responsabil al companiilor și reducând practicile de optimizare sau evaziune fiscală.

Noile reglementări europene, precum Non-Financial Reporting Directive (NFRD) și Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), mut raportarea din zona opțională în zona obligatorie și conferă importanță rapoartelor non-financiare în mod similar cu cele financiare. Nerespectarea acestor norme poate avea consecințe juridice și financiare pentru companii, inclusiv răspunderea directă a managementului.

Comunitatea CELF-Centrul de Excelență în Litigii Fiscale al NNDKP este o comunitate Oameni și Companii, în parteneriat cu NNDKP. Pot deveni membri ai comunității specialiști și profesioniști din departamentele financiare și juridice, top management și antreprenori. Informații actualizate despre activitiățile comunității sunt publicate în secțiunea dedicată de pe GlobalManager.ro sau pe pagina de LinkedIn.

Activități similare