Prof. Dr. Ioan Sporea, medic primar gastroenterolog, șeful Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara: Pacienții cu boli hepatice avansate au nevoie de atenție sporită și în pandemie

Distribuie

Vaccinarea sezonieră este importantă pentru pacienții cu boli hepatice avansate

Instalarea sezonului rece are impact asupra pacienților cu afecțiuni hepatice în funcție de severitatea bolii. În timp ce bolnavii cu hepatite cronice virale (B și C) sunt tratați etiologic (medicamente orale pentru virusurile B și C), nefiind necesare îngrijiri suplimentare, este important ca pacienții cu boli hepatice avansate (ciroza hepatică) să fie monitorizați atent de medicul specialist hepatolog (în colaborare cu medicul de familie), este de părere Prof. Dr. Ioan Sporea – medic primar gastroenterologie și medicină internă,  șeful Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara și șeful Disciplinei de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara – într-un interviu pentru portalul specializat Hepat.ro.

 ”Pentru acești ultimi pacienți,  vaccinarea sezonieră este utilă, deoarece orice intercurență (gripă, pneumonii) poate duce la agravarea bolii hepatice. La acești pacienți este indicată evitarea aglomerațiilor, a contactului cu bolnavii cu simptome respiratorii. Având în vedere că acești pacienți sunt fragili, orice infecție sau boală infecțioasă poate agrava cursul bolii hepatice”, atenționează medicul.

Regimul alimentar normocaloric este recomandat în defavoarea dietelor super restrictive de altădată

La ora actuală hepatita cronică virală C se vindecă cu medicație antivirală orală în 8-12 săptămâni, iar hepatita virală B poate fi controlată virusologic cu 1 tabletă/zi de Entecavir sau Tenofovir, cu mențiunea că, în aceste cazuri, exceptând evitarea alcoolului, nu este necesară o dietă specială. În schimb, medicul gastroenterolog, recomandă un stil alimentar corect – normocaloric, cu proteine, vegetale și fructe.

Însă atrage atenția asupra pacienților cu sindrom metabolic”O mențiune trebuie făcută legat de sindromul metabolic (obezitate, diabet zaharat tip 2, dislipidemii, HTA). Acești factori pot duce la ficat gras non-alcoolic (FGNA), care agravează suferința hepatică anterioară. Deci trebuie rezolvată obezitatea, trebuie controlate dietetico-medicamentos diabetul și dislipidemiile.”

Cu privire la obiceiurile alimentare pe care ar trebui să le abordeze pacienții cu boală hepatică avansată (ciroză),  ”regimul alimentar trebuie să fie normocaloric, cu aport proteic suficient, cu aport vitaminic alimentar (fructe și legume). Nu se mai utilizează regimurile alimentare super restrictive (cu scoaterea oului, a cărnii de porc, a lipidelor etc.)! Regimurile alimentare carențiale la acești pacienți pot duce la denutriție proteo-calorică și la agravarea bolii (hipoalbuminemie și accentuarea ascitei). Regimul alimentar este bine sa fie hiposodat, mai ales dacă au existat episoade de ascită.”

Provocări ale bolnavilor hepatici în pandemie

Întrebat despre pacienții cu afecțiuni hepatice pe timp de pandemie, gastroenterologul afirmă că cea mai mare problemă a bolnavilor hepatici pe perioada pandemiei este dificultatea accesului la consultul medical specializat. ”În primele 2 luni ale pandemiei, ambulatoriile medicale au fost închise. Ulterior a existat o frică atât a pacienților, cât și a personalului medical, de contact posibil infectant. Având în vedere că majoritatea spitalelor au devenit spitale Covid sau suport Covid, celelalte boli au fost neglijate! Soluția a fost deschiderea cât mai mult a ambulatoriului (a policlinicilor și a spitalizărilor de zi). Prescierea rețetelor electronice a dus la evitarea contactului cu risc infectant.

Bolile hepatice avansate (ciroza) mai ales cele decompensate, necesită monitorizare medicală strânsă, care trebuie, de obicei, făcută prin medicul specialist hepatolog/gastroenterolog (eventual internist). Probabil că o vizită medicală la 1-3 luni ar trebui efectuată. Testele biologice, urmărirea clinică și ecografică periodică sunt obligatorii. Pacienții hepatici trebuie să înteleagă că dacă se respectă normele elementare de protecție (în primul rând masca purtată corect și păstrarea distanței) fac ca un consult medical în policlinică să nu aibă niciun risc! Mult mai riscantă este o vizită la un supermarket aglomerat.”

Medicul evidențiază faptul că este imperios necesar ca bolnavii cu ciroză hepatică care au dezvoltat complicații (cum ar fi hemoragia digestivă, encefalopatia sau hepatocarcinom) să ajungă de urgență în spitale specializate: ”Nu există doar Covid. Neingrijită, ciroza hepatică duce la deces. Și acest lucru trebuie evitat prin supraveghere strâns avizată. În Spitalul Clinic Universitar Județean din Timișoara în ambulator, există 4 medici gastroenterologi care deservesc ambulatoriul și realizează spitalizări de zi pentru acești pacienți. Bolnavii cu indicație de internare vor fi internați obligatoriu.”

Activități similare