Comunitatea OSC – CardiologieModernă: Ziua Mondială a Inimii

Distribuie

Membrii Comunității OSC – CardiologieModerna.ro s-au întâlnit miercuri, 29 septembrie 2021  pentru a marca Ziua Mondială a Inimii.

Conferința dedicată prevenției cardiovasculare este un proiect dezvoltat de Asociația Optim Cardio, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților împreună cu comunitatea platformei medicale CardiologieModerna.rocu susținerea Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni” din București.

Medici din cadrul Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni” au explicat publicului larg cum pot să acorde o mai bună îngrijire inimii, înainte de a dobândi o boală cardiovasculară, dar și care sunt modalitățile optime de recuperare în urma unui episod cardiovascular marcant.

Invitații au susținut prezentări succinte pe câteva subiecte foarte importante din zona cardiovasculară, mai ales dacă e să ne raportăm la rata ridicată a mortalității în România și pe glob, provocată de bolile inimii.

6 DIN 10 ROMÂNI MOR DE O BOALĂ CARDIOVASCULARĂ

Întâlnirea CardiologieModerna a debutat cu prezentarea prof. dr. Crina Sinescu, despre situația actuală a bolilor cardiovasculare în România. ”Vorbim despre boala inimii și a arterelor. Inima și bolile ei provoacă în România mai mult de 60% din decese, adică, pentru a fi clari, din zece români care mor zilnic în țara noastră, 6 mor direct de o boală cronică a inimii. Deci, mortalitatea prin boala directă a inimii întrece aritmetic toate celelalte cauze de deces: cancer, Covid, accidente etc.

Cum se ajunge, însă, la boala cronică a inimii? Cele mai frecvente boli din România care îmbolnăvesc inima și vasele, respectiv arterele, sunt: hipertensiunea arterială foarte frecventă la adult, cardiopatia ischemică, aritmiile. Altă boală frecventă la adult este, din păcate, diabetul zaharat. Toate aceste boli sunt ajutate de unele condiții despre care colegii mei vă vor vorbi: obezitatea, fumatul, excesul de alcool, lipsa de mișcare. Dar toate aceste boli de bază: hipertensiunea, diabetul, cardiopatia ischemică conduc într-un timp mai scurt la insuficiență cardiacă”, a subliniat medicul.

INCIDENȚA TULBURĂRILOR ALIMENTARE ESTE ÎN CREȘTERE

Conferința a continuat cu prezentarea dr. Irina Calangea, aceasta vorbindu-ne despre importanța alegerilor alimentare corecte în managementul afecțiunilor cardiovasculare. „Fie că este vorba despre copii, adolescenți sau adulți, fie că vorbim despre femei sau despre bărbați, incidența și prevalența tulburărilor alimentare se află într-o continuă creștere. Indiferent că vorbim despre tulburări alimentare care se însoțesc de o greutate sub greutatea normală, fie că discutăm despre tulburări care se însoțesc de o greutate crescută.”

Medicul a vorbit despre statistici îngrijorătoare publicate, referitoare atât la persoane cu anorexie, cât și referitoare la problema generală a obezității. ”Din păcate, în zilele noastre, anorexia nervoasă reprezintă o realitate, este o problemă importantă de sănătate publică care reduce considerabil calitatea vieții. Cu o prevalență în continuă creștere, această afecțiune a ajuns să ocupe locul 3 în cadrul bolilor cronice la adolescenți, fiind mult mai frecventă la femei. Cu multiple complicații, peste jumătate dintre acești pacienți au complicații ale diverselor aparate și sisteme, cele mai importante fiind complicațiile cardiovasculare însoțite de mortalitate crescută.” De asemenea, dr. Calangea a mai vorbit despre importanța unei igiene a somnului și activitatea fizică regulată. 

FUMATUL UCIDE 7 MILIOANE DE OAMENI ÎN FIECARE AN

Șef Lucrări Dr. Valentin Chioncel a explicat de ce ar trebui să renunțăm la fumat. ”Sigur că nimeni dintre noi nu se așteaptă că fumatul aduce ceva bun în privința sănătății. Problema se pune nu dacă face rău fumatul, ci cât de rău dăunează. Dincolo de orice formule mai mult sau mai puțin pompoase, factori de risc, complicații, boli, e suficient să vă reamintesc că fumatul este responsabil de decesul a 7 milioane de oameni anual în lume. Peste 45 mii de români mor în fiecare an din cauza bolilor provocate în mod direct de fumat. O altă statistică spune că fumatul scurtează viața cu 10 ani, ceea ce este suficient de grăitor încât să ne punem întrebarea dacă merită cu adevărat sau nu să ne lăsăm pradă unei așa-zise plăceri. Omoară mult, în special prin boli cardiovasculare și boli respiratorii. Bolile cardiovasculare produc cel puțin 6 din 10 decese în România, principala cauză de mortalitate, iar fumatul crește de 4 ori rata bolilor cardiovasculare: boli coronariene, aritmii, hipertensiune, accidente vasculare, artiopatie obliterantă – așa numita arterită.” În continuarea prezentării sale a vorbit despre cum se produce afectarea inimii prin boli cardiovasculare datorate fumatului.

STILUL DE VIAȚĂ ACTIV PROTEJEAZĂ INIMA

Într-o sesiune ulterioară, Dr. Maria Pană a vorbit despre un alt factor de risc cardiovascular destul de important, lipsa activității fizice, un factor de risc care s-a agravat odată cu debutul pandemiei care ne-a izolat în case limitându-ne activitățile, dintre principalele consecințe ale pandemiei numărându-se câștigul ponderal, consumul suplimentar de alcool și țigări. ”Pentru că nu putem aprecia cu exactitate sfârșitul pandemiei este recomandat să luăm măsuri în a preveni aceste provocări ce pot fi fatale inimilor noastre pe termen lung. Auzim adesea că este important să facem sport pentru a ne menține inima sănătoasă și pentru a preveni instalarea unei boli cardiovasculare precoce, însă nimeni nu ne spune cu exactitate ce înseamnă stil de viață activ și cum putem să-l practicăm astfel încât să nu ne supunem unor riscuri.

CONSUMUL DE ALCOOL – FACTOR DE RISC PENTRU PACIENȚII CU BOLI DE INIMĂ

Despre alcool, un important factor de risc în cazul pacienților diagnosticați cu boli de inimă, dar și a consumului de alcool, în general, a vorbit dr. Andreea Lăcraru. Alcoolul este unul dintre cele mai frecvente vicii, la nivel global 2 treimi dintre adulți consumând alcool, iar dintre aceștia 10% fiind consumatori cronici. Dacă până în urmă cu câțiva ani consumul de alcool era mai frecvent întâlnit în rândul bărbaților, în ultimii ani numărul femeilor care consumă alcool cu regularitate este într-o continuă creștere, dar acestea par a fi mai sensibile la efectele toxice ale alcoolului asupra funcției cardiace; în cazul lor aceste afecțiuni apar la un consum mult mai mic de alcool comparativ cu bărbații.”

Medicul a atras atenția asupra consumului de medicamente care poate să interacționeze cu alcoolul: medicamentele pentru hipertensiune arterială, cele pentru controlul ritmului, care poate fie să crească, fie să scadă efectul acestor medicamente.

PROGRAMELE DE RECUPERARE CARDIACĂ SUNT FOARTE IMPORTANTE

Dr. Ștefan Busnatu s-a referit la importanța recuperării cardiovasculare, dar și la practica telemedicinei. ”Cred că e o chestiune foarte importantă recuperarea după internare și aș vrea să pornesc discuția în relație cu componenta psihologică pe care o implică boala cardiovasculară, pentru că avem factori de risc pe care, din păcate, în ciuda evoluției tehnologice, nu prea reușim să-i controlăm eficient, ceea ce ne duce la evenimente cardiovasculare acute, ne duc în spital și, subsecvent, ne duc într-o stare de dizabilitate. Pentru a reduce această dizabilitate și pentru o calitate a vieții cât mai bună, recomandările cardiologilor și ale personalului medical ar fi ca pacientul să treacă printr-un program de recuperare cardiacă.

După cum a relatat medicul, programul de recuperare are rolul de a repune pacientul cu boală cardiovasculară într-o viață normală, iar acestui program îi urmează partea dedicată monitorizării pacientului, extrem de importantă pentru a verifica evoluția viitoare a acestuia. Dr. Crina Sinescu a evidențiat importanța controlului medical periodic al pacientului bolnav de inimă și a explicat că în țări civilizate, angajatului cu boală de inimă i se impune chiar și de către angajator să participe la controlul medical temporar.

CONTROALELE MEDICALE REGULATE POT PREVENI BOLILE GRAVE

Despre importanța controlul medical a susținut o prezentare dr. Cătălina Liliana Andrei. ”Cum am putea să urmărim pacientul cu boală cardiacă după ce acesta pleacă de la spital? Le transmit tuturor că nu doar pacienții, nu doar cei care deja au fost diagnosticați cu o boală cardiacă sau de altă natură este nevoie să facă controale medicale periodice. Cine trebuie să facă control medical periodic? Noi toți trebuie să facem controale medicale periodice, fie că suntem considerați oameni sănătoși, fie că suntem diagnosticați cu boli ale inimii. De ce este nevoie să facă și oamenii sănătoși controale medicale? pentru că prin metode foarte simple, prin prezența fiecăruia dintre noi în cabinetul medical, printr-o simplă discuție cu un medic și printr-o examinare pe care o poate face medicul, doar cu stetoscopul de multe ori, pot fi prevenite boli care, în timp, pot duce la ceea ce se numește starea de pacient. Prevenția este de dorit, iar noi medicii ne dorim întotdeauna și se și spune că este mult mai ușor să previi decât să tratezi.

În încheiere, dr. Ștefan Busnatu a concluzionat că, prin lucrurile expuse în cadrul întâlnirii de Ziua Mondială a Inimii, intenția medicilor a fost aceea de a face prevenție împreună și de a reuși dezvoltarea acțiunilor din zona recuperării cardiovasculare, pentru a facilita accesul cât mai multor pacienți la programe de recuperare cardiacă. În acest sens a lansat invitația celor interesați să-i contacteze la adresa Asociației Optim Cardio, dacă doresc să participe la dezvoltarea acestor proiecte de recuperare.

CardiologieModerna este o comunitate dezvoltată și administrată de Oameni și Companii.

Oameni și Companii – OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici

Activități similare