Ora Pacientului RoDiabet: Bolile renale și diabetul zaharat tip 2

Distribuie

Cea de-a noua întâlnire Ora Pacientului RoDiabet a avut loc pe 18 februarie 2021 și a abordat legăturile dintre bolile renale și diabetul zaharat tip 2. Subiectul este important pentru orice persoană cu diabet, în condițiile în care boala cronică de rinichi este una dintre cele mai des întâlnite complicații apare  devreme în parcursul bolii.

Semnele și simptomele afectării renale sunt însă destul de puține și apar, de obicei, în fazele avansate de boală, când poate fi prea târziu. Educația și prevenția rămân în acest caz pricipalele arme pentru descoperirea afecțiunilor renale în timp util și monitorizarea corectă a funcției renale.

Subiectul bolii cronice de rinichi este unul extrem de actual, pentru că astăzi vorbim din ce în ce mai mult despre complexul cardio-reno-metabolic, practic o singură boală formată din diabet zaharat tip 2, boală cronică de rinichi și boală cardio-vasculară”, a declarat Prof. Dr. Cristian Serafinceanu, Președinte al Asociației pentru Studii reno-metabolice și nutriționale și șeful secției de Hemodializă de la Institutul „N.C. Paulescu” din București în deschiderea intervenției sale.

În privința identificării afectării renale la persoanele cu diabet zaharat tip 2, Prof. Dr. Serafinceanu este de părere că Simptomatologia acestei boli este o problemă dificilă, pentru că, asemănător diabetului zaharat, boala rebală evoluează mult timp asimptomatic. Practic pacientul nu are de unde să își dea seama că este bolnav, ba chiar că este bolnav foarte grav. Singura metodă de a pune diagnosticul în această etapă asimptomatică a evoluției bolii cronice de rinichi este să faci analize și să testezi eliminarea de albumină în urină”.

Există însă și motive de optimism, pentru că, potrivit prof. dr. Cristian Serfinceanu, ”s-a dovedit clar că un echilibru glicemic bine realizat reduce semnificativ riscul de agravare al bolii renale, dar mai ales reduce apariția insuficienței renale. Așadar, un echilibru glicemic bun, adecvat particularităților fiecărui pacient este o măsură excelentă de a preveni  o evoluție nefavorabilă a bolii cronice de rinichi”.

Prof. Dr. Doina Catrinoiu de la Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța a vorbit despre legătura dintre diabet – boli cardiovasculare și bolile renale, pentru că, potrivit prof. Catrinoiu, ”foarte rar organismul nostru are o boală și rămâne la o singură boală, mai ales când vorbim despre bolile cronice, unde lucrurile se întrepătrund extrem de adânc. Legătura ține în primul rând de factorii de apariție: diabetul, boala cronică de rinichi și hipertensiunea arterială au, în principiu, cam aceeași factori de risc. Iar pentru că avem această asociere foarte strânsă, atunci când avem un pacient cu diabet trebuie să ne gândim de la început și la riscul lui de a avea hipertensiune și boală renală.”

Prof. Dr. Doina Catrinoiu a vorbit și despre importanța prevenției: ”Cred că toate aceste 3 afecțiuni sunt un exemplu extraordinar de eficiență a prevenției, iar controlul acestor factori de risc poate să aducă un beneficiu extraordinar și să redea o calitate mult mai bună vieții pacienților. Prevenția rămâne extrem de importantă și benefică.”

Prof. Dr. Adrian Covic, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” a vorbit despre importanța echipei multidisciplinare și menținerea sub control a complicațiilor induse de diabet. ”Arta mare la pacient diabetic este să prevenim orice complicație, iar cand acestea apar, și din nefericire apar destul de des, ar fi recomandabil să le ținem sub control, într-un risc acceptabil. Un  diabetolog nu poate face toate aceste lucruri de unul singur, pentru că nu are timp, nu are forță și cred că nici nu trebuie să le facă singur pe toate, ci trebuie să fie cel care integrează și să stabilească o echipă multidisciplinară”.

Sfaturile cele mai importante transmise de prof. dr. Adrian Covic rămân cele legate de stilul de viață: ”încercați să aveți un stil de viață sănătos, să aduceți cât mai aproape de țintă toate aceste elemente (glicemia, tensiunea arterială, greutatea) și faceți aceste lucruri simple și la îndemână tuturor:  

NU fumați

Încercați să depuneți exercițiu fizic

Încercați să aveți o dietă mediteraneană

Mențineți sub control tensiunea și glicemia

Încercați să aveți o viață echilibrată cu bucurii în viață.”

 

Ora Pacientului RoDiabet

Este o inițativă a Platformei RoDiabet dezvoltată din mai 2020 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare RomâniaRegina MariaNovo Nordisk, Astra ZenecaBoehringer IngelheimLiamedAlphega Farmacie și Dahna.

Întâlnirile lunare RoDiabet Ora Pacientului sunt dedicate tuturor persoanelor care trăiesc cu diabet și familiilor acestora, abordând teme care să ușureze gestionarea acestei maladii și care să răspundă întrebărilor persoanelor cu diabet, precum: cum gestionăm corect diabetul în timpul pandemiei și cum ne pregătim de ieșirea din izolare, ce este și cum controlăm hipogliemia, obezitatea și diabetul, piciorul diabetic sau tehnologii și aplicații în sprijinul persoanelor cu diabet. Următoarea întâlnire Ora Pacientului va avea loc în martie 2021.

RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii, organizație care implementează soluții de marketing utilizând un ecosistem inovator de comunități business și profesionale.

Activități similare

Diabet
Comunitatea OSC – RoDiabet: despre ”Diabet și Sănătatea inimii”

Comunitatea RoDiabet se întâlnește miercuri, 28 septembrie 2022, de la ora 18.00 la Ora Pacientului Rodiabet, pentru a discuta despre ”Diabet și sănătatea inimii”, alături de 4 invitați speciali: conf. dr. Anca Pantea Stoian, șef lucrări dr. Ștefan Busnatu, dr. Delia Reurean Pintilei și psihologul Cristina Petruț.