Neuromarketingul și rolul său în eficientizarea campaniilor de marketing: concluziile celei mai recente întâlniri MarketingManager

Distribuie

Am explorat impactul și aplicabilitatea principiilor neuromarketingului în contextul pieței românești, în cea mai recentă întâlnire a comunității profesioniștilor în marketing, din 14 martie, organizată de Oameni și Companii și EventsMax.ro.

Într-o discuție extrem de interesantă despre neuromarketing și impactul său asupra eficienței campaniilor de marketing, Cătălin Hosu, președintele Asociației Române de Relații Publice, și Elena Badea, antreprenor și consultant cu experiență în management, au adus în prim-plan multiple idei și strategii esențiale pentru a înțelege și aplica cu succes principiile neuromarketingului în peisajul comercial din România.

Neuromarketingul este o abordare științifică relativ nouă care investighează modul în care funcționează creierul uman în procesul de luare a deciziilor de cumpărare și care își propune să adapteze strategiile de marketing pentru a atrage și fideliza clienții. Elena Badea a evidențiat importanța adaptării mesajelor și strategiilor de marketing pentru a se potrivi cu interesele și motivațiile diferitelor segmente de public, subliniind că abordarea generică poate fi de multe ori ineficientă.

Principiile de bază ale neuromarketingului se bazează pe înțelegerea funcționării fiziologice a creierului uman. Creierul are tri sisteme principale de procesare a informațiilor:

  1. Sistemul reptilian: Acest sistem procesează informațiile într-un mod rapid și automat, permițând organismului să reacționeze rapid la pericole și stimuli de mediu.
  2. Sistemul limbic: Procesează informațiile în legătură cu stările emoționale și motivele interne, influențând astfel preferințele și comportamentele individului.
  3. Neocortexul: Procesează informațiile într-un mod mai complex și mai deliberat, implicând analiza și sinteza informațiilor pentru a ghida comportamentul și deciziile conștiente.

Înțelegerea acestor sisteme și modul în care ele interacționează poate ajuta marketerii să creeze strategii mai eficiente și să-și atingă obiectivele de marketing.

Elena Badea a recomandat căutarea unor surse precum cartea Neuromarketing: Understanding the Buy Buttons in Your Customer’s Brain” scrisă de Patrick Renvoise și Christophe Morin, pentru a afla mai multe despre neuromarketing și aplicarea sa practică în campaniile de marketing. Discuția a fost axată pe impactul atenției și emoțiilor în marketing și procesul decizional al consumatorilor.

Elena a subliniat că atenția și emoțiile joacă un rol crucial în marketing și că limbajul senzorial este mai eficient decât cel conceptual în influențarea subconștientului. Mai mult, ea a evidențiat importanța profilării corecte a clienților și a adaptării strategiilor de marketing în funcție de comportamentul și psihometria acestora. În plus, Elena a subliniat necesitatea optimizării continue a campaniilor și a eticii în practicile de marketing.

De asemenea, Elena Badea a subliniat că, deși nu există un stigmat asociat cu practicile de neuromarketing, acestea pot fi utilizate etic sau neetic, în funcție de modul în care sunt aplicate. Ea a oferit exemple de utilizare a neuromarketingului, cum ar fi tehnicile de marketing senzorial, ca metode practice care pot fi implementate imediat.

Privind spre viitorul neuromarketingului, Elena a anticipat o colaborare între oameni și instrumente puternice, inclusiv sistemele de asistență virtuală, pentru a crea campanii eficiente. A îndemnat pe cei interesați să exploreze acest domeniu să se familiarizeze rapid cu cercetările disponibile și să testeze și să învețe în mod constant.

Cătălin Hosu a adus în discuție importanța înțelegerii și aplicării principiilor de etică în segmentarea clienților și a subliniat că orice instrument sau metodă din marketing poate fi folosită atât în mod constructiv, cât și destructiv, depinzând de modul în care este utilizată. De asemenea, a subliniat importanța adaptării metodelor de segmentare la contextul specific al pieței din România și la nevoile clienților locali. El a concluzionat că instrumentele din neuromarketing sunt utile și funcționale în marketing, iar eficacitatea lor depinde în mare măsură de modul în care sunt aplicate și interpretate de către profesioniști.

Întâlnirea este parte a unui program de comunicare profesională derulat de Oameni și Companii și EventsMax.ro pentru comunitatea profesioniștilor în marketing. Programul a debutat în 2017 și include întâlniri periodice pe teme de interes, precum și un newsletter cu evenimente relevante pentru specialiști. Te poți abona la newsletter aici pentru a primi pe e-mail informații despre întâlnirile din program, dar și alte evenimente din MarComm.

Activități similare