Comunitatea CLCC: Mirabela Miron, UGIR, despre programele de finanțare pentru IMM-uri

Distribuie

Mirabela Miron, fondator ADVISSO și președinte al Organizației Femeilor Antreprenor – UGIR, a vorbit în cadrul webinarului „Digitalizarea IMM-urilor” din 26 aprilie, despre posibilitățile de finațare a IMM-urilor în vederea digitalizării, pentru perioada 2021-2027.

Prin transferarea a 4 % din alocarea pentru Planului Național de Redresare și Reziliență către compartimentul național al programului InvestEU se urmărește derularea de instrumente financiare, care cuprind două zone distincte: garanția de portofoliu pentru solvabilitate și instrumente financiare pentru capital de risc: „Este foarte important să știm că 4% din bugetul  Planului Național de Redresare și Reziliență va fi redirecționat către compartimentul național al Programului InvestEU, compartiment prin care se vor derula instrumente financiare. În cadrul instrumentelor financiare vorbim de două zone distincte: garanția de portofoliu pentru solvabilitate (un fel de IMM Invest gestionat de InvestEU, în care vom avea acces la garanții, la dobânzi subvenționate, cu alte cuvinte la tot ceea ce însemnă partea de solvabilitate pentru companii) și instrumente financiare pentru capital de risc (realizarea unui fond de investiții în care statul român va fi acționar majoritar și care va putea să ajute companiile a căror grad de risc este foarte ridicat prin injectarea de lichiditate, în schimbul unei părți din capitalul social)”, a declarat Mirabela Miron.

În ceea ce privește programul de digitalizare a IMM-urilor, beneficiarii ar trebui să știe că valoarea finanțării acordate este între 30.000 și 100.000 de euro, însă nu poate depăși 50% din media cifrei de afaceri pe ultimii 3 ani, iar pentru a accesa aceste fonduri, cei interesați trebuie să respecte câteva condiții: „nu avem condiții de eligibilitate privitoare la numărul de angajați, însă avem la profitul din exploatare, iar contribuția proprie a beneficiarului este de 10 %. Ceea ce nu sunt eligibile sunt elementele de mobilier, obiectele de inventar și cheltuielile salariale. Și iarăși o condiție importantă este faptul că nu putem înlocui echipamentele deja existente cu alte echipamente noi. Trebuie cumva ca aceste fonduri să ducă la dezvoltarea companiei”, a mai spus Mirabela Miron.

Una dintre problemele firmelor din zona Moldovei este accesul greu la finanțare și realizarea instrumentelor de finanțare garantate de către stat prin programul InvestEU poate fi o soluție, precum și Banca Națională de Dezvoltare a României (pentru accesarea celor 30% pentru co-finanțare). Sfatul meu pentru cei care doresc să aplice pentru astfel de programe este să îndrăznească, dar să fie precauți. Chiar dacă pare greu, implementarea primului proiect ne învață cum să devenim antreprenori responsabili. Sunt foarte puțini acei antreprenori care pun pe hârtie ce se întâmplă în firma lor și își planifică și viziunea, iar implementarea unui proiect prin programele operaționale te obligă să respecți anumite criterii și te obligă să ai viziunea pe tremen mediu și lung a firmei tale, ceea ce nu poate aduce decât beneficii”, a fost sfatul Mirabelei Miron acordat la finalul webinarului ce a avut ca temă „Digitalizarea IMM-urilor”.

Webinar marca CLCC

Dezbaterea moderată de Constantin Rudniţchi, Director Executiv CLCC, a avut ca subiecte de discuție: principalele avantaje și provocări pe care le presupune procesul transformării digitale pentru sectorul privat, cum își restructurează companiile mijloacele și strategiile de lucru datorită digitalizării, pentru a obține mai multe beneficii, precum și oportunitățile de sprijin pentru IMM-uri, în contextul pandemic.

Evenimentul a fost organizat de CLCC, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Aceasta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale, promovarea concurenței loiale, a imaginii constructorilor și rolului lor în societate.

Activități similare