Prof. Dr. Hortensia Ioniță: Terapia în combinații oferă eficacitate crescută în tratamentul leucemiei limfocitare cronice (LLC)

Distribuie

“Monoterapia a părut să fie la îndemână paciențiilor și doctorilor, dar s-a dovedit că poate să creeze mutații care pot deveni rezistente la tratament, pe când terapia în combinații oferă eficacitate în ceea ce privește supraviețuirea globală” a declarat prof. dr. Hortensia Ioniță de la Spitalul Municipal de Uregnță Timișoara în cadrul dezbaterii profesionale de Management Modern în Hematologie dedicată leucemiei limfocitare cronice. Întâlnirea organizată în 27 mai 2021 este parte a programului național dezvoltat de platforma Hematologie.ro cu susținerea partenerului principal Abbvie România și a partenerilor Regina Maria și Alliance Healthcare România.

Profesor Dr. Hortensia Ioniță a explicat că: “În Timișoara avem tot ce este recomandat la acest moment în ghidurile naționale și internaționale pentru tratamentul leucemiei limfocitare cronice, adică pe lângă chimioterapia veche, pacienții au la îndemână și terapii noi și inovative. Trebuie să înțelegem că nu s-a pus niciodată problema să alegem un tratament care să fie mai puțin costisitor, ci să alegem o terapie specifică, de care să beneficieze pacientul în cel mai eficient mod. Bineînțeles că studiile cost-eficiență sunt binevenite, pentru că ele demonstrează, pe lângă eficacitatea terapiei respective și faptul că am folosit cu success ceea ce am avut la dispoziție.”

Avantajele terapiei cu durată fixă în LLC

Invitatul special al întâlnirii, prof. dr. Hortensia Ioniță a vorbit și despre avantajele terapiei cu durată fixă în tratamentul leucemiei limfocitare cronice, atrăgând atenția asupra necesității personalizării fiecărei soluții pentru pacienții cu LLC.

“Terapia cu durată fixă cum este venetoclaxul cu rituximab, pe o durată de 2 ani utilizată în clinică a demonstrat rezultate deosebite cum este supraviețuirea fără progresie și supraviețuirea globală. Noile combinații ne dau posibilitatea să urmărim ca ținta terapiei pe care o facem acum în LLC este de a ne gândi la eredicarea bolii, ținând cont de calitatea vieții pacientului și având în vedere și supraviețuirea fără progresie, întârzierea bolii progresive și supraviețuirea globală. Studiile demonstrează că utilizând combinația de medicamente în tratamente pe prioadă determinată aduce beneficii în ceea ce privește supraviețuirea fără progresie și cea globală. Pentru pacient este important ca întodeauna să discutăm despre avantajele și dezavantajele în ceea ce privește tratamentul oral față de injectabil, tratamentul de scurtă durată față de cel continuu, în ceea ce privește efectele secundare și calitatea vieții în funcție de fiecare terapie. “ a arătat prof. dr. Ioniță în finalul intervenției sale.

Dezbaterea organizată la Timișoara este cea de-a treia întâlnire din programul dezvoltat de platforma Hematologie.ro cu susținerea Abbvie și este parte a efortului de a descoperi împreună cu specialiștii hematologi prezenți și reprezentanții caselor județene de asigurări de sănătate, cum am putea face un management mai bun al acestei afecțiuni în România. În cadrul întâlnirii se discurtă despre:

  • Soluţiile menite să îmbunătăţească povara şi managementul bolii pentru pacienţii cu LLC
  • Rolul și importanța medicilor specialişti în depistarea precoce a Leucemiei Limfocitare Cronice şi cum pot aceștia să faciliteze accesul la tratament al pacienților lor
  • Datele pe care ultimele cercetări le-au adus în managementul LLC și despre beneficiile terapiilor cu durată fixă pentru pacienţii diagnosticaţi cu Leucemie Limfocitară Cronică.

Dezbateri profesionale lunare, despre LLC Dezvoltat, începând de anul acesta, de platforma Hematologie.roOameni și Companii, cu susținerea Abbvie România, programul Management Modern în Hematologie este unul de comunicare profesională și este dedicat îmbunătățirii managementului leucemiei limfocitare cronice în România. Seria dezbaterilor profesionale dedicate leucemiei limfocitare cronice a marcat până acum 4 ediții organizate în București, Iași, Timișoara și Cluj și va continua cu întâlnirea din 30 iunie de la Craiova.

În cadrul întâlnirilor sunt discutate diverse teme, cum ar fi: soluţiile menite să îmbunătăţească povara şi managementul bolii pentru pacienţii cu LLC; rolul și cât de importanți sunt medicii specialişti în depistarea precoce a LLC şi cum pot ei facilita accesul pacienților la tratament; beneficiile terapiilor cu durată fixă pentru pacienţii diagnosticaţi cu LLC.

Activități similare