PRESBYOND, o nouă tehnică laser pentru corecția PRESBIOPIEI

PRESBYOND este o nouă operație laser pentru corecția presbiopiei, disponibilă în România exclusiv în cadrul clinicii Ama Optimex. În urma operației, veți vedea bine fără ochelari la toate distanțele, în cele mai multe dintre situații. Tehnica PRESBYOND este dezvoltată de către compania germană Carl Zeiss Meditec, al cărei partener suntem de peste 20 de ani și se adresează pacienților de peste 40 de ani, cu presbiopie și alte vicii de refracție (miopie, astigmatism, hipermetropie).

DESPRE PRESBIOPIE, CAUZE ȘI SIMPTOME. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, cristalinul își pierde puterea de acomodație și nu mai vedem bine la aproape, în prima fază, apoi la distanță. Acest fenomen se numește presbiopie și afectează pe toată lumea, după 40 de ani, fără excepție. Principala cauză fiind înaintarea în vârstă. Printre simptomele presbiopiei sunt: nevoia de a miji ochii în încercarea de a vedea bine la aproape sau de a citi, vedere în ceață la citit, dureri de cap și/sau oboseală oculară la muncă de aproape, nevoia de a îndepărta obiectele în încercarea de a clarifica imaginea. În plus, poate cel mai neplăcut aspect este faptul că de cele mai multe ori este nevoie de două perechi de ochelari, una pentru aproape, alta pentru distanță, sau de ochelari cu lentile progresive, în general bine tolerați, însă nu de toată lumea.

PRESBYOND, UN TRATAMENT PERSONALIZAT PENTRU PRESBIOPIE. Această nouă operație, PRESBYOND, presupune un tratament personalizat, pentru fiecare ochi în parte, prin care se modifică puterea de refracție a corneei ochiului dominant pentru a vedea bine la distanță și intermediar, iar la ochiul nondominant se modifică astfel încât să vadă bine la intermediar și aproape, adăugându-se și creșterea profunzimii focalizării. În timp, creierul se va obișnui să compună imaginile obținute de la cei doi ochi astfel încât să aveți o vedere bună la toate distanțele.

CUM ȘTIȚI DACĂ PRESBYOND ESTE O OPȚIUNE BUNĂ PENTRU DUMNEAVOASTRĂ? Abia în urma unei consultații oftalmologice și a unui set de investigații și teste specifice vom ști dacă PRESBYOND este o opțiune bună pentru dumneavoastră. PRESBYOND se adresează atât miopilor și hipermetropilor, cât și persoanelor cu astigmatism, atât timp cât în urma consultației și investigațiilor se stabilește că aceștia îndeplinesc condițiile necesare.

CE PRESUPUNE PREGĂTIREA PENTRU OPERAȚIE? La fel ca la toate tehnicile laser pentru reducerea dioptriilor trebuie să renunțați la lentilele de contact, în cazul în care le folosiți, cu minimum 7-10 zile înainte de operație. Și timp de 2 zile înainte de operație trebuie să urmați un tratament cu picături și Vitamina C. La operație este bine să veniți însoțit, deoarece nu veți putea conduce imediat după.

CUM SE DESFĂȘOARĂ OPERAȚIA? Tehnica PRESBYOND urmează pașii tehnicii LASIK/FemtoLASIK, o operație laser cu flap, practicată de peste 30 de ani în întreaga lume. Anestezia este locală, cu picături, iar operația nu doare și durează aproximativ 15 minute, efectuându-se la ambii ochi în aceeași zi. Cu ajutorul laserului cu femtosecunde VisuMax Carl Zeiss Meditec se decupează o calpetă (flap) în cornee, apoi sunteți mutat la laserul excimer. Chirurgul oftalmolog desprinde clapeta și o ridică, remodelează patul corneean expus cu ajutorul laserului cu excimeri, corectând astfel dioptriile, apoi repoziționează clapeta. Procedura se reia pentru celălalt ochi. După intervenție, plecați acasă și reveniți a doua zi la control.

CUM ESTE PERIOADA DE RECUPERARE? În prima zi după operație, pot exista senzații de jenă oculară, arsură, usturime, fotofobie, lăcrimare abundentă, însă vederea este bună și continuă să se îmbunătățească pe măsură ce trec zilele. Trebuie să urmați un tratament cu picături, timp de aproximativ 3 săptămâni, în funcție de evoluție și să purtați ochelari de soare atunci când ieșiți afară. În prima lună după operație există câteva restricții, de exemplu, este interzis să vă frecați la ochi, trebuie să respectați regulile de igienă atunci când vă puneți picăturile sau vă atingeți ochii, nu aveți voie la piscină și saună, nu puteți folosi produse cosmetice în jurul ochilor, este bine să evitați eforturile fizice mari.

CUM VEDEȚI DUPĂ PRESBYOND? Vederea se stabilizează imediat după operație și continuă să se îmbunătățească, însă este posibil să aveți fluctuații de vedere în primele săptămâni, chiar luni. În medie, timp de 4-6 luni durează neuroadaptarea, în această perioadă creierul va reuși să se obișnuiască cu imaginile obținute de la fiecare ochi, deoarece după operație, vederea este diferită la cei doi ochi. Ochiul dominant va vedea bine la distanță și intermediar, ochiul nondominant la intermediar și aproape. Există și situații specifice în care veți avea nevoie să mai purtați o pereche de ochelari, pentru cititul unor caractere foarte mici, la condus pe distanțe lungi sau pe timp de noapte.

RISCURI, COMPLICAȚII, REGRESIA DIOPTRIILOR. Atât timp cât respectați indicațiile medicului, complicațiile sunt extrem de rare. La orice semn neplăcut, este obligatoriu să anunțați de urgență personalul clinicii. În ceea ce privește regresia dioptriilor, la această vârstă, adică după 40 de ani, corneea are o stabilitate bună, ca atare acest risc este foarte mic. În schimb, pot apărea modificări la nivelul cristalinului, lentila ochiului din cauza căreia apare de fapt presbiopia, deoarece organismul este într-o continuă schimbare.

Sursa: jurmed.ro