Pe 1 aprilie, în cadrul întâlnirii Top Executives Webinar, Iulian Mangalagiu, CEO Modulo, a împărtășit informații valoroase despre metodele prin care compania pe care o conduce face față provocărilor și oportunităților pieței internaționale a materialelor decorative. Invitatul a evidențiat importanța unor atribute precum adaptabilitate, inovație și sustenabilitate pentru ca organizația să rămâne competitivă într-un sector în continuă schimbare. Modulo este o companie franceză care a reușit să își construiască o prezență solidă pe piețele internaționale, exportând aproape 60% din producția sa, realizată, în mare parte, la Turda. „Provocarea mea a fost să mă pot adapta și să înțeleg ce se întâmplă pe plan internațional, pentru că, până la această companie, am lucrat în special pe teritoriul românesc”, a declarat Iulian.
Ciclicitatea și evoluția pieței materialelor decorative
În cadrul discuției, Iulian Mangalagiu a realizat o paralelă între industria materialelor decorative și industria modei. „În mod similar cu modelele de îmbrăcăminte, materialele de construcții trec printr-o ciclicitate de 5-7 ani. Un produs se dezvoltă și crește, dar, la un moment dat, este înlocuit de altul care aduce îmbunătățiri de performanță și estetică”.
Pentru a rămâne competitivă, Modulo trebuie să fie mereu în pas cu tendințele pieței. „Este foarte important să înțelegem ce se va căuta anul viitor. Trebuie să fim pregătiți să reacționăm rapid la schimbările pieței și să inovăm constant”, a spus Iulian. Acest proces de adaptare nu se oprește doar la aspectul produselor, ci include și alegerea materiilor prime și a furnizorilor care pot susține ritmul rapid al schimbărilor din industrie.
Sustenabilitatea în industria materialelor decorative
Un subiect relevant și de actualitate în industria modernă este sustenabilitatea, iar Modulo nu face excepție. „Pentru a intra pe piețe precum Marea Britanie, produsele noastre trebuie să fie certificate EPD și să aibă calculată amprenta de carbon. Este o cerință tot mai frecventă, pe măsură ce companiile din întreaga lume sunt obligate să măsoare impactul ecologic al produselor lor”, a spus Iulian, subliniind angajamentul Modulo față de sustenabilitate și impactul acesteia asupra piețelor externe.
Echilibrul între estetică, design și funcționalitate
Iulian Mangalagiu a vorbit despre procesul dinamic din cadrul companiei, unde echipa lucrează zilnic la testarea și rafinarea produselor. „Avem întâlniri săptămânale și ajustări zilnice. Procesul de dezvoltare este extrem de dinamic, având în vedere provocările legate de textură, culoare și adaptabilitate la piețele locale. De exemplu, în Ungaria, preferințele pentru culoarea maro au dictat anumite ajustări în producție.”
Planuri pentru viitorul Modulo
Privind spre viitor, Iulian a menționat că Modulo își propune să își extindă prezența pe piețele internaționale și să dezvolte noi produse care să răspundă cerințelor emergente ale pieței. „Planurile pentru următorii 5 ani includ extinderea pe noi piețe de desfacere, dezvoltarea de produse inovative și îmbunătățirea canalelor de vânzări online și B2B”, a încheiat Iulian Mangalagiu.
Întâlnirea Top Executives Webinar face parte dintr-un program de webinare derulat de Oameni și Companii.ro în domeniul antreprenoriatului și care are ca obiective promovarea antreprenorilor români, dar și informarea și educarea noilor generații de lideri. Ajuns la a 12-a ediție, webinarul a fost promovat pe EventsMax.ro.