Julia Leferman, Berarii României: Înregistrarea în Sistemul de Garanție-Returnare rămâne deschisă, dar intervin riscuri de sancțiuni pentru operatori

Distribuie

Procesul de înregistrare în Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) rămâne deschis şi după 28 februarie, dar intervine de la acel moment riscul de sancţiune pentru operatorii economici care nu s-au înregistrat până la această dată, potrivit legislaţiei, a afirmat Julia Leferman, director general al Asociaţiei Berarii României, în cadrul dezbaterii profesionale CLCC cu tema “Sistemul de garanție – returnare, bilanț de etapă”.

“Procesul de înregistrare (în Sistemul de Garanţie-Returnare, n.r.) rămâne deschis şi după data de 28 februarie, dar sigur că intervine de la acel moment riscul de sancţiune, potrivit legislaţiei, pentru operatori economici care nu s-au înregistrat până la această dată. Semnalul este mai degrabă unul pozitiv, însă în piaţă există în aceste zile un interes crescut din partea operatorilor economici care au această obligaţie legală. Cu titlul de exemplu, pot să vă spun că, în cursul zilei de ieri (luni, 27 februarie 2023, n.r.), într-un interval de 30 de minute, au fost şi peste 4.000 de intrări în platformă. Din informaţiile pe care le am, acoperirea geografică este una destul de echilibrată. În ceea ce priveşte înregistrările care au fost făcute până la acest moment, cifrele sunt mai puţin relevante astăzi, pentru că oricum contextul este dinamic şi se schimbă de la minut la minut. Este foarte bine faptul că platforma funcţionează chiar şi într-un astfel de context de suprasolicitare”, a declarat Leferman.

Aceasta a adăugat că foarte mulţi operatori economici au lăsat pe ultima sută de metri înregistrarea pe platforma SGR, mobilizarea din prezent fiind datorată şi comunicării publice a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Gărzii Naţionale de Mediu.

“Practic, foarte mulţi operatori economici au decis să lase pe ultima sută de metri acest proces de înregistrare şi acum ne bucură, totuşi, faptul că există o astfel de mobilizare. Ea a fost direct legată de momentul în care a intervenit în piaţă şi comunicarea publică a Ministerului Mediului, şi prin Garda de Mediu, motiv pentru care vreau să salut încă o dată buna colaborare în acest sens, pentru că este un proiect care până la urmă implică atât piaţa şi operatorii privaţi, cât şi autoritatea centrală de mediu. O astfel de colaborare ne va aduce, într-adevăr, la obiectivul ambiţios de a porni sistemul la finalul acestui an. Sunt în continuare multe conturi deschise care nu au finalizat procesul de înregistrare. Spun asta pentru că înregistrarea naţională are două componente: pe de o parte, înregistrarea pe platformă a datelor de identificare ale companiei şi ale reprezentantului desemnat să fie în relaţia cu ReturRO şi a doua etapă care presupune încărcarea anumitor date în platformă, care diferă în funcţie de calitatea operatorul economic”, a subliniat Julia Leferman.

Înregistrarea întâlnirii „Sistemul de Garanție-Returnare, bilanț de etapă”, poate fi urmărită integral, AICI.

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

Activități similare